Ο πολωνικής καταγωγής 86χρονος Joseph Hirt που ζει στην Πενσυλβάνια ισχυριζόταν για χρόνια πως κατάφερε να αποδράσει από το Άουσβιτς, αλλά και πως συνάντησε από κοντά τον σπουδαίο αθλητή Τζέσε Όουενς και τον γιατρό των Ναζί (σ.σ. γνωστό και ως «Άγγελο του Θανάτου») Γιόζεφ Μένγκελε.
Όμως, όπως ομολόγησε την Παρασκευή, ολόκληρη η ιστορία που υιοθέτησε επί δεκαετίες ήταν ψεύτικη και κατασκευασμένη.
«Γράφω σήμερα για να απολογηθώ δημόσια για τη ζημιά που τυχόν προκάλεσα σε κάποιον, τοποθετώντας τον εαυτό μου σε περιγραφές της ζωής στο Άουσβιτς» έγραψε ο Hirt σε επιστολή που απέστειλε στην τοπική εφημερίδα LNP. «Δεν ήμουν κρατούμενος εκεί. Δεν είχα καμία πρόθεση να μειώσω ή να επισκιάσω τα γεγονότα που συνέβησαν πραγματικά με το να επικαλούμαι ψευδώς ότι ήμουν εκεί».
«Έκανα λάθος. Ζητάω συγνώμη» αναφέρει στη συνέχεια του γράμματος ο 86χρονος Αμερικανός που προσθέτει: «Είμαι αποφασισμένος να κάνω ότι περνάει από το χέρι μου να προστατέψω την αλήθεια γύρω από τη ζωή (και το θάνατο) στο Άουσβιτς».
Για πολλά χρόνια, ο Hirt έδινε δημόσιες ομιλίες περιγράφοντας τις εμπειρίες του στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ισχυριζόταν ότι συνελήφθη από τους Ναζί, στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς και κατάφερε να δραπετεύσει περνώντας κάτω από τον ηλεκτροφόρο φράκτη του στρατοπέδου.
Στις διηγήσεις του προσέθετε πάντα έναν πρόλογο και έναν επίλογο, λέγοντας ότι είδε ζωντανά τον Αδόλφο Χίτλερ να γυρίζει την πλάτη του στον Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου του 1936, καθώς και ότι επιστρέφοντας στις ΗΠΑ συνάντησε από κοντά τόσο το σπουδαίο αθλητή όσο και την Ελεάνορ Ρούζβελτ.
Στην επιστολή του, ο Hirt σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως ότι έκανε δεν ήταν από προσωπικό όφελος και πως παρακινήθηκε να πει ψέματα από το φόβο πως η ιστορία και η φρίκη των στρατοπέδων θα παραδινόταν στη λήθη. Λέει ακόμη πως σοκαρίστηκε όταν επισκέφτηκε το Άουσβιτς και διαπίστωσε ότι είχε μετατραπεί σε έναν καθαρό και καλογυαλισμένο τουριστικό προορισμό με τους επισκέπτες να γελούν και να κάνουν αστεία γύρω από την «προπαγάνδα».
Νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο νεοϋορκέζος καθηγητής ιστορίας Andrew Reid που άρχισε να έχει υποψίες για την ορθότητα της ιστορίας του Hirt, έγραψε ένα άρθρο, διαψεύδοντας πολλά από τα σημεία της αφήγησής του.
Τα ονόματα των θυμάτων και των επιζησάντων του Άουσβιτς είναι διαθέσιμα για το κοινό και δεν υπάρχει καμία αναφορά στο όνομα του Hirt. Στην επιστολή του ο 86χρονος παραδέχτηκε ότι έκανε τατουάζ στο αριστερό του χέρι τον αριθμό κρατουμένου του Άουσβιτς που στην πραγματικότητα ανήκει στον Ιταλό συγγραφέα Πρίμο Λέβι, αλλά όπως εξήγησε αυτό δεν το έκανε για να του κλέψει την ταυτότητα, αλλά περισσότερο ως ένα τρόπο για να διατηρήσει τη μνήμη του.
Ο Reid ανακάλυψε ακόμη ότι η ιστορία απόδρασης που αφηγήθηκε ο Hirt δεν ταίριαζε με τα στοιχεία του στρατοπέδου, ότι ο Μέγνκελε δεν βρισκόταν στο στρατόπεδο την εποχή που έλεγε ότι δραπέτευσε, καθώς και πολλά ακόμη λάθη, παραλήψεις και ισχυρισμούς «τραβηγμένους από τα μαλλιά». Την εποχή εκείνη ο Hirt ήταν ένας 6χρονος Πολωνός και είναι εξαιρετικά απίθανο να βρισκόταν οπουδήποτε κοντά στον Χίτλερ η στο στάδιο που διεξάγονταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες.
«Θέλω να είμαι ξεκάθαρος - Δεν είμαι αρνητής του Ολοκαυτώματος» έγραψε ο καθηγητής Ιστορίας από τη Νέα Υόρκη στη δική του επιστολή, σημειώνοντας ότι χρωστάει την πρώτη του δουλειά σε επιζήσαντα στρατοπέδου συγκέντρωσης. «Η απόφαση μου να αποκαλύψω την ντροπιαστική ιστορία εξαπάτησης του Hirt έχει να κάνει ακριβώς με τη μνήμη αυτού του ανθρώπου και την προστασία της αλήθειας για τα όσα βίωσαν εκατομμύρια άνθρωποι στα στρατόπεδα συγκέντρωσης»
Ο Hirt δεν είναι ο πρώτος που κατασκευάζει ή προσθέτει υπερβολές σε μία ιστορία για το Ολοκαύτωμα, μαρτυρίες και φωνές που κάνουν τους ιστορικούς να ανησυχούν μήπως ενθαρρύνουν όσους αρνούνται ή αμφισβητούν τους θανάτους έξι εκατομμυρίων ανθρώπων.
Με στοιχεία από τον Guardian