ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Ο παγκόσμιος άτλας της ερημοποίησης: Τα εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της Γης έως το 2050

Ο παγκόσμιος άτλας της ερημοποίησης: Τα εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον της Γης έως το 2050 Facebook Twitter
ΑΠΕ
2

Πάνω από τα τρία τέταρτα του χερσαίου εδάφους στον πλανήτη μας έχει ήδη υποβαθμισθεί από την ανθρωπογενή δραστηριότητα και την κλιματική αλλαγή.

Έως το 2050, το ποσοστό αυτό θα ξεπεράσει το 90%, όπως  προειδοποιούν οι επιστήμονες του Κοινού Κέντρου Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που παρουσίασαν το νέο Παγκόσμιο Άτλαντα Ερημοποίησης (World Atlas of Desertification).

Η συνεχής αύξηση του πληθυσμού, η ρύπανση, η υπερκατανάλωση και η κλιματική αλλαγή, έχουν ως συνέπεια να καθίσταται ακατάλληλη για καλλιέργεια ή ακόμη και για κατοίκηση, μια έκταση που αντιστοιχεί περίπου στη μισή Ευρωπαϊκή Ένωση κάθε χρόνο.

Η Αφρική και η Ασία πλήττονται περισσότερο, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για τη διατροφική ασφάλειά.

Έως το 2050 περίπου 700 εκατομμύρια άνθρωποι εκτιμάται ότι θα έχουν εκτοπισθεί λόγω διαφόρων αιτιών που θα συνδέονται με την υποβάθμιση του εδάφους και τους ανεπαρκείς πόρους για την επιβίωσή τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η υποβάθμιση της γης εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση περίπου 10% των αποδόσεων των γεωργικών καλλιεργειών μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα αναμένονται στην Ινδία, στην Κίνα και στην υποσαχάρια Αφρική.

Η έκθεση εκτιμά ότι μόνο στην ΕΕ το ετήσιο κόστος από την κάθε είδους υποβάθμιση του εδάφους είναι της τάξης δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδόν το ένα δέκατο της επικράτειάς της (8% ή περίπου 140 εκατομμύρια στρέμματα) είναι ευάλωτο σε σταδιακή ερημοποίηση, ιδίως στη Νότια, Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη.

Δεκατρείς χώρες ήδη επηρεάζονται από την ερημοποίηση, μεταξύ των οποίων είναι η Ελλάδα και η Κύπρος (μαζί με Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ουγγαρία και Λετονία).

Οι δημιουργοί του άτλαντα προτείνουν να αυξηθούν οι αποδόσεις των γεωργικών καλλιεργειών με κάθε δυνατό τρόπο, να προωθηθεί ευρέως η φυτοφαγική διατροφή με αντίστοιχη μείωση της κατανάλωσης κρέατος και ζωικών πρωτεϊνών και να μειωθεί δραστικά η εκτεταμένη σπατάλη στην κατανάλωση τροφίμων.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τech & Science
2

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Έλα μωρέ τώρα, χαζομάρες. Ερημοποίηση, τσσσσσσ.Το θέμα είναι να βγάλουμε φράγκα εύκολα και γρήγορα. Θα τα τσιμεντώσουμε όλα (θα πανηγυρίζουμε κιόλας, γιατί το τσιμέντωμα είναι "ανάπτυξη" σύμφωνα με το ευαγγέλιο μας), θα πετάξουμε τα σκουπίδια μας στην θάλασσα, γιατι εκεί δεν φαίνονται, θα σκοτώσουμε και όποιο ζώο μας ενοχλεί.Γορίλες, δελφίνια, φάλαινες, χελώνες, ελέφαντες, τίγρεις - τι τα χρειάζομαστε μωρέ όλα αυτά τα ζώα; Αφού δεν φέρνουν φράγκα, καθάρισε τα εκεί να ξεμπερδεύουμε. Το πολύ πολύ να βάλουμε μερικά στους ζωολογικούς κήπους, για να χαζεύουν τα πιτσιρίκια.Στα καθ' ημάς, ξέρω ακόμα μερικές παραλίες στο Αιγαίο που δεν έχουν γίνει ξενοδοχεία και ξαπλωστρατζήδικα. Ντροπή μας. Πως θα έρθει μωρέ η ανάπτυξη, πως θα βγάλουμε φράγκα αν δεν τις τσιμεντώσουμε κι αυτές;Τιιιιι; Μόνο 30 εκταομμύρια τουρίστες; Πφφφφφ. Τσίπηδες.Αφού όλοι ξέρουμε ότι όσο πιο πολλοί τουρίστες, τόσο περισσότερα φράγκα θα βγάλουμε. Εμπρός να φέρουμε 70 εκατομμύρια, να κολυμπήσουμε στο χρήμα.Στο Αιγαίο έχω δει ακόμα 2-3 δελφίνια και 1-2 φώκιες, ζωντανά. Ντροπή μας και πάλι. Πρέπει να τα σκοτώσουμε αμέσως. Πως θα βγάλουν μωρέ οι ψαράδες μας φράγκα, αν ζουν δελφίνια στο Αιγαίο; Θέλουμε να τους καταστρέψουμε τους ανθρώπους; Πως θα έρθει η (τουριστική) ανάπτυξη, αν αφήσουμε τις χελώνες να κάνουν τις φωλιές τους στην άμμο;Δηλαδή για πέντε κωλοχελώνες δεν θα χτίσουμε εμείς τα ξενοδοχεία μας; Ανάπτυξη κύριος, δουλειές, ΛΕΦΤΑ, ΛΕΦΤΑ, ΛΕΦΤΑ, ΛΕΦΤΑ.Και αν (μία στο τόσο) έρθει η ερημοποίηση, χέστηκε η φοράδα στ' αλώνι. Μέχρι το 2030 εμείς θα έχουμε κάνει την αρπαχτή μας και θα περνάμε μπέϊκα. Οι επόμενοι μπορούν άνετα να κόψουν τον λαιμό τους. Αν γίνει καμμιά φυσική καταστροφή και μειωθεί το εισόδημα μας από τις αρπαχτές, θα ζητάμε από το κράτος αποζημιώσεις. Ευκολάκι.
«Κατά τους συμβούλους Επικρατείας, στις μελέτες κ.λπ. που περιγράφεται το επενδυτικό σχέδιο, γίνεται αναφορά για πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην τοπική και εθνική οικονομία από την επίμαχη επένδυση, εκτιμώμενου ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Κατόπιν τούτου, η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.»« η επένδυση έχει ζωτική σημασία για την εθνική οικονομία, που υπερτερεί της διαφυλάξεως της δασικής βλάστησης στην επίμαχη περιοχή.»ΣΤΕ 2018https://m.lifo.gr/now/greece/189152/nai-apo-to-ste-gia-tin-toyristiki-ependysi-1-5-dis-eyro-stin-atalanti