Spiegel: Η Τουρκία στρατολογεί με 1.000 δολάρια μισθοφόρους για το Ναγκόρνο- Καραμπάχ

Spiegel: Η Τουρκία στρατολογεί με 1.000 δολάρια μισθοφόρους για το Ναγκόρνο- Καραμπάχ Facebook Twitter
Speigel: Η Τουρκία στρατολογεί με 1.000 δολάρια κάθε μισθοφόρο για το Ναγκόρνο- Καραμπάχ (EPA)
0

Σύριους μισθοφόρους επιστρατεύει ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, σύμφωνα με το γερμανικό Spiegel.

Με τον τίτλο «Ο σκιώδης πολεμιστής του Ερντογάν» το Spiegel αναφέρει πως «η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν ενεπλάκη ενεργά στη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζει, η έρευνα του Spiegel δείχνει, ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν στέλνει σκόπιμα μισθοφόρους της Συρίας».

Μέχρι πρόσφατα, ο Ιμπραήμ, ένας 24χρονος Σύριος μισθοφόρος, μαρτυρία του οποίου επικαλείται το Spiegel, αγωνιζόταν ακόμη για την ταξιαρχία του Σουλτάνου Μουράτ, μιας υποομάδας του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), ενάντια στον δικτάτορα της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ.

Τώρα, ωστόσο, δουλεύει για τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον τελευταίο σύμμαχο της FSA, σε ένα εντελώς διαφορετικό μέτωπο: στη σύγκρουση μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η περιοχή ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, η περιοχή ελέγχεται από τους Αρμένιους. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν επαναλαμβανόμενες αψιμαχίες μεταξύ των δύο γειτόνων. Αλλά ποτέ από την ανακωχή του 1994, οι συγκρούσεις δεν ήταν τόσο έντονες όσο τώρα.

Αρκετές εκατοντάδες άνθρωποι πέθαναν μέσα σε μια εβδομάδα. Η Ρωσία υποστηρίζει την Αρμενία, έστω και «με μισή καρδιά» όπως αναφέρει το Speigel, καθώς το Κρεμλίνο πουλά επίσης όπλα στο Αζερμπαϊτζάν.

Η Τουρκία, ωστόσο, έχει σαφώς συμμορφωθεί με την κυβέρνηση στο Μπακού. Όπως στη Συρία και τη Λιβύη, η Τουρκία και η Ρωσία βρίσκονται σε διαφορετικές πλευρές του μετώπου στον Καύκασο.

«Καταδίκασα την επίθεση της Αρμενίας στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν», δήλωσε πρόσφατα δημοσίως ο Πρόεδρος Ερντογάν. «Η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό του Αζερμπαϊτζάν με όλους τους πόρους της» πρόσθεσε.

Η Τουρκία στέλνει τουλάχιστον 1.000 Σύριους μισθοφόρους

 

Η τουρκική κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν έχει παρέμβει ακόμη ενεργά στη σύγκρουση στον Καύκασο. Ωστόσο, η έρευνα του Spiegel δείχνει τώρα ότι η Τουρκία έχει στείλει τουλάχιστον 1.000 Σύριους μισθοφόρους και αεροσκάφη στην περιοχή.

Αρκετοί Σύριοι δήλωσαν ότι πολεμούν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ για λογαριασμό της Άγκυρας.

Ο Ερντογάν είχε ήδη καταφέρει να γυρίσει τον πόλεμο στη Λιβύη υπέρ των συμμάχων του στις αρχές του καλοκαιριού, αναπτύσσοντας αρκετές χιλιάδες Σύριους μισθοφόρους.

Ο Ερντογάν έχει γίνει ο μυστικός κυβερνήτης της χώρας της Βόρειας Αφρικής χωρίς να χρειάζεται να αναπτύξει τα δικά του στρατεύματα σε μεγάλη κλίμακα, αναφέρει το δημοσίευμα. «Τώρα φαίνεται να θέλει να επαναλάβει αυτήν τη στρατηγική στον Καύκασο» επισημαίνει.

Ο Χαμίντ, διοικητής της Ταξιαρχίας Hamza, μια άλλη υποομάδα της FSA, λέει ότι έχει στείλει δώδεκα από τους άνδρες του στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Μερικοί από τους μαχητές στρατολογούνται στα στρατόπεδα προσφύγων στη βόρεια Συρία. Θα μεταφερθούν πέρα από τα σύνορα, στην τουρκική πόλη Gaziantep, και από εκεί με αεροπλάνο μέσω της Άγκυρας και της Κωνσταντινούπολης στο Αζερμπαϊτζάν. Εν τω μεταξύ, καθημερινά ξεκινά και ένα νέο κομβόι σύμφωνα με το Spiegel.

 Ο Ιμπραήμ, μέλος της Ταξιαρχίας Σουλτάνου Μουράτ, είπε στο γερμανικό περιοδικό, ότι πολλοί από τους συντρόφους του αρνήθηκαν να πάνε στον πόλεμο για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν.

Για αυτούς, η Λιβύη ήταν ένα παράδειγμα, όπου πολλοί περισσότεροι μαχητές πέθαναν από ό, τι είχε προβλέψει η τουρκική κυβέρνηση.

Ο ίδιος ο Ιμπραήμ δέχτηκε γιατί πρέπει να στηρίξει την οικογένειά του. Η σύζυγός του και τα τρία του παιδιά ζουν σε ένα στρατόπεδο προσφύγων στα σύνορα Τουρκίας Συρίας. Εξαρτώνται από τα χρήματα, λέει.

«Η Τουρκία προσφέρει σε κάθε μαχητή περίπου 1.000 δολάρια το μήνα για να πολεμήσουν στον Καύκασο» είπε.

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τουλάχιστον 60 Σύριοι σκοτώθηκαν στη μάχη. 

Με πληροφορίες του Spiegel 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Διεθνή / Φιντάν για ελληνοτουρκικά: Σε περιόδους δεξιών κυβερνήσεων το θέμα ήταν πάντα η Τουρκία

Σε συνέντευξή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας μίλησε για Οθωμανική Αυτοκρατορία, για τουρκική μειονότητα στη Θράκη - «Δεν είναι η Ελλάδα το 'έτερο εγώ' μας», είπε ο Χακάν Φιντάν
LIFO NEWSROOM
Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Διεθνή / Η αναζήτηση των «ελβετικής κατασκευής» ρολογιών του Ντόναλντ Τραμπ κατέληξε στο Ουαϊόμινγκ

Λίγα είναι γνωστά για την εταιρεία που συνεργάζεται τώρα με τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του προσώπου ή των προσώπων που βρίσκονται πίσω από αυτήν
LIFO NEWSROOM
Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Διεθνή / Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζει την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου ως «ημέρα αγάπης» ενόψει των εκλογών

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στους χιλιάδες υποστηρικτές του που ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον εκείνη την ημέρα, υποστηρίζοντας ότι το έκαναν επειδή «πίστευαν ότι οι εκλογές ήταν νοθευμένες
LIFO NEWSROOM
Τι σημαίνει η απόφαση της Μελόνι να εξισώσει την παρένθετη μητρότητα με εγκλήματα διεθνούς χαρακτήρα

Διεθνή / Η Μελόνι εξισώνει την παρένθετη μητρότητα με έγκλημα και εξαϋλώνει τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιταλία

Από την Τετάρτη, τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, απαγορεύεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό - Τι ισχύει στις υπόλοιπες χώρες
LIFO NEWSROOM