Η σκοτεινή ύλη αποτελεί περίπου το 27% του σύμπαντος και η βαρυτική του δύναμη είναι αρκετή για να ενώσει ολόκληρους γαλαξίες σε μια δομή γνωστή ως κοσμικός ιστός.
Τώρα, οι επιστήμονες δημιούργησαν τον μεγαλύτερο χάρτη αυτής της μυστηριώδους ύλης και αυτό μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Οι επιστήμονες, έχουν χαρτογραφήσει επίσης τη θέση τεράστιων κοσμικών κενών, όπου ενδέχεται να μην ισχύουν οι συμβατικοί νόμοι της φυσικής.
Οι αστρονόμοι μπορούν να χαρτογραφήσουν την ύπαρξη της σκοτεινής ύλης κοιτάζοντας το φως, που ταξιδεύει στη Γη από μακρινούς γαλαξίες.
Εάν το φως έχει παραμορφωθεί, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ύλη στο προσκήνιο. Χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης για την ανάλυση εικόνων, μέλη της διεθνούς ομάδας Dark Energy Survey (DES) - μια συνεργατική προσπάθεια στην προσπάθεια να αποκαλυφθεί η φύση της μυστηριώδους σκοτεινής ενέργειας, που οδηγεί στην επέκταση του σύμπαντος - δημιούργησαν έναν χάρτη που καλύπτει το ένα τέταρτο του ουρανού του νότιου ημισφαιρίου. Δηλαδή, το ένα όγδοο του συνολικού νυχτερινού ουρανού, που είναι ορατός από τη Γη.
Ορατές ως ροζ, μοβ και μαύρα στίγματα, συγκεντρωμένες μέσα σε ένα "θολό δαχτυλίδι", οι φωτεινότερες περιοχές του χάρτη δείχνουν τις πυκνότερες περιοχές της σκοτεινής ύλης, που αντιστοιχούν σε ένα υπερσύμπλεγμα γαλαξιών, ενώ τα μαύρα στίγματα απεικονίζουν τα κοσμικά κενά.
Ο Δρ Niall Jeffrey, από το University College London και το École Normale Supérieure, στο Παρίσι, ο οποίος ηγήθηκε του έργου, είπε πως «Μας δείχνει νέα μέρη του σύμπαντος που δεν έχουμε ξαναδεί. Μπορούμε πραγματικά να δούμε αυτήν την κοσμική δομή του ιστού, συμπεριλαμβανομένων αυτών των τεράστιων δομών που ονομάζονται κοσμικά κενά, οι οποίες είναι περιοχές χαμηλής πυκνότητας του σύμπαντος όπου υπάρχουν πολύ λίγοι γαλαξίες και λιγότερη ύλη».
Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται για αυτές τις δομές επειδή υποπτεύονται ότι η βαρύτητα μπορεί να συμπεριφέρεται πολύ διαφορετικά σε αυτές. Αναγνωρίζοντας τα σχήματα και τις τοποθεσίες τους, ο χάρτης θα μπορούσε επομένως να αποτελέσει αφετηρία για περαιτέρω μελέτη.
Ο χάρτης, ο οποίος θα δημοσιευτεί στις Μηνιαίες Ειδοποιήσεις της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας, φέρνει τους επιστήμονες πιο κοντά στο να κατανοήσουν από τι αποτελείται το σύμπαν και πώς έχει εξελιχθεί.
Σύμφωνα με το τυπικό μοντέλο της κοσμολογίας, το σύμπαν ξεκίνησε με τη μεγάλη έκρηξη, το Big Bang, και στη συνέχεια επεκτάθηκε και η ύλη εξελίχθηκε σύμφωνα με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, που περιγράφει τη βαρύτητα.
Αυτές οι βαρυτικές δυνάμεις είναι εκείνες που δημιούργησαν τις συστάδες και τα κενά της ύλης, που αποτελούν τον κοσμικό ιστό.
Αν και οι υπολογισμοί της ομάδας DES υποδηλώνουν ότι η κατανομή αυτής της ύλης είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις προβλέψεις στο τυπικό μοντέλο, δεν είναι τέλεια η εφαρμογή τους.
«Αν κοιτάξετε στο σύμπαν, η ύλη δεν είναι τόσο χοντροκομμένη όσο αναμένεται. Υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο ομαλή», δήλωσε ο Jeffrey.
«Μπορεί να φαίνεται ότι πρόκειται για κάτι σχετικά μικρό σε ουσία, αλλά αν αυτές οι υποδείξεις είναι αληθινές, μπορεί να σημαίνει ότι υπάρχει κάτι λάθος με τη θεωρία της σχετικότητας του Αϊνστάιν, ενός από τους βασικούς πυλώνες της φυσικής» πρόσθεσε.
Μια πιθανότητα είναι ότι ορισμένες από τις μετρήσεις που χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό του τρόπου εμφάνισης του σύμπαντος δεν είναι απόλυτα σωστές, δήλωσε ο συν-συγγραφέας καθηγητής Ofer Lahav, επίσης από το UCL και πρόεδρος της κοινοπραξίας DES UK.
Εναλλακτικά, μπορεί να είναι ένα πρόβλημα με το υποκείμενο μοντέλο. «Μερικοί άνθρωποι θα πίεζαν ακόμα και στο σημείο ώστε να πουν ότι ο Αϊνστάιν έσφαλε», είπε.
Ο Lahav δεν είναι διατεθειμένος να πάει τόσο μακριά, όμως: «Αυτό που λέω είναι "Κοίτα, μην είσαι τόσο άνετος. Υπάρχει κάτι εκεί, που μπορεί να υποδηλώνει μια ανισότητα. Δουλέψτε σκληρά, προσπαθήστε να το καταλάβετε με συμβατικά μέσα, αλλά κρατήστε ανοιχτά τα μάτια σας στο γεγονός ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε επανάσταση στη φυσική».
Με πληροφορίες του Guardian