Αγγλία και Ουαλία εισάγουν νόμο για την απαγόρευση της υμενοπλαστικής

Αγγλία και Ουαλία εισάγουν νόμο για την απαγόρευση της υμενοπλαστικής Facebook Twitter
Pixabay
0

Προς απαγόρευση στην Αγγλία και την Ουαλία οι εξετάσεις παρθενίας, όπου οι γυναίκες εξετάζονται για να δουν αν ο παρθενικός υμένας είναι άθικτος ή θα ακολουθήσει κατά περίσταση, χειρουργική επέμβαση αποκατάστασής του. 

Ο βουλευτής του North West Durham, Richard Holden, εισήγαγε μια ρήτρα στο νομοσχέδιο για την υγεία και τη φροντίδα, το οποίο επιδιώκει την απαγόρευση και των δύο διαδικασιών.

Σύμφωνα με τις προτάσεις, οι γιατροί ή οι μαίες που εκτελούν ανάλογες διαδικασίες έρχονται αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης.

Ωστόσο, ορισμένοι φοβούνται ότι η ποινικοποίηση των διαδικασιών ενδέχεται να οδηγήσει σε μη νόμιμες διαδικασίες.

Οι ειδικοί λένε ότι η χειρουργική επέμβαση υμενοπλαστικής, η αποκατάσταση δηλαδή ενός στρώματος μεμβράνης στην είσοδο του κόλπου, είναι ενοχλητική, καταχρηστική και μη επιστημονική.


Ο Holden αποφάσισε να προχωρήσει στη ρήτρα όταν έρευνα του BBC διαπίστωσε ότι βρετανικές ιατρικές κλινικές προσφέρουν τεστ για τον έλεγχο του παρθενικού υμένα, έναντι του ποσού των 150 έως 300 λιρών.

Ο έλεγχος της παρθενίας αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Ηνωμένα Έθνη.

Εφαρμόζεται σε τουλάχιστον 20 χώρες και δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πιστοποιούν εάν μια γυναίκα ή ένα κορίτσι έχει έρθει σε ερωτική επαφή, λέει ο ΠΟΥ, επειδή ο υμένας μπορεί να σκιστεί για πολλούς λόγους, όπως η χρήση ταμπόν και η άσκηση.

Οι εκστρατείες, συμπεριλαμβανομένου του Ιράνικού και του Κουρδικού Οργανισμού Δικαιωμάτων των Γυναικών (IKWRO), υποστηρίζουν την απαγόρευση.


Το BBC παραθέτει την περίπτωση της Aisha, η οποία αναγκάστηκε να κάνει τεστ παρθενίας σε μια κλινική του Λονδίνου, από την οικογένειά της, λίγο πριν από τον αρραβώνα της, πριν από δύο χρόνια.

Οι γονείς της είχαν κανονίσει να παντρευτεί έναν ξάδελφό της στο Πακιστάν, παρά τη θέλησής της.

«Απέτυχα στο τεστ», λέει η ίδια. Στη συνέχεια, τα αδέρφια και ο πατέρας της την ξυλοκόπησαν.

Τους είχε «ντροπιάσει» όπως είπε και απαίτησαν να γίνει υμενοπλαστική για να αποκαταστήσει την «τιμή» της οικογένειας.

Όταν εκείνη αρνήθηκε, αναγκάστηκε να φύγει από το σπίτι.

Η Payzee Mahmod του IKWRO, η οποία ξεκίνησε την εκστρατεία ενάντια στη λεγόμενη βία με βάση την τιμή, μετά τη δολοφονία της αδελφής της Banaz, δήλωσε πως «επιδιορθώνουν ουσιαστικά τον υμένα... αυτή η ιδέα ότι εάν δεν είναι παρθένες πριν τον γάμο, διατρέχουν τον κίνδυνο κατάχρησης βάσει της "τιμής" μπορεί να έχει θανατηφόρες συνέπειες».

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών κάνουν λόγο για έναν αυξανόμενο αριθμό περιπτώσεων.

Η ιδρύτρια του εράνου ελευθερίας Aneeta Prem, η οποία έστειλε επιστολή στους υπουργούς Εσωτερικών Priti Patel και Υγείας Sajid Javid σχετικά με την απαγόρευση αυτής της «αποτρόπαιας, καταχρηστικής πρακτικής», παρατήρησε αύξηση των κλήσεων για βοήθεια από κορίτσια και γυναίκες με καταγωγή από τη Νότια Ασία.

Πολλές διαμαρτύρονταν ότι είχαν αναγκαστεί να κάνουν εξετάσεις πριν από γάμους που είχαν κανονίσει οι οικογένειές τους.

«Διαπιστώσαμε ότι οι οικογένειες των γαμπρών δεν ζητούν μόνο μια φωτογραφία της μελλοντικής νύφης, τα εκπαιδευτικά της επιτεύγματα, αλλά και ένα πιστοποιητικό που να λέει ότι είναι παρθένα», είπε.

Η καθηγήτρια Colin Melville, από το Γενικό Ιατρικό Συμβούλιο δήλωσε πως  οι γιατροί δεν πρέπει να παρέχουν  εξετάσεις που δεν είναι κλινικά κατάλληλες και θα πρέπει να το κάνουν μόνο εάν το θεωρούν απαραίτητο και με την άδεια του ασθενούς .

«Η οδηγία μας είναι ξεκάθαρη. Όταν ένας γιατρός την παραβιάσει σοβαρά ή επίμονα, μπορούμε και αναλαμβάνουμε δράση» κατέληξε.

Με πληροφορείς του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM