«Παραλύει» σήμερα η Γαλλία - Ο Μακρόν αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη απεργία της θητείας του

«Παραλύει» σήμερα η Γαλλία - Ο Μακρόν αντιμέτωπος με την μεγαλύτερη απεργία της θητείας του Facebook Twitter
4

Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αντιμέτωπος σήμερα με τη μεγαλύτερη απεργία επί της προεδρίας του, καθώς οι γάλλοι σιδηροδρομικοί, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό του δημόσιου τομέα διαμαρτύρονται την Πέμπτη ενάντια στις προτεινόμενες αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.

Η σημερινή απεργία «τραβά χειρόφρενο» σε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (μετρό, λεωφορεία, τρένα). Στο Παρίσι, 11 από τις 16 γραμμές του μετρό θα κλείσουν εντελώς, με τους επιβάτες να καταφεύγουν στη μίσθωση ποδηλάτων και σκούτερ. Περίπου τα μισά από τα προγραμματισμένα δρομολόγια τρένων της Eurostar μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου έχουν ακυρωθεί.

Πολλά σχολεία θα κλείσουν και ακόμη και ορισμένα αστυνομικά σωματεία προειδοποίησαν για «συμβολικά» κλεισίματα ορισμένων αστυνομικών σταθμών. Τα καταστήματα κατά μήκος της διαδρομής της πορείας στο Παρίσι θα κλείσουν σε περίπτωση επεισοδίων.

Αν η απεργία και οι διαδηλώσεις έχουν σήμερα μαζική συμμετοχή, τότε εκφράζονται φόβοι πως μπορεί έως και τα Χριστούγεννα να υπάρξουν επιπλοκές με απεργίες. 

Η αντιπαράθεση είναι μια κρίσιμη δοκιμασία για τον γάλλο πρόεδρο, του οποίου η προγραμματισμένη αναθεώρηση του συνταξιοδοτικού συστήματος ήταν βασική προεκλογική υπόσχεση. Με τη νέα μεταρρύθμιση που προωθεί ο Μακρόν, τα 42 υπάρχοντα συνταξιοδοτικά συστήματα θα συγχωνευθούν για τη δημιουργία ενός καθολικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Έτσι, θα τεθεί τέλος στο ειδικό συνταξιοδοτικό σύστημα, ιδίως στο σιδηροδρομικό σύστημα.

Η κυβέρνηση θεωρεί πως είναι μια κίνηση ζωτικής σημασίας για να διατηρηθεί οικονομικά βιώσιμο το σύστημα καθώς ο γαλλικός πληθυσμός γερνάει. Ωστόσο, σύμφωνα με τα συνδικάτα, η εισαγωγή ενός "καθολικού" συστήματος για όλους σημαίνει ότι εκατομμύρια εργαζομένων τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα, πρέπει να εργάζονται πέρα από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης των 62 ετών ή να αντιμετωπίσουν σοβαρή μείωση των συντάξεων τους.

Παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις από πολλές επαγγελματικές ομάδες (γιατροί, αστυνομικοί, πυροσβέστες, δάσκαλοι, οδηγοί τρένων, «Κίτρινα Γιλέκα» ...) η γαλλική κυβέρνηση δεν φαίνεται διατεθειμένη να υποχωρήσει. «Δεν θα το εγκαταλείψω», δήλωσε χθες Τετάρτη ο Μακρόν, επισημαίνοντας ότι θα απευθυνθεί «στους Γάλλους τη στιγμή που θα θεωρήσει κατάλληλη».

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Μακάρι η Γαλλία να μην καταλήξει σε κρίση όπως η Ελλάδα λόγω συνταξιοδοτικού, γιατί τότε κανείς δε θα βρεθεί να τη βοηθήσει. Όταν δεν υπάρχει συναίνεση σε τόσο σημαντικά θέματα, τι να σου κάνει η γεννητικότητα των Γάλλων...
Είναι σαφές ότι πάμπολλοι πιστεύουν ότι υπάρχει καλή βία και κακή βία.Είναι σαφές ότι τα περισσότερα ΜΜΕ αποδέχονται τη μια της μορφή. Γι αυτο και αυτές οι φωτο "συμπάθειας".