Ακίνητα, αιολικά πάρκα, εκτάσεις γης- Η τεράστια περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ

Ακίνητα, αιολικά πάρκα, εκτάσεις γης- Η τεράστια περιουσία της βασίλισσας Ελισάβετ Facebook Twitter
Η εξοχική κατοικία στο Σάντριγχαμ είναι ένα από τα ακίνητα που ανήκαν στη βασίλισσα Ελισάβετ (Φωτ.: Getty Images)
0

Σε 370 εκατ. στερλίνες υπολογίζουν οι Sunday Times την προσωπική περιουσία που είχε συγκεντρώσει η βασίλισσα Ελισάβετ κατά τη διάρκεια της 70ετούς βασιλείας της. Ένα μέρος αυτής της περιουσίας είναι γνωστό και το διαχειρίζεται η κυβέρνηση, όμως ένα άλλο κομμάτι της είναι ιδιωτικό. 

Οι Βρετανοί φορολογούμενοι κάλυπταν τις δαπάνες για τον βασιλικό βίο της Ελισάβετ, η οποία είχε έσοδα και από τη μεγάλη ιδιωτική περιουσία της, οι λεπτομέρειες της οποίας δεν είναι πλήρως γνωστές.  

Η επιχορήγηση

Οι δαπάνες για τις επίσημες δραστηριότητες της βασίλισσας ή μελών της βασιλικής οικογένειας καλύπτονται από την ετήσια επιχορήγηση του υπουργείου Οικονομικών. Για το 2021-2022 το ποσό ανήλθε σε 86 εκατ. λίρες (99 εκατ. ευρώ). Αυτό περιελάμβανε και την επιχορήγηση ύψους 34 εκατ. λιρών για την ανακαίνιση των ανακτόρων του Μπάκιγχαμ. 

Χωρίς να υπολογιστεί το επιπλέον ποσό, η επιχορήγηση αντιστοιχεί στο 15% των εσόδων από την περιουσία του βρετανικού στέμματος, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκτάσεις γης, άλλα ακίνητα, άδειες για αιολικά πάρκα, τα έσοδα της οποίας αποδίδονται στο υπουργείο Οικονομικών βάσει ενός νόμου του 1760.

Από τη βασιλική επιχορήγηση επίσης αμείβονται οι περισσότεροι από 500 εργαζόμενοι των Ουίνδσορ.

Τα ιδιωτικά έσοδα 

Τα ιδιωτικά έσοδα της βασίλισσας προέρχονταν κυρίως από εκτάσεις γης, επενδύσεις και ακίνητα που εκτιμάται ότι αξίζουν πάνω από 500 εκατομμύρια λίρες. Σε αυτά περιλαμβάνονται 315 ακίνητα, εμπορικές ιδιοκτησίες στο κέντρο του Λονδίνου και αγροτικές εκτάσεις. 

Το 2020-21 το καθαρό εισόδημα από αυτά ήταν πάνω από 20 εκατομμύρια λίρες. Μέρος αυτού η βασίλισσα το έδωσε σε μέλη της οικογένειές της και πλήρωσε φόρους για το ποσό που δεν δαπανήθηκε για επίσημα καθήκοντα.  

«Η βασίλισσα χρησιμοποιούσε αυτά τα χρήματα για τα έξοδα συντήρησης των ακινήτων της στο Μπαλμόραλ και το Σάντριγχαμ, που είναι πολύ δαπανηρά», δήλωσε ο Ντέβιντ ΜακΚλιουρ, συγγραφέας βιβλίου για τα οικονομικά της βασίλισσας. Επίσης, χρησιμοποιούσε τα χρήματα για να χρηματοδοτεί άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, που δεν έπαιρναν δημόσιο χρήμα, συμπλήρωσε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Αποδέκτες των χρημάτων περιλαμβάνουν την κόρη της, πριγκίπισσα Άννα, τον μικρότερο γιο της, πρίγκιπα Έντουαρντ και την σύζυγό του Σοφία, όπως και στον πρίγκιπα Άντριου, που δεν εκτελεί πλέον δημόσια καθήκοντα. 

Τα ιδιωτικά ακίνητα 

Αν και τα περισσότερα παλάτια ανήκουν στην περιουσία του στέμματος, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε δύο ιδιωτικά ακίνητα: το κάστρο Μπαλμόραλ, στη Σκωτία, η αξία του οποίου εκτιμάται στα 100 εκατ. λίρες και η έπαυλη στο Σάντριγχαμ, αξίας περίπου 50 εκατομμυρίων. Αυτά τα δύο ακίνητα δεν χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα. 

Επίσης, κάποια αντικείμενα της βασιλικής συλλογής ανήκαν στην Ελισάβετ. Ανάμεσά τους μια συλλογή γραμματοσήμων του παππού της, βασιλιά Γεωργίου Ε’, που αξίζει 100 εκατομμύρια λίρες. 

Γνωστό είναι και το πάθος που είχε η βασίλισσα για τα άλογα κούρσας, από τα οποία έχει κερδίσει πάνω από 7 εκατομμύρια λίρες από χρηματικά έπαθλα, σύμφωνα με την ιστοσελίδα myracing.com, αν και σε αυτή την εκτίμηση δεν υπολογίστηκαν οι δαπάνες συντήρησής τους. 

Τα κοσμήματα του στέμματος, που υπολογίζεται ότι αξίζουν περίπου 3 δισεκατομμύρια λίρες, συμβολικά ανήκαν στη βασίλισσα, αλλά αυτομάτως μεταβιβάστηκαν στον διάδοχό της. 

Φορολογικοί παράδεισοι  

Η βασίλισσα Ελισάβετ ενεπλάκη στα Paradise Papers, το σκάνδαλο που προκλήθηκε από διαρροή εγγράφων το 2017, για τους τρόπους με τους οποίους φοροδιέφευγαν οι πλούσιοι και ισχυροί. 

Σύμφωνα με αυτές τις αποκαλύψεις, που έκανε η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε μεταφέρει, μέσω του δουκάτου του Λάνκαστερ, περίπου 10 εκατομμύρια λίρες στα Νησιά Κέιμαν και τις Βερμούδες, που θεωρούνται φορολογικοί παράδεισοι. 

Όχι και τόσο πλούσια 

Με περιουσία ύψους 370 εκατομμυρίων λιρών, η βασίλισσα Ελισάβετ δεν μπήκε στη φετινή λίστα των Sunday Times με τους 250 πιο πλούσιους Βρετανούς. 

Επίσης, ήταν λιγότερο πλούσια από άλλους μονάρχες. Για παράδειγμα, τον βασιλιά της Ταϊλάνδης, η περιουσία του οποίου υπολογίζεται σε 30 δισ. δολάρια, τον σουλτάνο του Μπρουνέι (20 δισ.) ή τον βασιλιά Σαλμάν της Σαουδικής Αραβίας (5 δισ. δολάρια).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Διεθνή / Άδεια τα κέντρα κράτησης μεταναστών της Μελόνι στην Αλβανία - Επιστρέφει στην Ιταλία το προσωπικό τους

Περίπου ένα μήνα μετά το πολυδιαφημισμένο άνοιγμα των κέντρων κράτησης, αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ, «επαναπατρίζονται» στην Ιταλία δεκάδες αστυνομικοί και κοινωνικοί λειτουργοί
LIFO NEWSROOM