Νόμπελ Ειρήνης: Η Τούνμπεργκ, «ο λαός του Χονγκ Κονγκ» και το ΝΑΤΟ ανάμεσα στους φετινούς υποψήφιους

Νόμπελ Ειρήνης: Η Τούνμπεργκ, «ο λαός του Χονγκ Κονγκ» και το ΝΑΤΟ ανάμεσα στους φετινούς υποψήφιους Facebook Twitter
EPA
0

Η έφηβη ακτιβίστρια για την κλιματική αλλαγή Γκρέτα Τούνμπεργκ, οι φιλοδημοκρατικοί ακτιβιστές στο Χονγκ Κονγκ και το ΝΑΤΟ είναι μεταξύ των υποψηφίων για το φετινό Νόμπελ Ειρήνης, μετά τις προτάσεις που κατατέθηκαν από πολιτικούς.

Στην ίδια λίστα, σύμφωνα με οκτώ μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ που την πρότειναν, είναι και η φυλακισμένη ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία Λουτζέιν αλ Χαδλούλ. Το Ινστιτούτο Νόμπελ της Νορβηγίας, που δεν επιβεβαιώνει, ούτε όμως και διαψεύδει τα ονόματα των υποψηφίων, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει λάβει προτάσεις για 317 υποψηφίους φέτος, από 301 το 2019. από αυτούς, οι 107 είναι οργανισμοί και οι 210 μεμονωμένα πρόσωπα. Ο νικητής θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο.

Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν προτάσεις: μέλη εθνικών κοινοβουλίων, πρώην βραβευθέντες, κορυφαίοι πανεπιστημιακοί. Συχνά, κάποιοι από αυτούς ανακοινώνουν τους υποψηφίους που πρότειναν. Ο νικητής αποφασίζεται κάθε χρόνο από την πενταμελή επιτροπή που διορίζεται από το κοινοβούλιο της Νορβηγίας.

Η 17χρονη Τούνμπεργκ, που έγινε διάσημη όταν ξεκίνησε τη Σχολική Απεργία για το Κλίμα, η οποία έχει διαδοθεί σε όλον τον κόσμο, θεωρείται το φαβορί για φέτος, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Paddypower. Ήταν υποψήφια και πέρσι, όμως το βραβείο πήγε τελικά στον πρωθυπουργό της Αιθιοπίας Αμπι Άχμεντ, για τις προσπάθειες που κατέβαλε και οδήγησαν στον τερματισμό των εχθροπραξιών με τη γειτονική Ερυθραία.

Εάν βραβευτεί τελικά η Τούνμπεργκ, θα γίνει η δεύτερη νεότερη νικήτρια του Νόμπελ – το ρεκόρ το κατέχει η Μαλάλα Γιουσαφζάι που ήταν πέντε μήνες μικρότερή της όταν τιμήθηκε, το 2014, για τον αγώνα της για το δικαίωμα των κοριτσιών στην εκπαίδευση. Οι δύο ακτιβίστριες συναντήθηκαν και φωτογραφήθηκαν μαζί αυτήν την εβδομάδα στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου σπουδάζει η Μαλάλα. Η Τούνμπεργκ έχει προταθεί από δύο Σουηδούς βουλευτές. Τρία μέλη του νορβηγικού κοινοβουλίου, από την άλλη, πρότειναν να δοθεί το Νόμπελ στο ΝΑΤΟ, που πέρσι γιόρτασε τα 75 χρόνια από την ίδρυσή του.

Τον Ιανουάριο, μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου πρότειναν ως υποψήφια την αλ Χαδλούλ, η οποία κρατήθηκε επί μήνες στην απομόνωση ενώ υπέστη ηλεκτροσόκ, μαστίγωση και σεξουαλική επίθεση στη φυλακή, όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Η κυρία αλ Χαδλούλ αξίζει την αναγνώριση της Επιτροπής επειδή ενσαρκώνει τον ειρηνικό αγώνα για τα ίσα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία», ανέφερε η γερουσιαστής Σούζαν Μποναμίτσι που είχε την πρωτοβουλία αυτή, σε μια επιστολή της που συνυπογράφεται από επτά συναδέλφους της.

Στο μεταξύ, η βουλευτής Γκιούρι Μέλμπι, του Φιλελεύθερου Κόμματος της Νορβηγίας, είπε ότι πρότεινε «τον λαό του Χονγκ Κονγκ» για τον αγώνα που δίνει για την ελευθερία του λόγου, τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Είναι βέβαιο ότι η Κίνα θα αντιδρούσε έντονα στην περίπτωση που η Επιτροπή αποφάσιζε να απονείμει το Νόμπελ στους ακτιβιστές του Χονγκ Κονγκ.

Η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, το 2010, στον Κινέζο αντιφρονούντα Λιού Σιαομπό, οδήγησε σε μια εξάχρονη αντιπαράθεση μεταξύ Όσλο και Πεκίνου, κατά τη διάρκεια της οποίας οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών ουσιαστικά πάγωσαν. Ο Λιού, ο οποίος ζητούσε σαρωτικές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα του, πέθανε το 2017 στη φυλακή.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο με αντάλλαγμα την ένταξη στο ΝΑΤΟ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει έτοιμος να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία με αντάλλαγμα ένταξη στο ΝΑΤΟ

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει προτείνει να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός εάν η ουκρανική επικράτεια που ελέγχει μπορούσε να ληφθεί «υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ»
LIFO NEWSROOM
Πώς η Κίνα κλείνει τα εργοστάσια της Volkswagen και γίνεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο

Διεθνή / Πώς η Κίνα κλείνει τα εργοστάσια της Volkswagen και γίνεται ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αυτοκινήτων στον κόσμο

Η Κίνα διαθέτει τη μεγαλύτερη αγορά αυτοκινήτου στον κόσμο, αλλά η παραγωγική της ικανότητα έχει ξεπεράσει τις εγχώριες ανάγκες. Σήμερα, η χώρα μπορεί να κατασκευάσει σχεδόν 40 εκατομμύρια οχήματα ετησίως — διπλάσια από τη ζήτηση των Κινέζων καταναλωτών
LIFO NEWSROOM
«Ντρέπομαι να οδηγώ αυτό το αυτοκίνητο»: Οι οδηγοί Tesla «αδειάζουν» τον Ελον Μασ

Διεθνή / «Ντρέπομαι να οδηγώ αυτό το αυτοκίνητο»: Οι οδηγοί Tesla «αδειάζουν» τον Ελον Μασκ

Η Tesla κάποτε ήταν η αγαπημένη μάρκα των προοδευτικών στις ΗΠΑ, αλλά η στροφή του ιδιοκτήτη της στον Τραμπισμο έχει εξοργίσει πολλούς από τους πελάτες της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων
LIFO NEWSROOM