Η είδηση ότι ο Walter J. Palmer, οδοντίατρος από τη Μινεσότα φέρεται να είναι εκείνος που σκότωσε τον CECIL, ένα από τα πιο διάσημα λιοντάρια του πάρκου Hwange στη Ζιμπάμπουε αναστάτωσε το διαδίκτυο που ξεκίνησε μέχρι και συλλογή υπογραφών κατά του κυνηγού-οδοντιάτρου.
Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα ο Πάλμερ τραυμάτισε το λιοντάρι με βαλλίστρα αλλά αυτό δραπέτευσε. Το βρήκε μετά από 40 ώρες μαζί με συναδέλφους του κυνηγούς και το σκότωσε με μια σφαίρα. Στη συνέχεια έσυρε το άγριο ζώο με το αυτοκίνητο του και πόζαρε ευτυχής δίπλα του.
Όπως αναφέρει η Washington Ρost η δολοφονία του ζώου θα ήταν απολύτως νόμιμη αν αυτό δεν βρισκόταν στην προστατευόμενη περιοχή του πάρκου. Η Διεθνής Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης εκτιμά ότι οι τουρίστες-κυνηγοί τροπαίων- σκοτώνουν νόμιμα περίπου 600 λιοντάρια κάθε χρόνο. Δεδομένου ότι υπάρχουν μόνο περίπου 30.000 λιοντάρια στην Αφρική, αυτό αντιπροσωπεύει μια ετήσια απώλεια περίπου 2 τοις εκατό του συνολικού πληθυσμού. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά μεγαλύτερο στα υγιή αρσενικά λιοντάρια.
Πλούσιοι αμερικανοί τουρίστες αποτελούν την πλειοψηφία των δολοφόνων των λιονταριών που σκοτώνονται σε σαφάρι στην Αφρική. Μια έκθεση του 2011 από το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων διαπίστωσε ότι μεταξύ του 1999 και του 2008, οι Αμερικανοί γύρισαν στο σπίτι κουβαλώντας "τρόπαια" από λιοντάρια - κεφάλια και δέρματα -που αντιπροσωπεύουν το 64 τοις εκατό του συνόλου των αφρικανικών λιονταριών που θανατώθηκαν για "αθλητισμό" κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Το ζήτημα είναι ότι ο αριθμός αυτός ήταν συνεχώς αυξητικός και το 2008 θανατώθηκαν περισσότερα λιοντάρια από κάθε προηγούμενη χρονιά, σχεδόν τα διπλάσια από το 1999.
Ο συρρικνούμενος πληθυσμός των λιονταριών δεν μπορεί να αντέξει τις απώλειες από ένα κυνήγι σαν αυτό επ 'αόριστον, διαπιστώνει η Ένωση. Πέρυσι, η αμερικανική υπηρεσία άγριας φύσης αρνήθηκε να κατατάξει τα αφρικανικά λιοντάρια στα απειλούμενα είδη, κάτι που θα οδηγούσε στην απαγόρευση της εισαγωγής των "ψυχαγωγικών τροπαίων" στις ΗΠΑ.
To Safari Club International, η ομάδα στην οποία ανήκει ο Palmer, χαιρέτισε την απόφαση ως νίκη για τους κυνηγούς . Η Λέσχη διατηρεί ένα online βιβλίο των ρεκόρ όπου οι κυνηγοί μπορούν να παρακολουθούν τους άλλους να σκοτώνουν λιοντάρια και άλλα μεγάλα ζώα και να συγκρίνουν την κατάταξή τους με άλλους κυνηγούς. "Μπορείτε να υποβάλετε το σκορ και τη μέθοδο θανάτωσης για όλα τα είδη, και θα σας δείξουμε διαδραστικά την κατάταξη σας," αναφέρει η ιστοσελίδα. Εκεί υπάρχει και μια εικόνα ως παράδειγμα για τις κατατάξεις των κυνηγών ανάλογα με το λιοντάρι που σκοτώνουν.
Το Νοέμβριο του 2014 το σάιτ εμφανίζει το Τοπ-10 των κυνηγών να ποζάρουν υπερήφανοι δίπλα στα τρόπαια τους.
Ομάδες όπως η Safari Club International υποστηρίζουν ότι το κυνήγι βοηθά στην προστασία των λιονταριών και ότι "παίζει ρόλο στην αύξηση της αξίας των αφρικανικών λιονταριών ενώ αποθαρρύνει το λαθραίο κυνήγι."
Σε τηλεφωνική του συνέντευξη ο Δρ Τζέιν Σμαρτ, διευθυντής του παγκόσμιου ομίλου για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας της IUCN, δήλωσε ότι το καλά οργανωμένο κυνήγι "τροπαίων" μπορεί να έχει ένα καθαρό όφελος για τους πληθυσμούς των λιονταριών. "Αυτό που είναι σαφές είναι ότι συνολικά το κυνήγι τροπαίων πρέπει να ρυθμίζεται προσεκτικά, διαφορετικά δίνει στο σύνολο της βιομηχανίας κυνηγιού μια κακή φήμη », είπε. Σε μια προσπάθεια να αντισταθμίσει την απειλή για τα λιοντάρια από το κυνήγι τόνισε ακόμη ότι η καταστροφή των οικοτόπων και παράνομη λαθροθηρία είναι ακόμα μεγαλύτερες απειλές για τον πληθυσμό των λιονταριών.