Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν 33χρονη, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί, επειδή δούλευε

Αφγανιστάν: Πυροβόλησαν και μαχαίρωσαν 33χρονη, με αποτέλεσμα να τυφλωθεί, επειδή δούλευε Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Το τελευταίο πράγμα που είδε η 33χρονη Χατέρα ήταν οι τρεις άνδρες που της επιτέθηκαν, την ώρα που έφευγε από τη δουλειά της, σε αστυνομικό τμήμα του Αφγανιστάν. Οι άνδρες την πυροβόλησαν και τη μαχαίρωσαν στα μάτια.

Όταν ξύπνησε στο νοσοκομείο, όλα ήταν σκοτεινά. «Ρώτησα τους γιατρούς "γιατί δεν βλέπω τίποτα;". Μου είπαν ότι υπήρχαν ακόμη επίδεσμοι στα μάτια μου, λόγω των τραυμάτων. Αλλά εκείνη τη στιγμή ήξερα ότι μου είχαν πάρει τα μάτια», δήλωσε η γυναίκα στο Reuters.

Τόσο η ίδια όσο και οι τοπικές αρχές κατηγορούν τους Ταλιμπάν για την επίθεση και λένε ότι οι δράστες ενήργησαν έπειτα από πληροφορία που τους έδωσε ο πατέρας της 33χρονης, επειδή ήταν σφοδρά αντίθετος με το γεγονός ότι εκείνη εργαζόταν εκτός σπιτιού.

Για την Χατέρα, η επίθεση δεν της στέρησε μόνο την όραση, αλλά και ένα όνειρο που έδωσε μάχη για να πραγματοποιήσει: να έχει μια ανεξάρτητη καριέρα. Η 33χρονη εντάχθηκε πριν από μερικούς μήνες στην αστυνομία της επαρχίας Γκάζνι.

«Εύχομαι να είχα υπηρετήσει στην αστυνομία τουλάχιστον ένα χρόνο. Αν αυτό είχε συμβεί τότε, θα ήταν λιγότερο επώδυνο. Έγινε τόσο γρήγορα... Έπιασα δουλειά και έζησα το όνειρό μου μόνο για τρεις μήνες», δήλωσε η γυναίκα.

«Ο πατέρας μου επικοινώνησε με τους Ταλιμπάν»

Από παιδί η Χατέρα ονειρευόταν να δουλέψει εκτός σπιτιού. Μάταια προσπαθούσε για χρόνια να πείσει τον πατέρα της, αλλά τελικά βρήκε στήριξη στο πρόσωπο του συζύγου της. Όμως, δηλώνει η 33χρονη, ο πατέρας της δεν το έβαλε κάτω.

«Πολλές φορές, όταν πήγαινα στην υπηρεσία μου, έβλεπα τον πατέρα μου να με παρακολουθεί... άρχισε να επικοινωνεί με Ταλιμπάν της περιοχής και τους ζήτησε να με εμποδίσουν να πηγαίνω στη δουλειά», δήλωσε.

Σύμφωνα με την ίδια, ο πατέρας της έδωσε στους Ταλιμπάν αντίγραφο της ταυτότητάς της, για να αποδείξει ότι εργαζόταν στην αστυνομία, όπως και ότι της είχε τηλεφωνήσει την ημέρα της επίθεσης, για να τη ρωτήσει πού βρισκόταν.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Γκάζνι επιβεβαίωσε πως εκτιμάται ότι οι Ταλιμπάν ήταν πίσω από την επίθεση και πως ο πατέρας της 33χρονης συνελήφθη. Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν είπε πως πρόκειται για οικογενειακή υπόθεση και ότι δεν υπάρχει εμπλοκή σε αυτή.

Τώρα η Χατέρα και η οικογένειά της- που περιλαμβάνει 5 παιδιά- κρύβονται στην Καμπούλ, ενώ η ίδια αναρρώνει και θρηνεί για την απώλεια του ονείρου της.

Δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ταράζεται όποτε ακούει μοτοσικλέτα και έχει κόψει κάθε επαφή με την υπόλοιπη οικογένειά της, συμπεριλαμβανομένης της μητέρας της, η οποία την κατηγορεί για τη σύλληψη του πατέρα της. Η Χατέρα ελπίζει απεγνωσμένα ότι κάποιος γιατρός στο εξωτερικό θα μπορεί με κάποιο τρόπο να ανακτήσει μερικώς την όρασή της.

«Αν αυτό είναι δυνατό, θα επιστρέψω στη δουλειά μου και θα υπηρετήσω ξανά στην αστυνομία«, είπε. Έχει ανάγκη το εισόδημα, εξήγησε, αλλά συμπλήρωσε: «Ο κύριος λόγος είναι το πάθος μου να κάνω μια δουλειά εκτός σπιτιού».

Αύξηση των επιθέσεων σε γυναίκες

Η επίθεση αυτή είναι ενδεικτική της αυξανόμενης τάσης για έντονες και συχνά βίαιες αντιδράσεις εναντίον γυναικών που πιάνουν δουλειά, ιδιαίτερα στον δημόσιο τομέα, λένε ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στην περίπτωση της Χατέρα, το γεγονός ότι ήταν αστυνομικός μπορεί να ήταν αυτό που εξόργισε τους Ταλιμπάν.

Η κλιμάκωση αυτή προκαλείται λόγω του συνδυασμού των συντηρητικών κοινωνικών κανόνων του Αφγανιστάν και του γεγονότος ότι οι Ταλιμπάν αυξάνουν την επιρροή τους, καθώς οι ΗΠΑ αποσύρουν τα στρατεύματά τους από τη χώρα, λένε οι ακτιβιστές.

Οι Ταλιμπάν είναι διαπραγματεύσεις, στη Ντόχα, με την κυβέρνηση του Αφγανιστάν, για μια ειρηνευτική συμφωνία. Η διαδικασία όμως κινείται αργά και ήδη έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις σε αξιωματούχους αλλά και επιφανείς γυναίκες σε όλη τη χώρα.

Τους τελευταίους μήνες, οι Ταλιμπάν έχουν δηλώσει πως θα σεβαστούν τα δικαιώματα των γυναικών υπό τον νόμο της Σαρία, αλλά πολλές είναι εκείνες που εκφράζουν αμφιβολίες. Εξάλλου, ήταν αντίθετοι με μια μεταρρύθμιση για την προσθήκη του ονόματος της μητέρας στις ταυτότητες.

«Αν και ήταν πάντα επικίνδυνη η κατάσταση για τις γυναίκες που κατέχουν δημόσια αξιώματα στο Αφγανιστάν, η πρόσφατη αύξηση της βίας σε όλη τη χώρα έχει επιδεινώσει ακόμη περισσότερο τα πράγματα», δήλωσε η Σαμίρα Χαμίντι, της Διεθνούς Αμνηστίας. «Τα βήματα προόδου που έχουν γίνει για τα δικαιώματα των γυναικών εδώ και μία δεκαετία δεν πρέπει να γίνουν "θύμα" της όποιας ειρηνευτικής συμφωνίας με τους Ταλιμπάν», συμπλήρωσε.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Διεθνή / «Το κορίτσι της Ναπάλμ»: Ποιος, πράγματι, τράβηξε τη φωτογραφία - σύμβολο της φρίκης του πολέμου;

Ήταν ο φωτογράφος του Associated Press Νικ Ατ, όπως γνωρίζουμε ή ένας άγνωστος Βιετναμέζος φωτογράφος που εργαζόταν ως free lancer για το ιστορικό πρακτορείο; Ένα νέο ντοκιμαντέρ παρουσιάζει την άλλη πλευρά της ιστορίας
LIFO NEWSROOM
Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε - «Το περιμέναμε» λέει η πρώην του, Έβαν Ρέιτσελ Γουντ

Διεθνή / Μέριλιν Μάνσον: Γιατί δεν καταδικάστηκε παρόλο που «υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία»

Οι κατηγορίες εις βάρος του για σεξουαλική επίθεση αντιμετωπίστηκαν ως «πολύ παλιές» από το δικαστήριο - Γιατί δεν βοήθησε ο νόμος Phoenix Act - Η ανάρτηση της Έβαν Ρέιτσελ Γουντ
LIFO NEWSROOM