Πάνε επτά χρόνια από τότε που τέθηκε σε λειτουργία η Παγκόσμια Τράπεζα Σπόρων στο Σβάλμπαρντ και έκτοτε εκατοντάδες χιλιάδες δειγμάτων σπόρων έχουν ταξιδέψει μέχρι εκεί για να αποθηκευτούν με ασφάλεια στις παγωμένες αποθήκες του αλλόκοσμου κτιρίου. Μεχρί σήμερα δεν είχε βγει ποτέ από εκεί κάποιο πολύτιμο φορτίο, αλλά η κατάσταση στη Συρία έγινε αφορμή για την πρώτη φορά.
Αυτή την εβδομάδα το Διεθνές Κέντρο για τη Γεωργική Έρευνα σε Ξηρές Περιοχές (ICARDA), ζήτησε την επιστροφή των 325 κουτιών με σπόρους που είχε στείλει για αποθήκευση στο θησαυροφυλάκιο του Σβάλμπαρντ. Για πολλά χρόνια, το κέντρο στέγαζε τη δική του τράπεζα σπόρων κοντά στο Χαλέπι της Συρίας αλλά τώρα, οι επιστήμονες ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τα δείγματα του Σβάλμπαρντ προκειμένου να αναγεννηθεί η συλλογή στην πατρίδα τους.
Χτισμένο κάτω από ένα βουνό σε ένα νησί της Αρκτικής μεταξύ της Νορβηγίας και Βόρειου Πόλου, το Σβάλμπαρντ αποθηκεύει αυτή τη στιγμή πάνω από 800.000 δείγματα σπόρων από 5.100 είδη καλλιεργειών. Αυτοί οι σπόροι είναι αποτέλεσμα της γεωργίας των 10.000 τελευταίων ετών και η ιστορία αυτή κρύβεται στα γονίδιά τους. Καθήκον του Σβάλμπαρντ είναι να τους προστατεύσει από μεγάλες καταστροφές όπως πυρηνικοί πόλεμοι, ασθένειες και φυσικές καταστροφές ή ακόμη και από την πτώση αστεροειδή στη Γη.
«Είναι σαν μια θυρίδα ασφαλείας στην τράπεζα," εξηγεί ο Thomas Payne, επικεφαλής των καλλιεργειών σίτου στο International Maize and Wheat Improvement Center στο Μεξικό. Όπως εξηγεί το Σβάλμπαρντ είναι μέρος μια παγκόσμιας συνεργασίας περίπου 1700 κέντρων ανά τον κόσμο που κάνουν πολύ περισσότερα από το να συλλέγουν σπόρους. Ωστόσο ο χαρακτήρας του προγράμματος δεν είναι να μετατρέψει το Σβάλμπαρντ σε μουσείο και αυτή τη φορά κρίνεται πως για τη Συρία είναι απαραίτητο να γίνει η πρώτη ανάληψη η οποία θα περιλαμβάνει δείγματα σιταριού, κριθαριού και χόρτων που ευδοκιμούν σε ξηρές περιοχές.
Περιέργως, η έδρα του κέντρου στο Χαλέπι συνέχισε να λειτουργεί τα σχεδόν τέσσερα χρόνια του εμφυλίου πολέμου της Συρίας. Οι σπόροι που αποθηκεύονται εκεί παραμένουν σε κατάψυξη, και το προσωπικό κατάφερε να συνεχίσει την αποστολή των δειγμάτων για τους επιστήμονες ενώ παράλληλα δημιούργησαν αντίγραφα ασφαλείας για πάνω από το 80 τοις εκατό της συλλογής. Σύμφωνα με το Wired.com oο λόγοι που ζητείται να ανοίξουν οι θυρίδες του Σβάλμπαρντ είναι κυρίως πρακτικοί και όλα τα δείγματα θα αντικατασταθούν το συντομότερο δυνατόν μέσα στα επόμενα χρόνια.
σχόλια