Καθώς η Βενετία επλήγη χθες από την δεύτερη μεγαλύτερη πλημμυρίδα που έχει καταγραφεί ποτέ, η ιστορική βασιλική του Αγίου Μάρκου δεν σώθηκε από τους ορμητικούς χειμάρρους που σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους.
Ο δήμαρχος Λουίτζι Μπρουνιάρο είπε πως το οικονομικό κόστος είναι πιθανό να ανέλθει σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, ενώ υψηλόβαθμος κληρικός δήλωσε πως η ιστορική Βασιλική του Αγίου Μάρκου στην πόλη κινδυνεύει να υποστεί «ανεπανόρθωτες» ζημιές.
«Η Βασιλική υφίσταται δομική ζημιά επειδή το νερό έχει ανέβει και έτσι προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά, ιδιαίτερα όταν στεγνώνει στο κάτω μέρος των μωσαϊκών και της επίστρωσης με πλακάκια», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο αρχιεπίσκοπος της Βενετίας, Φραντσέσκο Μοράλια.
Μετά τις χειρότερες πλημμύρες από τη δεκαετία του 1960, η πλατεία του Αγίου Μάρκου βυθίστηκε στα νερά που έφτασαν το ένα μέτρο και η παρακείμενη βασιλική του Αγίου Μάρκου πλημμύρισε για έκτη φορά μέσα 1.200 χρόνια. Τέσσερις όμως από τις φορές αυτές, ήταν στα τελευταία 20 χρόνια.
Οι επισκέπτες και οι ντόπιοι στη Βενετία είναι σοκαρισμένοι με τις ζημιές που προκλήθηκαν σε ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της πόλης.
Βρώμικο νερό στροβιλίζεται γύρω από τους μαρμάρινους τάφους μέσα στην κρύπτη του 12ου αιώνα της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου ενώ οι αντλίες υδάτων λειτουργούν υπερωρίες για να καθαρίσουν το θαλασσινό νερό που συσσωρεύθηκε κάτω από τις καμάρες. Οι θεματοφύλακες του ιστορικού μνημείου κοιτάζουν με θλίψη και θυμό. «Μιλάμε για ζημιές αξίας εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο Carlo Alberto Tesserin, πρόεδρος μιας ομάδας υπεύθυνης για τη διαχείριση του ιστορικού χώρου.
«Προειδοποιήσαμε πριν από ένα χρόνο σχετικά με τις ενδεχόμενες ζημίες από το φαινόμενο, αλλά δεν μας άκουσαν», λέει. Χιλιάδες τουρίστες συρρέουν καθημερινά στο ιταλοβυζαντινό μνημείο, κοιτάζοντας τα λαμπερά ψηφιδωτά που κοσμούν τους μεγαλοπρεπείς θόλους και τον περίτεχνο τάφο του Αγίου Μάρκου.
Η βασιλική είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη, καθώς βρίσκεται σε ένα από τα χαμηλότερα υψομετρικά σημεία της πόλης. «Η ζημιά που βλέπουμε τώρα δεν είναι τίποτα σε σύγκριση με εκείνη που υπάρχει μέσα στους τοίχους. Το αλάτι εισέρχεται στο μάρμαρο, στα τούβλα, παντού», δήλωσε ο Tesserin.
Οι εθελοντές εξακολουθούν να σκουπίζουν τα ψηφιδωτά δάπεδα μέσα στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, αλλά η ανησυχία των εμπειρογνωμόνων είναι μεγάλη, καθώς για τις επόμενες μέρες προβλέπεται και πάλι κακοκαιρία. Ακόμη και αν αυτή τη φορά το μνημείο γλιτώσει, όλοι γνωρίζουν πως αν δεν τελειώσουν τα έργα, η Βενετία θα είναι απροστάτευτη από την ορμή του νερού.
σχόλια