Η Λάκπα Σέρπα συνεχίζει να ανεβαίνει στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου και να σπάει ρεκόρ: σκαρφάλωσε στο Έβερεστ για δέκατη φορά.
Έτσι, η 48χρονη κατέρριψε το ρεκόρ που είχε η ίδια, εκείνο της γυναίκας με τις περισσότερες αναβάσεις στο Έβερεστ. Το αντίστοιχο ρεκόρ στους άνδρες το έχει ο Κάμι Ρίτα, που και εκείνος είναι από το Νεπάλ, με 26 «κατακτήσεις» της κορυφής.
Η Λάκπα γεννήθηκε σε μια σπηλιά, σε ένα χωριό σε υψόμετρο άνω των 4.000 μέτρων από τη θάλασσα, στο ανατολικό Νεπάλ και είναι μέλος της φυλής των Σέρπα. «Δεν ξέρω καν την ημερομηνία γέννησής μου. Το διαβατήριό μου λέει ότι είμαι 48 ετών», είπε μιλώντας στο BBC λίγο πριν από το τελευταίο επίτευγμά της.
«Θυμάμαι ότι έπρεπε να περπατάω για ώρες, μερικές φορές κουβαλώντας τα αδέλφια μου στο σχολείο, για να με διώξουν όταν έφτανα εκεί. Εκείνη την εποχή τα κορίτσια δεν επιτρεπόταν να πάνε στο σχολείο», είπε.
Το χωριό της δεν είχε ρεύμα, αλλά μεγάλωσε δίπλα στο Έβερεστ. «Μπορούσα να το δω από το σπίτι μου. Το Έβερεστ συνεχίζει να με εμπνέει και να με συναρπάζει».
«Ένιωσα σαν να πέτυχα το όνειρό μου όταν έφτασα για πρώτη φορά στην κορυφή του Έβερεστ. Σκέφτηκα “δεν είμαι πλέον απλά μια νοικοκυρά”», θυμήθηκε. «Ένιωσα σαν να άλλαξα την κουλτούρα των Σέρπα, το κύρος των γυναικών Σέρπα και των Νεπαλέζων γυναικών. Απόλαυσα το ότι ήμουν έξω από το σπίτι και ήθελα να μοιραστώ αυτό το συναίσθημα με όλες τις γυναίκες», συμπλήρωσε.
Από την πρώτη κατάκτηση του Έβερεστ, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι έχουν επιχειρήσει να βρεθούν στην ψηλότερη κορυφή του κόσμου και προσλαμβάνουν Σέρπα ως οδηγούς. Όμως, κάποιοι Σέρπα, όπως η Λάκπα, αποφάσισαν να γίνουν ανεξάρτητοι ορειβάτες.
Αυτή δεν ήταν μια εύκολη μετάβαση. Οι γονείς της δεν την στήριξαν. «Η μαμά μου έλεγε ότι δεν θα παντρευτώ ποτέ. Με προειδοποίησε ότι θα γίνω υπερβολικά αρρενωπή και μη επιθυμητή. Οι κάτοικοι του χωριού μου είπαν ότι είναι ανδρική δουλειά και ότι θα πέθαινα αν το δοκίμαζα», δήλωσε.
Έκλεισε τα αυτιά της σε όλα αυτά και το 2000 ανέβηκε στην κορυφή του Έβερεστ. Το 2003 έγινε η πρώτη γυναίκα που το πετυχαίνει τρεις φορές και ακολούθησαν περισσότερα ρεκόρ. Εκείνη τη χρονιά μαζί της ήταν ο αδελφός της και η αδελφή της και για πρώτη φορά τρία αδέλφια ανέβηκαν μαζί στην ψηλότερη κορυφή, κάτι που αναγνωρίστηκε ως ρεκόρ Γκίνες.
Στη συνέχεια παντρεύτηκε τον γεννημένο στη Ρουμανία ορειβάτη Γκεόργκε Ντιμαρέσκου και ανέβηκαν στο Έβερεστ μαζί πέντε φορές. Μετά τον γάμο εγκαταστάθηκε μαζί του στις ΗΠΑ, αλλά το 2015 πήραν διαζύγιο.
Πλέον, ζει στο Κονέκτικατ με τις δύο κόρες που απέκτησε με τον Ντιμαρέσκου, ενώ έχει και ένα γιο από προηγούμενη σχέση. Παρά τα επιτεύγματά της η 48χρονη δεν είχε χορηγούς. Για πολλά χρόνια εργαζόταν για τον κατώτατο μισθό. Μεταξύ άλλων φρόντιζε ηλικιωμένους, καθάριζε σπίτια ή έπλενε πιάτα. «Δεν έβγαζα πολλά χρήματα. Δεν μπορούσα να αγοράσω ρούχα ή να πληρώσω για κούρεμα. Έπρεπε απλά να επικεντρωθώ στη φροντίδα των παιδιών μου και να ελπίζω ότι θα είχα αρκετά για να επιστρέψω στο Έβερεστ», δήλωσε.
Το πάθος της για την ορειβασία παρέμεινε ζωντανό. Πήγε εκεί δύο φορές ως οδηγός και κάποιες φορές φίλοι και συγγενείς βοηθούσαν να πραγματοποιήσει τα ταξίδια της. Τελικά, τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν όταν έμαθε καλύτερα αγγλικά. Έδωσε συνεντεύξεις και ομιλίες και βρήκε χορηγό για την ένατη ανάβαση, ενώ για τη δέκατη συγκέντρωσε χρήματα μέσω εράνου.
Επόμενος στόχος της είναι να ανέβει στο Κ2, στη δεύτερη ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Επίσης, σκέφτεται στο μέλλον να ανέβει στο Έβερεστ με τον γιο και τις κόρες της, επειδή «η ορειβασία είναι το πάθος μου και αυτό που θέλω να κάνω».
«Είχα μια δύσκολη ζωή. Τα βουνά με κάνουν χαρούμενη και με χαλαρώνουν. Δεν θα παραιτηθώ ποτέ. Θέλω οι νέες γυναίκες να μην παραιτούνται», τόνισε.