33 άνθρωποι-«φαντάσματα» ζουν εδώ και εννέα μήνες σε ένα πλοίο στο λιμάνι Tuxpan, στην πόλη Βερακρούζ, στο Μεξικό. Πρόκειται για βορειοκορεάτες ναυτικούς, πλήρωμα του πλοίου Mu du Bong, με σημαία Βόρειας Κορέας που αφήνοντας την Αβάνα προσάραξε στην Tuxpan, πάνω σε έναν προστατευόμενο ύφαλο.
Στη συνέχεια υπήρξε, σύμφωνα με την ισπανική El Μundo, μια παράξενη σύγκρουση στις διπλωματικές σχέσεις του Μεξικού με τη Βόρεια Κορέα και από τότε το πλοίο είναι δεσμευμένο εκεί, καθώς κατηγορείται ότι ανήκει στην εταιρεία Ocean Maritime για την οποία ασκήθηκε βέτο από τον ΟΗΕ ως μέρος του εμπάργκο για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας.
Οι βορειοκορεάτες έχουν απειλήσει ότι θα το απελευθερώσουν με όλα τα μέσα, έχουν περάσει όμως ήδη εννέα μήνες και οι 33 ναυτικοί παραμένουν μέσα στο πλοίο ως ένα είδος «φαντασμάτων» που κανένας δεν έχει δει ποτέ και κανείς δεν γνωρίζει τι τρώνε ή πώς ζούν.
«Νο food, no food», φώναξε κάποια στιγμή ένας από αυτούς σε μια ομάδα τοπικών δημοσιογράφων. Η πραγματικότητα είναι ότι από τον Ιούλιο του 2014 κανένας στην πόλη δεν έχει δει τους Βορειοκορεάτες. Παρότι έχουν ελεύθερη διέλευση, βάρκα από το πλοίο δεν φαίνεται να έχει κατέβει ως τώρα.
Η μεξικανική κυβέρνηση από την πλευρά της διαβεβαιώνει ότι οι ναύτες είναι καλά την υγεία τους και ότι κοιμούνται σε ξενοδοχεία, κάτι ωστόσο που διαψεύδεται από τους κατοίκους της πόλης. «Δεν τους έχουμε δει στους δρόμους ή να κοιμούνται σε οποιοδήποτε ξενοδοχείο" λένε οι κάτοικοι του Tuxpan. "Δεν υπάρχει καμία κίνηση, τίποτα. Το σκάφος έχει απομονωθεί κι ούτε οι βάρκες είναι κοντά", δήλωσε ένας γείτονας ο οποίος ζει ακριβώς μπροστά από το αγκυροβολημένο πλοίο.
"Δεν ζουν σε ξενοδοχεία, είναι επί του πλοίου παρότι δεν έχουν περιορισμούς για να φύγουν. Σε κάθε περίπτωση, τα εμπορικά πλοία είναι προσαρμοσμένα για να ζει το πλήρωμα πάνω τους», λέει ένας καπετάνιος. «Η κατάσταση των ναυτικών δεν πρέπει να είναι εύκολη. Είναι μακριά από τα σπίτια τους και δεν μιλούν ισπανικά. Από ό,τι ξέρω , μόνο ένας από αυτούς μιλά αγγλικά », δηλώνει ο Ρικάρντο Alday, υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων της αποστολής του Μεξικού στον ΟΗΕ.
σχόλια