Για τα χάρτινα καλαμάκια και τις χημικές ουσίες που περιέχονται σε αυτά, σύμφωνα με νέα έρευνα, μίλησε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης.
Σύμφωνα με τον ειδικό, η έρευνα για τα χάρτινα καλαμάκια ανέδειξε δύο θέματα: «Το ένα είναι η παρουσία των υπερφθοριωμένων χημικών τα οποία έχουν αναχθεί σε παγκόσμιο πρόβλημα γιατί χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια. Έχει αποδειχθεί ότι βιομεγεθύνονται και καταλήγουν στο πιάτο μας. Έχουν αρνητικές επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία αλλά και στο οικοσύστημα, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τις αντικαταστήσουμε γιατί έχουν ιδιαίτερες ιδιότητες».
Το άλλο θέμα, όπως ανέφερε ο κ. Θωμαΐδης, μιλώντας στην ΕΡΤ, είναι η χρήση ανακυκλωμένου χαρτιού στις συσκευασίες τροφίμων. Ο ίδιος τόνισε ότι το θέμα «έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων εδώ και καιρό» προσθέτοντας ότι «δεν είναι μόνο αυτές οι ουσίες που υπάρχουν στο ανακυκλωμένο χαρτί».
«Πάμε να λύσουμε ένα πρόβλημα με την αντικατάσταση του πλαστικού, με ανακυκλωμένο χαρτί», και δημιουργούνται «εύλογες ανησυχίες». «Πρέπει να μελετηθεί επαρκώς», πρόσθεσε ο καθηγητής αναλυτικής Χημείας.
«Κάθε συσκευασία που έρχεται σε επαφή με τρόφιμο μπορεί να δώσει κάποιες χημικές ουσίες μέσω "μετανάστευσης", από το υλικό στο τρόφιμο», είπε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο.
«Ζούμε πρακτικά σε ένα χημικό κόσμο επομένως η έκθεση σε χημικά είναι μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. Και φυσικά αυτό είναι αντικείμενο μελέτης πάρα πολλών ομάδων διαχρονικά και έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», συμπλήρωσε ο ειδικός. Και όπως είπε «δεν είναι τόσο μεγάλη η επικινδυνότητα από τη χρήση τους για 10 λεπτά ή για 20 λεπτά».