Οι επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAVs) εναντίον της Σαουδικής Αραβίας προκάλεσαν την προσωρινή διακοπή της παραγωγής σε δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σύμφωνα με το σαουδαραβικό υπουργείο Ενέργειας.
Από τις εγκαταστάσεις που έγιναν στόχος προέρχεται ο μισός όγκος παραγωγής της γιγαντιαίας εθνικής πετρελαϊκής εταιρείας ARAMCO. Την ευθύνη για τις επιθέσεις ανέλαβαν οι Χούτι, η οργάνωση της Υεμένης που υποστηρίζεται από το Ιράν.
Οι επιθέσεις «είχαν αποτέλεσμα την προσωρινή αναστολή της παραγωγής στις εγκαταστάσεις στο Αμπκάικ και στο Χουράις», αναφέρεται σε ανακοίνωση που υπογράφεται από τον σαουδάραβα υπουργό Ενέργειας Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν και μεταδόθηκε από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων του βασιλείου, το SPA.
Υπολογίζεται ότι πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής της ARAMCO.
Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν
Το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε ευθέως το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας, αποκλείοντας την εμπλοκή της Υεμένης.
«Η Τεχεράνη βρίσκεται πίσω από σχεδόν 100 επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, ενώ ο (πρόεδρος του Ιράν, Χασάν) Ροχανί και ο (υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ) Ζαρίφ υποκρίνονται ότι διεξάγουν διπλωματία (...) Εν μέσω των εκκλήσεων για αποκλιμάκωση, το Ιράν εξαπέλυσε μια άνευ προηγουμένου επίθεση στον παγκόσμιο ενεργειακό εφοδιασμό», είπε ο Πομπέο, προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οι επιθέσεις προήλθαν από την Υεμένη.
Πρόκειται για την τρίτη επίθεση εναντίον υποδομών της Σαουδικής Αραβίας μέσα σε διάστημα πέντε μηνών και ο πρίγκιπας διάδοχος του Ριάντ, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν διεμήνυσε, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ότι η χώρα του έχει «τη βούληση και την ικανότητα να αντιμετωπίσει και να απαντήσει σε αυτήν την τρομοκρατική επίθεση».
σχόλια