Μια φορά το χρόνο στα μέσα Ιουνίου, οι «διάβολοι» τρέχουν στους δρόμους του ισπανικού χωριού Castrillo de Murcia.
H παράδοση αυτή είναι ένα μείγμα καθολικών και ειδωλολατρικών τελετουργιών που αντιπροσωπεύουν τον θρίαμβο του καλού στη μάχη με το κακό. Το φεστιβάλ του El Colacho χρονολογείται από το 1620 και λαμβάνει χώρα την Κυριακή μετά την γιορτή του Corpus Christi. Η προέλευσή του είναι ασαφής, αλλά ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι μπορεί να έχει τις ρίζες του ως τελετουργικό γονιμότητας.
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ, άντρες με έντονα χρωματισμένες στολές και περίτεχνες μάσκες ενσαρκώνουν τους διαβόλους και τρέχουν στους δρόμους εκτοξεύοντας προσβολές στους χωρικούς ενώ τους χτυπάνε με μια αλογοουρά δεμένη σε ένα ραβδί.
Στη συνέχεια ηχούν τύμπανα και ξεκινά το «el salto del Colacho»- το άλμα η του διαβόλου.
Τα μωρά που γεννήθηκαν κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους τοποθετούνται σε στρώματα στο δρόμο, ενώ οι «διάβολοι» πηδούν από πάνω τους. Είναι κάτι σαν βάπτισμα καθώς πιστεύεται ότι ο διάβολος απορροφά τις αμαρτίες των μωρών και τους παρέχει προστασία από ασθένειες και ατυχήματα. Στη συνέχεια, τα μωρά ραίνονται με ροδοπέταλα και επιστρέφονται στους γονείς τους. Τα πιο πολλά κλαίνε, αλλά κανένα δεν έχει πάθει το παραμικρό από το ριψοκίνδυνο άλμα.
Παραδοσιακά, το φεστιβάλ περιελάμβανε μόνο μωρά από το τοπικό χωριό, αλλά τα τελευταία χρόνια άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν ταξιδέψει στη βόρεια Ισπανία για να συμμετάσχουν. Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί, ωστόσο η πρακτική παραμένει αντικείμενο συζήτησης και για πολλούς θεωρείται τρομακτική και επικίνδυνη.
σχόλια