Όταν ο γιατρός Χάουαρντ Τάκερ γεννιόταν το μακρινό 1922, το προσδόκιμο ζωής για τους άντρες στις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 58 έτη ενώ για τις γυναίκες 61.
Ωστόσο, ο Τάκερ όχι μόνο κατάφερε να φτάσει τα 100 αλλά να συνεχίσει να εξασκεί και το επάγγελμα του γιατρού με ειδίκευση στη νευρολογία. Πλέον θεωρείται ο γηραιότερος γιατρός του κόσμου σύμφωνα με το Ρεκόρ Γκίνες.
Πολλοί ασθενείς του, όπως είναι αναμενόμενο, τον ρωτούν συχνά συμβουλές για το πώς έχει καταφέρει να είναι μέχρι σήμερα υγιής, χαρούμενος αλλά και νοητικά ικανός για να εξασκεί το επάγγελμα. Ο ίδιος κάνει λόγο για έναν συνδυασμό καλών γονιδίων και τύχης αλλά παραθέτει και πέντε συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν στη μακροζωία και την ευτυχία.
1. «Δεν βγαίνω στη σύνταξη»
Ο Τάκερ, όπως αναφέρει, εξασκεί το επάγγελμα του γιατρού για πάνω από 75 χρόνια. Η γυναίκα του είναι ψυχαναλύτρια και στην ηλικία των 89 ετών συνεχίζει επίσης να εξασκεί το επάγγελμά της. Βέβαια, υπάρχουν και μέρες που δεν δουλεύει και περνά χρόνο με τα εγγόνια και τα δισέγγονα του βλέποντας αγώνες. Ωστόσο, συμβουλεύει το εξής:
«Εάν έχετε την ευλογία να έχετε μια καριέρα που σας αρέσει και είστε ακόμη σε θέση να εργάζεστε, σκεφτείτε να καθυστερήσετε τη συνταξιοδότηση. Πολλοί άνθρωποι που συνταξιοδοτούνται και αδρανοποιούνται στην καθημερινή τους ρουτίνα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο γνωστικής κατάπτωσης».
2. «Δεν αφήνω τον εαυτό μου να χάσει τη φόρμα του»
Ο γιατρός σημειώνει πως «το κολύμπι, το τρέξιμο, η πεζοπορία και το σκι μέχρι τα τέλη της δεκαετίας των 80 με κράτησαν δυνατό και υγιή».
«Αν και δεν κάνω πλέον σκι και δεν είμαι τόσο δραστήριος όσο ήμουν κάποτε, προσπαθώ να κάνω τουλάχιστον τρία μίλια στο διάδρομο με γρήγορο ρυθμό τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η παρακολούθηση ταινιών παράλληλα βοηθάει να περιορίσω την πλήξη», λέει ο Τάκερ.
3. «Δεν καπνίζω»
Όταν ήταν στο γυμνάσιο τη δεκαετία του 1930, ο Τάκερ είπε στον πατέρα του ότι ήθελε να αρχίσει το κάπνισμα: «Μου είπε "δεν έχω πρόβλημα. Αλλά γιατί να θέλει κανείς να βάλεις οτιδήποτε άλλο εκτός από καθαρό αέρα στους πνεύμονές του, όταν η ζωή είναι τόσο σύντομη"».
«Αυτό μου αφαίρεσε αμέσως τον ενθουσιασμό. Σήμερα, γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα οδηγεί σε καρκίνο, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσο και άλλες πνευμονικές και καρδιαγγειακές παθήσεις», σημειώνει.
4. «Δεν περιορίζω τον εαυτό μου»
Όπως λέει ο Τάκερ, η ύπαρξη μέτρου στη ζωή «μας επιτρέπει να ζούμε στο έπακρο, ενώ παράλληλα μας αποτρέπει από το να το παρακάνουμε και να επηρεάσουμε μακροπρόθεσμα την υγεία μας»
«Θα πιω ένα μαρτίνι και θα φάω μια μπριζόλα περιστασιακά, αλλά όχι κάθε μέρα. Με τη γυναίκα μου, τρώμε σαλάτα με κάθε γεύμα, απολαμβάνουμε τα χόρτα, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών», αναφέρει
5. «Δεν αφήνω τις γνώσεις μου να πάνε χαμένες»
«Έχοντας ασκήσει τη νευρολογία για πάνω από επτά δεκαετίες, έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη της ιατρικής από τις λοβοτομές μέχρι τις πιο πρόσφατες τεχνικές απεικόνισης μέσω υπολογιστή. Μου αρέσει πολύ να διδάσκω τους ειδικευόμενους ιατρούς και τους φοιτητές μου και μαθαίνω πολλά και από αυτούς», σημειώνει ο Τάκερ.
«Συμμετέχω επίσης σε επερχόμενο ντοκιμαντέρ για τη ζωή μου. Είναι χαρά μου να μοιράζομαι ιστορίες από τη μακρόχρονη καριέρα μου με την επόμενη γενιά», προσθέτει.
Με πληροφορίες από CNBC