Σε ισχύ θέτει σήμερα η Βρετανία την καραντίνα 14 ημερών για όσους φτάνουν στη χώρα, ένα μέτρο για την αποφυγή εισαγωγής νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που έχει προκαλέσει αντιδράσεις.
Όσοι εισέρχονται στη Βρετανία με αεροπλάνο, πλοίο ή τρένο θα πρέπει να ενημερώνουν πού θα μείνουν κατά τη διάρκεια της καραντίνας, ενώ όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο έως και 1.000 λιρών. Θα γίνονται τυχαίοι έλεγχοι, ενώ όσοι βρίσκονται στην καραντίνα δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς ή ταξί, να πάνε στην εργασία τους, σε σχολείο ή σε δημόσιους χώρους, ούτε να δεχθούν επισκέπτες.
Ο κανόνας αυτός ισχύει και για τους Βρετανούς που επιστρέφουν στη χώρα τους. Εξαίρεση θα γίνεται για τους οδηγούς φορτηγών, τους υγειονομικούς και όσους κρίνεται ότι εργάζονται σε τομείς σημασίας.
Το μέτρο είναι σχεδιασμένο «για να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα κορωνοϊού», έχει δηλώσει η υπουργός Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ, αλλά το τελευταίο διάστημα υπήρξαν αντιδράσεις, από αεροπορικές εταιρείες και επιχειρήσεις του τομέα του τουρισμού, αλλά και από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.
Η Πατέλ επέμεινε ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή την κατάλληλη στιγμή. «Η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Αν περιορίσουμε τον κίνδυνο να εισαχθούν νέα κρούσματα, μπορούμε να βοηθήσουμε να αποτραπεί ένα καταστροφικό δεύτερο κύμα», είπε η υπουργός Εσωτερικών.
Η Βρετανία παραμένει μία από τις χώρες που έχουν πληγεί σφοδρότερα από την πανδημία του κορωνοϊού. Έχει καταγράψει 40.542 θανάτους, ενώ τα κρούσματα ανέρχονται σε 287.000. «Πιστεύω πως θα πρέπει αληθινά να συνεχίσουμε να χαμηλώνουμε σημαντικά το επίπεδο (των μολύνσεων) στη χώρα πριν αρχίσει να γίνεται αποτελεσματικό μέτρο η καραντίνα», δήλωσε πρόσφατα στο BBC ο καθηγητής Ρόμπερτ Ντίνγκγουολ, μέλος μιας υποομάδας της επιστημονικής επιτροπής που είναι αρμόδια για να συμβουλεύει την κυβέρνηση σχετικά με την πανδημία.
«Ακόμη και τότε, θα έπρεπε να έχουμε κάτι που να έχει στόχο τις χώρες με επίπεδο μετάδοσης στην κοινότητα πολύ πιο υψηλό από το δικό μας. Και φοβάμαι πως δεν υπάρχουν πολλές τέτοιες», πρόσθεσε.
Και ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς δήλωσε πως η απόφαση να επιβληθεί τώρα αυτή η καραντίνα είναι περισσότερο πολιτική παρά της επιστήμης, την οποία η κυβέρνηση λέει ότι ακολουθεί επιμελώς.
Προσφυγή στη δικαιοσύνη
Όμως, επαγγελματίες των αερομεταφορών και του τουρισμού αντιδρούν για το μέτρο της καραντίνας. Οι British Airways, easyJet και Ryanair κατήγγειλαν σε κοινή ανακοίνωσή τους «δυσανάλογα» και «άδικα» μέτρα. Συνυπέγραψαν μια επίσημη επιστολή την οποία απηύθυναν την Παρασκευή στην κυβέρνηση, προκαταρκτικό στάδιο μιας ενδεχόμενης προσφυγής στη δικαιοσύνη.
«Καλούμε τη βρετανική κυβέρνηση να άρει αυτή την αναποτελεσματική καραντίνα, η οποία θα έχει καταστροφική επίδραση στη βρετανική τουριστική βιομηχανία και θα καταστρέψει (...) χιλιάδες θέσεις απασχόλησης», ανέφεραν.
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη από την εταιρεία Survey Monkey, οι ιδιοκτήτες και οι επικεφαλής επιχειρήσεων ταξιδιών και ξενοδοχείων εξετάζουν το ενδεχόμενο να απολύσουν έως και το 60% του προσωπικού τους σε περίπτωση καραντίνας.
Εν μέσω αντιδράσεων- και από βουλευτές των Συντηρητικών που εκφράζουν τον φόβο ότι η κυβέρνηση σαμποτάρει την οικονομία με την καραντίνα- η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον σκέπτεται να δημιουργήσει αερογέφυρες με ορισμένους τουριστικούς προορισμούς, πράγμα που θα επέτρεπε να παρακαμφθεί η καραντίνα. Σύμφωνα με τους Sunday Times, ο πρωθυπουργός παρακάλεσε τον υπουργό του επί των Μεταφορών να καταλήξει πριν από το τέλος Ιουνίου.
Με πληροφορίες από BBC, ΑΠΕ/ AFP