Πόσοι έχουν τραυματιστεί για τo Ιpad σου;

Πόσοι έχουν τραυματιστεί για τo Ιpad σου; Facebook Twitter
0

 

 Ένα από τα κεντρικά άρθρα των "NY Times" σήμερα είναι το ρεπορτάζ των Charles Duhigg και David Barboza με τίτλο:  «In China, Human Costs Are Built Into an iPad» που ασχολείται με το σύστημα ασφαλείας, τις συνθήκες εργασίας και τα εργατικά ατυχήματα που προκαλούνται στις μονάδες παραγωγής της Apple στην Κίνα.

Την τελευταία δεκαετία η Apple έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο ισχυρές και πιο επικερδείς εταιρείες στον κόσμο, εν μέρει , εξαιτίας της επικράτησης της στον τομέα της παγκόσμιας παραγωγής. Η Apple μαζί με τις θυγατρικές της κατάφερε να επιτύχει έναν καταιγιστικό ρυθμό εφαρμογής νέων καινοτομιών που όμοιος του δεν έχει υπάρξει στην Ιστορία.

Εντούτοις, οι εργάτες που δουλεύουν πάνω στην κατασκευή των προϊόντων της Apple, όπως τα Ιphones, τα Ιpads καθώς και άλλες γνωστές συσκευές, συχνά μοχθούν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων, των συνηγόρων εργασίας αλλά με βάση κείμενα που δημοσιεύονται κατά καιρούς από τις ίδιες τις εταιρείες. Τα προβλήματα εστιάζονται κυρίως στις επαχθείς συνθήκες εργασίας καθώς και σε μία σειρά σοβαρών, και κάποιες φορές θανατηφόρων, προβλημάτων ασφαλείας.

Οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να εργαστούν υπερωρίες, πολλές φορές επτά ημέρες την εβδομάδα, και να ζουν, υπεράριθμοι, στοιβαγμένοι σε μικρούς κοιτώνες. Κάποιοι από αυτούς δηλώνουν πως στέκονται όρθιοι τόσες πολλές ώρες που τα πόδια τους πρήζονται και δεν μπορούν να περπατήσουν. Ανήλικοι εργάτες έχουν βοηθήσει στην παραγωγή προιόντων της Apple ενώ και οι προμηθευτές πρώτων υλών της εταιρείας έχουν πολλές φορές διαχειριστεί τα επικίνδυνα απόβλητα των εργοστασίων με «αντικανονικό» τρόπο.

Το πιο ανησυχητικό για τις ομάδες αυτές των εργαζομένων, είναι η αδιαφορία των εταιρειών παραγωγής των προιόντων της Apple για την υγεία των εργαζομένων. Δύο χρόνια πριν, 137 εργαζόμενοι  που δούλευαν σε προμηθευτή της Apple στην ανατολική Κίνα είχαν τραυματιστεί όταν διατάχθηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα δηλητηριώδες χημικό για τον καθαρισμό των οθονών των Ιphones. Ακόμη ,τον περασμένο χρόνο, μέσα σε ένα διάστημα επτά μηνών, δύο εκρήξεις σε εργοστάσια κατασκευής Ιpad προκάλεσαν τον θάνατο 4 ατόμων και τον τραυματισμό 77. Πρίν από τις εκρήξεις αυτές, η Apple είχε ειδοποιηθεί για τις επικίνδυνες συνθήκες που επικρατούσαν μέσα στο εργοστάσιο, σύμφωνα με την αναφορά κινεζικού ομίλου που δημοσίευσε την προειδοποίηση.

«Εάν η Apple είχε όντως προειδοποιηθεί και δεν έκανε τίποτα, τότε οι πράξεις της είναι καταδικαστέες», δήλωσε για το θέμα ο Nίκολας Aσφορντ, πρώην πρόεδρος της εθνικής συμβουλευτικής επιτροπής πάνω στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια, μία ομάδα που συμβουλεύει το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Και συμπληρώσε: « Αλλά ότι είναι ηθικά αποκρουστικό σε μία χώρα, σε μία άλλη , θεωρείται αποδεκτή επιχειρηματική πρακτική και οι εταιρείες επωφελούνται από αυτό».

Ωστόσο, η Αpple δεν είναι η μόνη εταιρεία ηλεκτρονικών που συνεργάζεται με ένα προβληματικό σύστημα προμηθευτών. Υπάρχουν αναφορές και για ζοφερές συνθήκες εργασίας σε εργοστάσια παραγωγής προιόντων για εταιρείες όπως: η Dell, η Hewlett-Packard, η I.B.M,  η Lenovo, η Motorola, η Nokia, η Sony, η Toshiba, και πολλές άλλες.

Η Apple ενημερώθηκε για το περιεχόμενο του άρθρου με εκτενείς περιλήψεις που στάλθηκαν στην εταιρεία αλλά οι εκπρόσωποι της αρνήθηκαν να κάνουν οποιαδήποτε σχετική δήλωση. Το ρεπορτάζ βασίστηκε σε συνεντεύξεις με περισσότερους από 40 πρώην και νυν εργαζόμενους και συνεργάτες της Apple ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται 6 πρώην στελέχη που γνώριζαν από πρώτο χέρι την πολιτική της  εταιρείας σε σχέση με το σύστημα ευθύνης των εταιρειών παραγωγής αλλά και την πολιτική που ακολουθούσαν άλλες εταιρείες μέσα στην τεχνολογική βιομηχανία.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM