Ομάδα Αυστραλών επιστημόνων κι ερευνητών από το Πανεπιστήμιο Monash, αναπτύσσουν ένα σύστημα "βιονικής όρασης" που έχει την δυνατότητα να παρακάμπτει το ανθρώπινο οφθαλμικό σύστημα.
Σε μια προσπάθεια να προσομοιώσουν μερικώς την αίσθηση της όρασης σε άτομα που πάσχουν από τύφλωση, οι ερευνητές εργάζονται επάνω σε ένα σύστημα που απαιτεί την τοποθέτηση 11 μικροσκοπικών εμφυτευμάτων σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου τα οποία λαμβάνουν και επεξεργάζονται σήματα που σχετίζονται με οπτικά ερεθίσματα.
Κάθε εμφύτευμα αποτελείται από 43 ηλεκτρόδια τα οποία ενεργοποιούν τμήματα του εγκεφάλου μέσω ηλεκτρικών σημάτων σε μια απόπειρα να μεταφέρουν ίχνη φωτός, παρόμοια με τα pixels ενός σένσορα φωτογραφικής, προσομοιώνοντας έτσι τον τρόπο με τον οποίο απορροφά το φώς ένα υγιές μάτι.
Προκειμένου να γίνει αντιληπτό το ποσοστό αποκατάστασης της όρασης οι επιστήμονες αναφέρουν ότι με το συγκεκριμένο σύστημα μπορούν να μεταφέρουν εικόνα που αποτελείται από 500 "εικονοστοιχεία", όταν ένα υγιές μάτι μεταδίδει περίπου 1-2 εκατομμύρια pixels.
Την μεταφορά της οπτικής πληροφορίας στον εγκέφαλο αναλαμβάνει ένα ζευγάρι γυαλιά, που μιμείται την κίνηση ενός υγιούς ματιού με αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης που στρέφουν το εικονικό βλέμμα όταν αντιληφθούν κίνηση στο χώρο.
Όπως αναφέρουν οι Αυστραλοί ερευνητές, μπορεί το σύστημα που ανέπτυξαν να μην προσομοιάζει 100% την εμπειρία της υγιούς όρασης, αποτελεί όμως ένα επαρκές μέσο που μπορεί να βελτιώσει τη ζωή όσων πάσχουν από μερική ή ολική απώλεια όρασης, παρέχοντάς τους ανεξαρτησία κινήσεων ανακτώντας μερική αίσθηση της όρασης.
Σύμφωνα με το The Next Web, οι ερευνητές, βρίσκονται στην φάση εξεύρεσης εθελοντών προκειμένου να τελειοποιήσουν μέσω πειραμάτων το σύστημά τους.