Αφγανιστάν: Η Γερμανία απομάκρυνε εγκαίρως τις μπύρες «αλλά όχι τους ανθρώπους»

Αφγανιστάν: Η Γερμανία απομάκρυνε εγκαίρως 65.000 λίτρα μπύρας «αλλά όχι τους ανθρώπους» Facebook Twitter
0

Ένα μήνα σχεδόν πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου ο προεκλογικός αγώνας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, την ώρα που το ενδιαφέρον της διεθνούς πολιτικής και των ΜΜΕ είναι στραμμένο στις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Αυτό ήταν και το μεγάλο θέμα που κυριάρχησε στη συνέντευξη που παραχώρησε στην DW η υποψήφια της Αριστεράς (Die Linke) για την καγκελαρία Ζανίν Βίσλερ.

«Η Γερμανία αγνόησε τις προειδοποιητικές ενδείξεις»

Η Βίσλερ επιρρίπτει στην γερμανική κυβέρνηση ότι αγνόησε τις προειδοποιητικές ενδείξεις που υπήρχαν από νωρίς για την όξυνση της κατάστασης στο Αφγανιστάν, προκειμένου να αποφύγει στο εσωτερικό μια συζήτηση σχετικά με νέες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών.

«Ντροπιαστική» η στάση της γερμανικής κυβέρνησης

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποιεί η Βίσλερ και για τον τρόπο, με τον οποίο η γερμανική κυβέρνηση αντιμετώπισε το γερμανικό προσωπικό που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο Αφγανιστάν, κάνοντας λόγο για έλλειψη σχεδίου ασφαλούς απομάκρυνσής του. 

«Πρόκειται για έναν άθλιο τρόπο αντιμετώπισης του προσωπικού. Απομακρύνουν μεν 65.000 λίτρα μπύρας από τη χώρα, όμως όσοι εργάζονται στον γερμανικό στρατό ή άλλους γερμανικούς φορείς - ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή όσοι εργάζονται για τα δικαιώματα των γυναικών- αφήνονται μόνοι να τα βγάλουν πέρα», αναφέρει η Βίσλερ.

Πράγματι, στα τέλη Ιουνίου, ενόψει της αποχώρησης των γερμανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν, ο γερμανικός στρατός είχε απαγορεύσει την κατανάλωση αλκοόλ και με ειδικές πτήσεις μετέφερε μεγάλες ποσότητες μπύρας και άλλων αλκοολούχων ποτών έξω από τη χώρα. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο γερμανικός στρατός ανησυχούσε την ίδια περίοδο για πιθανές επιθέσεις Ταλιμπάν και για τον λόγο αυτό δεν ήθελε οι στρατιώτες που βρίσκονταν στο Αφγανιστάν να καταναλώνουν αλκοόλ.

Η υποψήφια της Αριστεράς επιρρίπτει συλλήβδην στα μέλη της κυβέρνησης Μέρκελ σειρά άστοχων και επικίνδυνων κινήσεων στο Αφγανιστάν για προεκλογικούς λόγους. Όπως αναφέρει χαρακηριστικά: «Αυτό που κάνει η γερμανική κυβέρνηση είναι ντροπιαστικό. Είναι σαφές ότι συνολικά η κυβέρνηση μοιράζεται την ευθύνη και με αυτό εννοώ επίσης την καγκελάριο και τον αντικαγκελάριο. Η κυβέρνηση με τις ενέργειές της έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Φοβάμαι ότι απλώς προσπάθησαν να αφήσουν το θέμα για μετά τις εκλογές. Προσπαθούσαν να αποφύγουν μια συζήτηση για τη μετανάστευση στη Γερμανία πριν από τις εκλογές και με τον τρόπο αυτό διακινδύνευσαν ανθρώπινες ζωές».

Η υποψήφια της Αριστεράς θεωρεί ότι μετά την επικράτηση των Ταλιμπάν δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για να αποσύρει η Γερμανία την αναπτυξιακή βοήθεια προς το Αφγανιστάν.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στη DW: « Είμαι απολύτως αντίθετη με την περικοπή των κονδυλίων αναπτυξιακής συνεργασίας. Αυτά προορίζονται για τους ανθρώπους, που υποφέρουν τόσο στα χέρια των Ταλιμπάν όσο και από την τρομακτική ανθρωπιστική κρίση στη χώρα. Φυσικά και πρέπει να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις».

Το Αφγανιστάν ήταν φέτος μια από τις βασικές χώρες-αποδέκτες της γερμανικής αναπτυξιακής βοήθειας, η οποία υπολογίζεται μέχρι στιγμής στα 250 εκατομμύρια ευρώ - ωστόσο τα χρήματα αυτά δεν έχουν ακόμη καταβληθεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συνολικό ποσό της αναπτυξιακής και ανθρωπιστικής βοήθειας που είχε προβλέψει για το Αφγανιστάν η Γερμανία φέτος στον προϋπολογισμό της θα ανερχόταν σε περίπου 430 εκατομμύρια ευρώ.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα αποκαταστήσει η νέα κυβέρνηση της Γερμανίας τον ρόλο της ως τολμηρού ηγέτη της ΕΕ;

Διεθνή / Γερμανικές εκλογές: Θα γίνει ο Μερτς ο νέος ηγέτης της Ευρώπης;

Ο Φρίντριχ Μερτς μπορεί να ανοικοδομήσει τις ευρωπαϊκές σχέσεις και να αποτελέσει κινητήρια δύναμη για τις αμυντικές δαπάνες, αλλά αντιμετωπίζει την ανατροπή των μεταπολεμικών βεβαιοτήτων από τον Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Γερμανικές εκλογές: Ξεκάθαρη νίκη για το CDU αλλά δεν φτάνει τα αποτελέσματα της εποχής Μέρκελ

Διεθνή / Γερμανικές εκλογές: Ξεκάθαρη νίκη για το CDU αλλά δεν φτάνει τα αποτελέσματα της εποχής Μέρκελ

Tο εκλογικό αποτέλεσμα των Χριστιανοδημοκρατών είναι πολύ χαμηλότερο από τις επιδόσεις του κόμματος υπό την ηγεσία της πρώην επί μακρόν ηγέτιδας και καγκελαρίου της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ
LIFO NEWSROOM