Αίγυπτος: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη θανατική ποινή σε δέκα Αιγύπτιους για τα αιματηρά επεισόδια σε γήπεδο

Αίγυπτος: Το Ανώτατο Δικαστήριο επικύρωσε τη θανατική ποινή σε δέκα Αιγύπτιους για τα αιματηρά επεισόδια σε γήπεδο Facebook Twitter
0

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (Άρειος Πάγος) της Αιγύπτου επικύρωσε τις θανατικές ποινές που επιβλήθηκαν εις βάρος δέκα ανδρών την Τρίτη για τη συμμετοχή τους στα σοβαρότερα αιματηρά επεισόδια που έχουν σημειωθεί σε γήπεδο ποδοσφαίρου της χώρας κατά τα οποία σκοτώθηκαν 70 οπαδοί τον Φεβρουάριο του 2012.

 

Πολλά από τα θύματα ποδοπατήθηκαν και πέθαναν από ασφυξία όταν επικράτησε πανικός την ώρα που επιχείρησαν να εγκαταλείψουν το γήπεδο του Πορτ Σάιντ μετά το τέλος ποδοσφαιρικού αγώνα.

 

Τα επεισόδια είχαν προκληθεί μεταξύ οπαδών των ομάδων Αλ-Μάσρι και Αλ-Αχλί που είχε λήξει 3-1, μία σπάνια νίκη για την Αλ-Μάσρι, την οποία οι οπαδοί προσπάθησαν να γιορτάσουν με έντονο τρόπο.

 

Οπαδοί της Αλ-Μάσρι πέταξαν πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια τραυματίζοντας παίκτες και θεατές. Οι ποδοσφαιριστές μεταφέρθηκαν γρήγορα στα αποδυτήρια αλλά οι χιλιάδες θεατές άρχισαν να συμπλέκονται άγρια. Αυτόπτες μάρτυρες είχαν δηλώσει τότε ότι κάποια από τα θύματα έπεσαν από τις κερκίδες, ενώ 1.000 άνθρωποι είχαν τραυματιστεί.

 

Η ετυμηγορία του δικαστηρίου, το οποίο επικύρωσε επίσης την 15ετή ποινή κάθειρξης που είχε επιβάλει κατώτερο δικαστήριο εις βάρος 10 ανδρών και την πενταετή ποινή φυλάκισης εις βάρος 15, είναι τελεσίδικη και δεν μπορεί να ασκηθεί έφεση επι αυτής. Στις κατηγορίες περιλαμβάνονται εκείνες της ανθρωποκτονίας και της απόπειρας φόνου. Μεταξύ των καταδικασθέντων σε πενταετή ποινή φυλάκισης είναι και ο πρώην επικεφαλής της αστυνομίας του Πορτ Σάιντ.

 

 

Τα γήπεδα ποδοσφαίρου γίνονται συχνά θέατρο βίαιων συγκρούσεων στην Αίγυπτο.

 

Από το περιστατικό του Πορτ Σάιντ κι έπειτα η Αίγυπτος έχει επιβάλει περιορισμούς στον αριθμό των ανθρώπων που επιτρέπεται να παρακολουθούν αγώνες και οι οπαδοί τους έχουν πολλές φορές επιχειρήσει να εισβάλουν στα γήπεδα όπου τους έχει απαγορευτεί η είσοδος.

 

Τον Φεβρουάριο του 2015 τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν έξω από ένα γήπεδο όταν οι δυνάμεις ασφαλείας τους απαγόρευσαν την είσοδο.

 

Οι περισσότεροι πέθαναν από ασφυξία όταν ποδοπατήθηκαν μετά την χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία για να διαλύσει τους οπαδούς που προσπαθούσαν να εισέλθουν δια της βίας στο χώρο και να παρακολουθήσουν τον αγώνα μεταξύ δύο ομάδων του Καϊρου--της Ζάμαλεκ και την Ένπι-- σύμφωνα με γιατρούς και αυτόπτες μάρτυρες.

 

Οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί Ultras απαγορεύτηκαν τον Μάιο του 2015. Οι σχέσεις ανάμεσα στους Ultras και στις δυνάμεις ασφαλείας είναι τεταμένες εδώ και τέσσερα χρόνια μετά τον κεντρικό ρόλο που είχαν διαδραματίσει οι πρώτοι κατά τις 18 ημέρες διαδηλώσεων διαμαρτυρίας με τις οποίες ανατράπηκε ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ.

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM