Απόφαση του Βελγίου για τη γενοκτονία δυσαρεστεί Τούρκους και Αρμενίους

Απόφαση του Βελγίου για τη γενοκτονία δυσαρεστεί Τούρκους και Αρμενίους Facebook Twitter
0

Απόφαση για τη γενοκτονία των Αρμενίων υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το βελγικό Κοινοβούλιο, καλώντας παράλληλα σε συμφιλίωση.

Η απόφαση όμως αναμένεται να προκαλέσει δυσαρέσκεια τόσο στην Άγκυρα, όσο και στο Ερεβάν αφού δεν αναγνωρίζει ρητά τη γενοκτονία. Αναφορά στο κείμενο γίνεται σε δήλωση του φιλελεύθερου Πρωθυπουργού Σαρλ Μισελ που έγινε τον περασμένο μήνα.

 «Εκτιμώ ότι τα τραγικά γεγονότα που διαδραματίστηκαν μεταξύ 1915 και 1917 και για τα οποία η τελευταία κυβέρνηση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας είναι υπεύθυνη, πρέπει να χαρακτηριστούν γενοκτονία. Αυτή είναι η θέση της βελγικής κυβέρνησης», είχε δηλώσει ο Βέλγος πρωθυπουργός.

Η απόφαση ζητά από την κυβέρνηση να «αναγνωρίσει ότι η σημερινή Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται υπεύθυνη για την τραγωδία που βίωσαν οι Αρμένιοι επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας", αλλά και να ενθαρρύνει την Άγκυρα να επωφεληθεί από τις εκδηλώσεις για τη γενοκτονία ώστε να αντιμετωπίσει το παρελθόν της, ανοίγοντας το δρόμο στην πραγματική συμφιλίωση.

Αυτή η προσπάθεια ισορροπίας σε τεντωμένο διπλωματικό σχοινί δεν αφήνει πάντως κανέναν ευχαριστημένο, καθώς το τουρκικό ΥΠΕΞ είχε χαρακτηρίσει τις δηλώσεις του Βέγλου Πρωθυπουργού  «μη αποδεκτές και μη συγχωρητέες».

Από την άλλη πλευρά ομάδα νέων Αρμενίων του Βελγίου, δήλωσε  «βαθιά» απογοητευμένη προς ένα «ένα διφορούμενο κείμενο γεμάτο ασάφειες».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Διεθνή / Χάθηκαν 500.000 αμερικανικά όπλα στο Αφγανιστάν – Στα χέρια τρομοκρατών μέσω Ταλιμπάν

Περισσότερα από 500.000 αμερικανικά όπλα που κατασχέθηκαν από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν φέρονται να έχουν χαθεί ή πουληθεί στη μαύρη αγορά - Μέρος αυτών έχει καταλήξει σε τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η Αλ Κάιντα
LIFO NEWSROOM
Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Διεθνή / Τραμπ: «Αν δεν υπάρξει πρόοδος, οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη συμφωνία για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο τερματισμού της αμερικανικής διαμεσολάβησης – Απέφυγε να δεσμευτεί για συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης προς το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ζητά αρχεία ξένων χρηματοδοτών του Χάρβαρντ

Η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει την πίεση στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, ζητώντας αναδρομικά στοιχεία ξένων χρηματοδοτήσεων και παγώνοντας 2,26 δισ. δολάρια σε ομοσπονδιακή χρηματοδότηση, εν μέσω κατηγοριών για ανεπαρκή προστασία φοιτητών κατά των διακρίσεων
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Διεθνή / ΗΠΑ: Μόλυβδος και βαρέα μέταλλα σε 9 στις 10 οδοντόκρεμες – Ανησυχητικά ευρήματα ακόμη και σε παιδικά προϊόντα

Η έκθεση θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια οδοντόκρεμων ευρείας κυκλοφορίας, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη για αυστηρότερη νομοθεσία και ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς σε Βρετανία: «Καταργήστε τους νόμους υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ για να εξασφαλίσετε μια εμπορική συμφωνία»

Υψηλόβαθμο στέλεχος της Ουάσινγκτον μιλώντας στην Independent, ξεκαθάρισε πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει «εμμονή με την πτώση του δυτικού πολιτισμού»
LIFO NEWSROOM
Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Διεθνή / Ελπίδες για εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας: Ο Τραμπ βλέπει τέλος στον «πόλεμο των δασμών» μέσα σε ένα μήνα

Ο Τραμπ δηλώνει ότι επίκειται εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας εντός ενός μήνα, μεσούσης της δασμολογικής σύγκρουσης - Οι γεωπολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις και το διπλωματικό παιχνίδι που εξελίσσεται παγκοσμίως
LIFO NEWSROOM