«Η δυναμική που υπάρχει σήμερα στο Κυπριακό δεν πρέπει να χαθεί», δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, και σημείωσε ότι «η διαδικασία θα ολοκληρωθεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, αφού η ελληνοκυπριακή πλευρά εισέρχεται τους επόμενους μήνες σε προεκλογική περίοδο, ενώ θα γίνονται και έρευνες για φυσικό αέριο».
Αναφερόμενος στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, είπε ότι υπάρχει ένα «φυσικό χρονοδιάγραμμα» και ότι οι εξελίξεις δείχνουν ότι το θέμα θα ολοκληρωθεί στη διαδικασία αυτή, ή θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για πιο μετά, το νωρίτερο το 2018 μετά «τις προεδρικές εκλογές ''στον νότο''». Ο Ακιντζί ανέφερε ότι οι επόμενες συναντήσεις των ηγετών θα είναι στις 9, 16 και 23 Φεβρουαρίου, ενώ οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν κανονικά τις συναντήσεις τους.
Πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές ζήτησαν από τον ΟΗΕ να έχει επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις, προκειμένου να συνεχιστεί η διάσκεψη για την Κύπρο σε πολιτικό επίπεδο κατά τις αρχές Μαρτίου, η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον. Ανέφερε ότι ο ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο, Έσπεν Άιντε, θα έχει επαφές στην Ελλάδα, στην Τουρκία και τη Βρετανία για να καθοριστεί και η ημερομηνία.
Η διάσκεψη, είπε ο Ακιντζί, «δεν είναι διάσκεψη μόνο για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, αλλά είναι μια διάσκεψη για την Κύπρο, που σημαίνει ότι το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων θα συζητηθεί σε πενταμερή συνάντηση - και τα άλλα θέματα συζητούνται όταν γίνονται οι συναντήσεις των δύο πλευρών».
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική εναντίον του, γιατί κατέθεσε χάρτη, καθώς και τις απειλές που δέχεται μέσα από τα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, είπε ότι εργάζεται για ένα καλύτερο μέλλον για τη νέα γενιά και υπενθύμισε ότι εξελέγη με 60% των ψήφων. Ανέφερε ότι θα υπάρξει νομική διαδικασία κατά των απειλών και ύβρεων και κάλεσε τις «αρχές» να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, λέγοντας ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για το καλό του λαού παρά τις επιθέσεις που δέχεται.
Για τον χάρτη, είπε ότι το ποσοστό 29+% είχε εγκριθεί από την «Βουλή» και συνέχισε λέγοντας ότι η λύση που θα εξευρεθεί θα κυμαίνεται σε αυτά τα επίπεδα. «Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το χάρτη» είπε, και πρόσθεσε ότι ο στόχος, όταν εξευρεθεί λύση, είναι η μετακίνηση όσο το δυνατόν λιγότερου κόσμου, αλλά «κανείς δεν θα μετακινηθεί ούτε εκατοστό, προτού λάβει νέο σπίτι και ευκαιρία εργοδότησης». Τέλος, ανέφερε ότι η «κυβέρνηση» μειοψηφίας (UBP-DP, Κόμμα Εθνικής Ενότητας και Δημοκρατικό Κόμμα), «δεν αντιπροσωπεύει τη θέληση του λαού».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ