Ο αστεροειδής που μοιάζει με νεκροκεφαλή θα περάσει ξανά μια βόλτα από τη Γη το 2018

Ο αστεροειδής που μοιάζει με νεκροκεφαλή θα περάσει ξανά μια βόλτα από τη Γη το 2018 Facebook Twitter
0

Ο περίφημος αστεροειδής που το σχήμα του θυμίζει νεκροκεφαλή θα περάσει ξανά μία βόλτα από τη Γη τον Νοέμβριο του 2018, τρία χρόνια μετά την τελευταία του επίσκεψη.

Τον Οκτώβριο του 2015, αστρονόμοι στη Χαβάη έκαναν μία μάλλον ανατριχιαστική ανακάλυψη: εντόπισαν έναν μεγάλο αστεροειδή διαμέτρου μεταξύ 625 και 700 μέτρων να κινείται στο διάστημα, ενώ το σχήμα του, υπό ορισμένες γωνίες, έμοιαζε με ανθρώπινο κρανίο.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, τη νύχτα του Halloween, ο αστεροειδής - νεκροκεφαλή πέρασε κοντά από τη Γη και πιο συγκεκριμένα 486.000 χλμ. μακριά, ήτοι 1,3 φορές την απόσταση Γης - Σελήνης.

Ο αστεροειδής που ονομάστηκε «TB145» θα περάσει και πάλι κοντά από τoν πλανήτη μας, αλλά αρκετά πιο μακριά σε σχέση με την πρώτη φορά - περίπου 105 φορές τη μέση απόσταση Γης - Σελήνης.

Κατά το πρώτο του πέρασμα, αστρονόμοι από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της NASΑ, προσπάθησαν να αναλύσουν τα χαρακτηριστικά του.

Ο αστεροειδής που μοιάζει με νεκροκεφαλή θα περάσει ξανά μια βόλτα από τη Γη το 2018 Facebook Twitter

«Το σχήμα του είναι ελαφρώς ελλειψοειδές και ο άξονας περιστροφής του είναι κάθετος προς τη Γη τη στιγμή που βρίσκεται στην πιο κοντινή απόσταση», έχει εξηγήσει ο Pablo Santos-Sanz από το Ινστιτούτο Αστροφυσικής της Ανδαλουσίας.

Επιπλέον, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι πρόκειται πιθανότατα για νεκρό κομήτη καθώς δεν διαθέτει καθόλου οργανικές ουσίες, γεγονός που μάλλον οφείλεται στις πολλές φορές που έχει βρεθεί σε τροχιά γύρω από τον ήλιο.

Οι αστρονόμοι προετοιμάζονται ήδη για το επόμενο πέρασμα του αστεροειδή, αντιμετωπίζοντάς το σαν μία ευκαιρία να συλλέξουν περισσότερα δεδομένα. «Παρότι η προσέγγισή του δεν ευνοεί, θα μπορέσουμε να συλλέξουμε νέα δεδομένα, κάτι που θα μας βοηθήσει να εμπλουτίσουμε τις γνώσεις μας γύρω από τη συγκεκριμένη μάζα, καθώς και άλλες παρόμοιες που πλησιάζουν κατά καιρούς τον πλανήτη μας», πρόσθεσε ο Santos - Sanz.

Μετά από το πέρασμα αυτό, η επόμενη συνάντηση με τον αστεροειδή δεν αναμένεται πριν το μακρινό 2088.

Με πληροφορίες από Science Alert και Quartz

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM