Αποζημιώσεις ζητούν από τη Γερμανία και οι Ιταλοί

Αποζημιώσεις ζητούν από τη Γερμανία και οι Ιταλοί Facebook Twitter
3

Πολεμικές αποζημιώσεις απαιτούν και οι Ιταλοί, με προσφυγές που έχουν κατατεθεί στο Συνταγματικό δικαστήριο της Ρώμης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Deutsche Welle, πρόκειται για συγγενείς θυμάτων ιταλικού χωριού που υπέστη σφαγή από τους ναζί το καλοκαίρι του 1944. Ήταν 29 Ιουνίου όταν η Βέρμαχτ μπήκε στην Τσιβιτέλα, λίγες μέρες αφότου τρεις Γερμανοί στρατιώτες είχαν πέσει νεκροί σε ενέδρα.

Επρόκειτο για τη μεραρχία αλεξιπτωτιστών «Χέρμαν Γκέρινγκ» που ήθελε να πάρει εκδίκηση για τον θάνατο των τριών γερμανών στρατιωτών. «Μία ολόκληρη σειρά από οπλοπολυβόλα σκόπευαν προς την εκκλησία. Κάποιοι από τους στρατιώτες γελούσαν» θυμάται η Ίντα Μπαλό. «Και στο προαύλιο της εκκλησίας άρχιζαν να διαχωρίζουν τους κατοίκους της πόλης όπως γινόταν και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης: δεξιά οι άνδρες, αριστερά οι γυναίκες…»

Αυτή ήταν η θανατική καταδίκη τους. Την ίδια μέρα, στις 29 Ιουνίου του 1944, οι περισσότεροι άνδρες της Τσιβιτέλα εκτελέστηκαν. Για να αποζημιωθούν οι συγγενείς των θυμάτων, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας καταδίκασε την Ομοσπονδιακή Γερμανία σε καταβολή επανορθώσεων συνολικού ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ το 2008. Αλλά η Γερμανία αρνήθηκε να καταβάλει αποζημίωση ως κράτος, προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και δικαιώθηκε. Το 2012 οι δικαστές αποφάσισαν ότι ένα κράτος δεν μπορεί να καταστεί υπεύθυνο για τις πράξεις των πολιτών του και στη βάση αυτής της επιχειρηματολογίας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει τις αξιώσεις περί επανορθώσεων. Όπως δήλωνε ο τότε υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βέστερβελε «η πεποίθησή μας είναι ότι μετά από τόσες δεκαετίες καλής συνεργασίας στην Ευρώπη ανάμεσα στη Γερμανία και την Ιταλία έχουν κλείσει τα ζητήματα των αποζημιώσεων».

 

Αποζημιώσεις ζητούν από τη Γερμανία και οι Ιταλοί Facebook Twitter

Τα θύματα και οι οικογένειές τους θεωρούν άδικο αυτό το σκεπτικό. «Αποτελεί οπισθοδρόμηση το γεγονός ότι το δικαστήριο δεν είχε το θάρρος να αξιολογήσει τον πολίτη ως πιο σημαντικό από την εθνική κυριαρχία ενός κράτους» λέει ο Τζιανλούκα Λουκαρίνι, πρόεδρος της ένωσης θυμάτων του Μαρτσαμπότο, ενός οικισμού κοντά στη Μπολόνια, που είχε θρηνήσει 1.380 θύματα της Βέρμαχτ και των SS.

Παρά την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, πολλά θύματα καταναγκαστικής εργασίας και τρομοκρατικών πράξεων της Βέρμαχτ εξακολουθούν να διεκδικούν επανορθώσεις στα ιταλικά δικαστήρια. Πολλοί από τους ενάγοντες έχουν αναθέσει την υπόθεσή τους στον γερμανό δικηγόρο Γιόαχιμ Λάου, ο οποίος κατέθεσε σχετικές αγωγές στο ιταλικό συνταγματικό δικαστήριο, απορρίπτοντας την επιχειρηματολογία περί «ασυλίας» του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση. «Η δική μου επιχειρηματολογία είναι ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα δεν πρέπει να θεωρούνται υποδεέστερα από τις κοινές αρχές του διεθνούς δικαίου» λέει ο ίδιος.

Πριν από λίγους μήνες το συνταγματικό δικαστήριο της Ρώμης έκανε δεκτή την επιχειρηματολογία αυτή. Έκτοτε η ιταλική πλευρά θεωρεί και πάλι ανοιχτό το ζήτημα των αποζημιώσεων. Σήμερα εκκρεμούν πολλές σχετικές προσφυγές στην ιταλική δικαιοσύνη. Μία από αυτές είναι και εκείνη που κατέθεσαν οι οικογένειες των θυμάτων από το Δίστομο, τις οποίες επίσης εκπροσωπεί ο Γιόαχιμ Λάου. Επιδίωξή τους είναι να ικανοποιηθούν οι αξιώσεις τους περί επανορθώσεων στην Ελλάδα μέσω της ιταλικής δικαιοσύνης, για παράδειγμα με την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού δημοσίου στην Ιταλία.

Πηγή: Deutsche Welle

3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Διεθνή / Αγγλία: Άνδρας σκότωσε το βρέφος της συντρόφου του - Έκαναν βόλτα με τη σορό του στο καροτσάκι

Έναν εφιάλτη έζησε η μόλις 2 ετών Ισαμπέλα στα χέρια του συντρόφου της μητέρας της, ο οποίος την κακοποιούσε συστηματικά, με αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο της από τραύματα σε όλο της το σώμα
LIFO NEWSROOM

σχόλια

3 σχόλια
Περιπλοκο ζητημα που απλα κανουμε υποθεσεις. Στην τελικη στην πραγματικη ζωη εκδικαζονται αποζημιωσεις για υλικες καταστροφες και κλοπες, οχι φονους. Παντως ειναι και λιγο περιεργο να βαζεις τιμη σε μια ανθρωπινη ζωη: "Εϊ εσυ, ο ναζι παππους μου, σκοτωσε τον παππου σου πριν 70 χρονια, παρε 127,000€ και αντε στην ευχη της παναγιας, μην με ξαναζαλισεις σχετικα". Στην παραπανω περιπτωση παντως, εγω θα ενιωθα και λιγο αβολα αν ημουν Ιταλος που λογω της εποχης δυστυχως ο παππους μου ηταν συνεργατης των Ναζι αλλα οταν τα τσουγκρισαν στο τελος οι τελευταιοι εσφαξαν την γιαγια μου και αποφασιζω πως μου αναλογει να παρω σημερα αποζημιωση, εχω δεν εχω οικονομικες δυσκολιες. Βεβαια απο την αλλη και σαν Ελληνας νιωθω λιγο περιεργα με την δικη μας ρητορικη. Αν θυμηθουμε, λιγα χρονια μετα τις θηριωδιες των Ναζιστων τη δεκαετια του '50 οι προγονοι μας πηγαιναν για εργατες στη Γερμανια (ποσο αβασταχτη η αναγκη του να πηγαινεις για μεροκαματο στον προσφατο εχθρο σου). Ηδη η Γερμανια αρχιζε να νιωθει ντροπη για τα φρεσκα τοτε εγκληματα της και εφτασε σημερα να μην σηκωνει μυγα στο σπαθι της και να κυνηγαει τους ναζιστες (σε αντιθεση με εδω περα που με επιμονη, τουλαχιστον 1 στους 16 ελληνες στηριζει ρατσιστες με σβαστικες). Η φτωχια στην Ελλαδα αργοτερα "τελειωσε", ηρθε η πλαστη ευημερια και κανεις δεν ηθελε να ασχοληθει με ναζιστικες αποζημιωσεις. Τωρα που οι καιροι ξαναγιναν δυσκολοι ξεσπαθωνουμε και θυμηθηκαμε τους νεκρους και το δραμα που εζησαν οι συγγενεις τους τοτε. Πραγματικα, δυσκολη υποθεση να παρεις μια συγκεκριμενη θεση. Να κεφαλοποιησεις το δραμα των προγονων σου για ζεστο χρημα ή οχι; Υποψη δεν μιλαω για αποζημιωσεις που προκυπτουν απο κλοπες. Εχω ακουσει οτι κατασχεσαν χρυσο, εκθεματα κτλ. Αυτα χωρις αμφιβολια ειναι σωστο να τα ζητησεις να επιστραφουν. Να κανεις καλη ερευνα και να τα ζητησεις τεκμηριωμενα χωρις αναρθρες κραυγες. Βεβαια καλου κακου να μην τα υπολογιζεις αμεσα καθοτι ειναι δυσκολο θεμα αλλα οχι ακατορθωτο. Αποζημιωση για ανθρωπινες ζωες (γιατι δεν μιλαμε για προκαθορισμενη ασφαλεια ζωης στην interamerican) εχω μεγαλη περιεργια να μαθω πως οριζεται/κοστολογειται... Φιλοσοφικη απορια: Αληθεια οι λαοι ειναι υπευθυνοι για τους δικτατορες του; Το παιδι μου αυριο θα οφειλει να ζητησει συγγνωμη και να αποζημιωσει με χρημα τον απογονο καποιου που ηταν θυμα της χουντας (πχ Κομνηνος, Μανδηλαρας, Μουστακλης κλπ) ;
Μια τελείως απλουστευμένη λογική λέει πως ένας στρατιώτης δεν έχει τη δυνατότητα να ξεκινήσει έναν πόλεμο από μόνος του. Οπότε η κυβέρνηση η οποία τον ξεκίνησε αλλά και υποχρέωσε τον στρατιώτη να πολεμήσει για λογαριασμό της, αυτομάτως είναι και συνυπεύθυνη τόσο για τις πράξεις του στρατιώτη όσο και για τις συνέπειες των πράξεων αυτών.
"Το 2012 οι δικαστές αποφάσισαν ότι ένα κράτος δεν μπορεί να καταστεί υπεύθυνο για τις πράξεις των πολιτών του και στη βάση αυτής της επιχειρηματολογίας η ομοσπονδιακή κυβέρνηση απορρίπτει τις αξιώσεις περί επανορθώσεων."Προσωπικά πιστεύω ότι αν οποιοσδήποτε στρατιώτης προβεί σε έγκλημα πολέμου, δεν είναι μόνο εκείνος υπεύθυνος, αλλά και το κράτος που εκπροσωπεί, εφόσον εκείνος ανήκε στον στρατό εκείνου του κράτους κατά την τέλεση αυτής της πράξης.