Οι λευκές συσκευές στην κορυφή των ηλεκτρονικών αποβλήτων

Οι λευκές συσκευές στην κορυφή των ηλεκτρονικών αποβλήτων Facebook Twitter
0

Με βάση την έκθεση του Πανεπιστημίου Ηνωμένων Εθνών που δημοσίευσε το BBC, από τους 41,8 εκατομμύρια τόνους ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων που παρήγαγε ο παγκόσμιος πληθυσμός της Γης, το 60% αποτελείτο από παλιές οικοσυσκευές όπως πλυντήρια, ψυγεία και φούρνοι. Από όλο αυτό τον όγκο αποβλήτων, υποστηρίζει η έκθεση, μόνο το 16% διοχετεύθηκε για ανακύκλωση καθώς και σε προγράμματα επισκευής και μεταπώλησης.

Παράλληλα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου παραθέτουν στην έκθεσή τους και τις χώρες οι οποίες παρήγαγαν τα περισσότερα ηλεκτρονικά απόβλητα το 2014, με τις ΗΠΑ (7 εκ. τόνους) και την Κίνα (6 εκ. τόνους) να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των πιο ρυπογόνων εθνών παγκοσμίως.

Αντίστοιχα, οι ευρωπαϊκές χώρες, ήταν κορυφαίες στη λίστα με την κατά κεφαλήν παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων με τους κατοίκους της Νορβηγίας να παράγουν κατά μέσο όρο 28,4 κιλά ηλεκτρονικών αποβλήτων ετησίως για το 2014, όταν ο αντίστοιχος αριθμός σε χώρες της Αφρικής μόλις που πλησιάζει τα 1,7 κιλά. 

Η τεχνολογική πρόοδος και η μειωμένη ανθεκτικότητα των μοντέρνων οικοσυσκευών, είναι οι καθοριστικοί παράγοντες για την "έκρηξη" που σημειώνεται στην παραγωγή ηλεκτρονικών αποβλήτων για το 2014, σύμφωνα με την ίδια έκθεση η οποία αναφέρει την ανάγκη εκπαίδευσης όλων σε θέματα ανακύκλωσης, αφού κάθε χρόνο πετιούνται στα σκουπίδια υλικά εξαρτημάτων όπως ο σίδηρος (16 εκ. τόνοι), ο χαλκός (1,9 εκ, τόνοι), ο χρυσός (300 εκ. τόνοι), αλλά και σπανιότερα μέταλα όπως το Παλλάδιο.

Η συνολική αξία όλων των παραπάνω υλικών που κατέληξαν στις χωματερές, άγγιξε το ποσό ρεκόρ των 52 δισεκαταμμυρίων δολαρίων, υπολογίζουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Ην. Εθνών.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM