Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι «άλλοι εχθρικοί παράγοντες» μπορούν να κάνουν κατάχρηση της έλλειψης κανονισμών για την πλατφόρμα Telegram για να διαδώσουν fake news στις χώρες στα ανατολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προειδοποίησε η Βέρα Γιούροβα.
«Το Telegram είναι ένα ζήτημα», δήλωσε στο Bloomberg TV η Βέρα Γιούροβα, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αξίες και διαφάνεια. Είπε ότι η ρωσική υπηρεσία «είναι ιδιαίτερα ενεργή στα ανατολικά κράτη μέλη όπου έχουμε μια ρωσόφωνη μειονότητα».
Είπε ότι το Telegram είναι μια «ειδική περίπτωση» επειδή ισχυρίζεται ότι έχει μόνο 42 εκατομμύρια χρήστες στο μπλοκ - κάτω από το όριο των 45 εκατομμυρίων που απαιτείται για έλεγχο βάσει του νέου νόμου για τις ψηφιακές υπηρεσίες - ο οποίος θέτει προστατευτικά κιγκλιδώματα στη διάδοση επιβλαβούς και παράνομου υλικού στο διαδίκτυο.
«Ελέγχουμε τώρα αν το νούμερο είναι σωστό και σε περίπτωση που ανακαλύψουμε ότι είναι περισσότερα από 42 εκατομμύρια, θα πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος πώς λειτουργεί το Telegram», είπε.
Ο Νόμος για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες τέθηκε πλήρως σε ισχύ νωρίτερα αυτό το έτος και επιτρέπει στην ΕΕ να επιβάλει πρόστιμο σε μεγάλες πλατφόρμες έως και 6% των παγκόσμιων ετήσιων πωλήσεων εάν διαπιστώσει παραβιάσεις — ή να απαγορεύσει τους κατ' επανάληψη παραβάτες από την ΕΕ.
Το Telegram χρησιμοποιείται συχνά από λογαριασμούς υπέρ του Κρεμλίνου για τη διάδοση παραπληροφόρησης σχετικά με θέματα που κυμαίνονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία έως τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή. Πιο πρόσφατα, οι Ρώσοι αξιωματικοί των πληροφοριών το χρησιμοποίησαν για να στρατολογήσουν μικροεγκληματίες για να πραγματοποιήσουν πράξεις δολιοφθοράς στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Με πληροφορίες από Bloomberg