Βαθιά ανησυχητική χαρακτήρισε ο Χανς Κλούγκε την αύξηση στα ποσοστά μετάδοσης του κορωνοϊού στην Ευρώπη τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού σε ορισμένες χώρες.
Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη δήλωσε πως είναι αξιόπιστη η πρόβλεψη για 236.000 επιπλέον θανάτους από κορωνοϊού στη «γηραιά ήπειρο» έως την 1η Δεκεμβρίου. Παράλληλα, εξέφρασε ανησυχία για την πρόσφατη στασιμότητα του ρυθμού εμβολιασμού στην Ευρώπη.
«Την περασμένη εβδομάδα, ο αριθμός των νεκρών στην περιοχή αυξήθηκε κατά 11%, με μια αξιόπιστη πρόβλεψη να αναμένει 236.000 θανάτους στην Ευρώπη ως την 1η Δεκεμβρίου, οι οποίοι θα προστεθούν στο 1,3 εκατομμύριο θανάτους που έχουν ήδη προκληθεί από την πανδημία στην γηραιά ήπειρο», δήλωσε ο Χανς Κλούγκε.
Από τα 53 κράτη της περιοχής, τα 33 κατέγραψαν αύξηση άνω του 10% στην εμφάνιση κρουσμάτων σε δύο εβδομάδες, υπογράμμισε, την ώρα που ο ρυθμός εμβολιασμού επιβραδύνθηκε.
«Τις τελευταίες έξι εβδομάδες μειώθηκε κατά 14% λόγω έλλειψης πρόσβασης σε εμβόλια σε ορισμένες χώρες και έλλειψης αποδοχής των εμβολίων σε άλλες», υπογράμμισε ο Κλούγκε, ζητώντας να αυξηθεί η ικανότητα παραγωγής και να ξεπεραστούν οι εθνικιστικοί πειρασμοί, μοιράζοντας τις δόσεις.
Παρότι τα τρία τέταρτα των εργαζομένων στον τομέα της Υγείας στην Ευρώπη έχουν εμβολιαστεί, σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες η αναλογία αυτή είναι μόνον ένας στους δέκα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Σε οκτώ μήνες, σχεδόν 850 εκατομμύρια δόσεις χορηγήθηκαν στην περιοχή, η οποία εκτείνεται ως την κεντρική Ασία, επιτρέποντας σε σχεδόν τον μισό πληθυσμό να έχει εμβολιαστεί πλήρως, αναφέρουν τα στοιχεία του Οργανισμού.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το 58,7% των κατοίκων- 262,3 εκατομμύρια άνθρωποι- έχουν εμβολιαστεί πλήρως, σύμφωνα με σημερινή καταμέτρηση του AFP.
Ο Κλούγκε σημείωσε παράλληλα ότι «δεν είναι πολυτέλεια» μια τρίτη ενισχυτική δόση των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, αλλά ένας τρόπος να παραμείνουν ασφαλείς οι πιο ευάλωτοι. Αυτόν τον μήνα ο Οργανισμός είχε ανακοινώσει ότι τα στοιχεία δεν δείχνουν να υπάρχει ανάγκη για ενισχυτικές δόσεις, ενώ η συμπληρωματική κάλυψη ανθρώπων που είναι ήδη πλήρως εμβολιασμένοι θα διεύρυνε περαιτέρω ένα κενό διαθεσιμότητας εμβολίων μεταξύ των πλούσιων και των χαμηλότερου εισοδήματος χωρών.
«Μια τρίτη δόση εμβολίου δεν είναι μια πολυτελής ενίσχυση (η οποία) αφαιρείται από κάποιον που περιμένει ακόμη για μια πρώτη δόση. Είναι βασικά ένας τρόπος να κρατήσουμε ασφαλείς τους πιο ευάλωτους», τόνισε ο Κλούγκε.
«Θα πρέπει να είμαστε λιγάκι προσεκτικοί με την ενισχυτική δόση, επειδή δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία. Ωστόσο ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι μια τρίτη δόση διατηρεί ασφαλείς τους ευάλωτους ανθρώπους και αυτό γίνεται από ολοένα και περισσότερες χώρες στην περιοχή μας», συμπλήρωσε. Στις ίδιες δηλώσεις, κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν πλεονάζοντα εμβόλια να τα μοιραστούν με άλλες χώρες, ιδιαίτερα αυτές στην ανατολική Ευρώπη και την Αφρική.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP