Το πλατύ ενδιαφέρον για τα άνιμε, το gaming και την Κ-pop έχει πυροδοτήσει εκτόξευση των πανεπιστημιακών πτυχίων στην ιαπωνική και κορεάτικη γλώσσα, κάτι που βοηθά στην αναγέννηση των τμημάτων σύγχρονων γλωσσών που μέχρι πρότινος πλήττονταν από την συντριπτική πτώση των εγγραφών.
Οι εγγραφές για σπουδές Κορεατικών υπερδιπλασιάστηκαν από 50 σε 175 μεταξύ 2012-2018, ενώ κατά το ίδιο διάστημα οι φοιτητικές θέσεις για την ιαπωνική γλώσσα αυξήθηκαν κατά 71%, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε φέτος από το Πανεπιστημιακό Συμβούλιο Σύγχονων Γλωσσών (University Council of Modern Languages - UCML).
Όπως καταδεικνύει η ίδια μελέτη, περισσότεροι φοιτητές σπουδάζουν πλέον κορεατικά απ'ό,τι ρώσικα και ιαπωνικά αντί ιταλικά.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η τάση αυτή οφείλεται στη δημοφιλία της ασιατικής κουλτούρας -ιδίως τις K-pop και J-pop, τα ιαπωνικά βίντεο γκέιμς, τα άνιμε, αλλά και δημοφιλείς ταινίες και σειρές, όπως τα Παράσιτα ή το Squid Game- που είναι πλέον πολλαπλάσια προσβάσιμη λόγω Netflix, Spotify, social media κ.ο.κ.
Σύμφωνα με στοιχεία του Netflix, το νοτιοκορεάτικο δράμα Squid Game είναι μακράν η σειρά με τις περισσότερες προβολές στην ιστορία της πλατφόρμας.
Η ολοένα και μεγαλύτερη δημοφιλία της κορεάτικης κουλτούρας, ένα φαινόμενο που αναφέρεται ως κορεατικό κύμα - Κ-wave ή hallyu, επηρεάζει τις τάσεις σε λογής πεδία, από τη βιομηχανία καλλυντικών και μόδας, έως την κουζίνα και την τέχνη. Στην καρδιά του K-wave βρίσκεται ασφαλώς η K-pop που το 2017 ήταν ήδη μια βιομηχανία περί των 5 δισ. δολαρίων.
«Είναι σαφές πως έχει υπάρξει μετακίνηση από τις παραδοσιακά διδασκόμενες ευρωπαϊκές γλώσσες στις μη ευρωπαϊκές» επιβεβαιώνει η Έμα Κέιλι, επικεφαλής του UCML.
Όπως εξηγεί, αυτό περιλαμβάνει τα αραβικά και τα κινέζικα που μαζί με τα ιαπωνικά και τα κορεάτικα οδηγούν την ανάκαμψη των σπουδών γλωσσών και πολιτισμού στα πανεπιστήμια.