Το Ατλαντικό Συμβούλιο ανακοίνωσε όπως κάθε χρόνο τις πέντε μεγάλες παγκόσμιες απειλές για το τρέχον έτος. Και φέτος πρωταγωνιστής στη λίστα είναι ο Τραμπ καθώς οι περισσότερες συνδέονται με τη διακυβέρνηση των ΗΠΑ.
Συγκεκριμένα, τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες απειλές που αντιμετωπίζει το παγκόσμιο πολιτικό σύστημα φέτος συνδέονται άμεσα με την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με την εκτίμηση του Ατλαντικού Συμβουλίου (Atlantic Council), μιας πολιτικής δεξαμενής σκέψης με έδρα την Ουάσινγκτον.
«Αυτό που είναι ανησυχητικό από τις πρώτες ημέρες του δεύτερου χρόνου της θητείας του προέδρου Τραμπ είναι πως η πολιτική ένταση που πηγάζει από την Ουάσινγκτον κλιμακώνεται ενώ η ικανότητα της παγκόσμιας κοινότητας να απορροφά νέα σοκ μειώνεται, αναφέρει σε σημείωμά του ο Φρεντ Κέμπε, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Ατλαντικού Συμβουλίου.
Ο Λευκός Οίκος του Τραμπ έχει καταστήσει σαφή την πρόθεσή του να διαφοροποιηθεί από την εξωτερική πολιτική που ακολουθούσαν παραδοσιακά οι ΗΠΑ.
«Επομένως, ετοιμαστείτε για έναν χρόνο γεμάτο κινδύνους, έναν χρόνο στον οποίο οι ΗΠΑ και ο κόσμος θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα 'στρες τεστ' εν μέσω ενδεχόμενων πολιτικών και οικονομικών σοκ», εκτιμά ο Κέμπε.
Αυτά τα πιθανά σοκ είναι, σύμφωνα με τον Κέμπε, τα εξής:
1.
«Μια προεδρία των ΗΠΑ που βρίσκεται στο μικροσκόπιο μιας εντεινόμενης έρευνας για πιθανή ανάμιξη της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και υπό την απειλή μιας άνευ προηγουμένου ανατροπής ηγεσίας.»
Μετά την απαγγελία κατηγοριών, τον περασμένο μήνα, σε βάρος 13 Ρώσων πολιτών και τριών ρωσικών νομικών προσώπων, ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μάλερ κλήτευσε, νωρίτερα αυτό τον μήνα, την εταιρεία The Trump Organization.
Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος απέλυσε τον υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, ο οικονομικός σύμβουλος Γκάρι Κον παραιτήθηκε ενώ διατυπώνονται εκτιμήσεις ότι ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Χέρμπερτ Ρέιμοντ Μακμάστερ είναι ο επόμενος που θα δει την έξοδο.
2.
«Ενδεχόμενοι εμπορικοί πόλεμοι μετά την επιβολή από την κυβέρνηση Τραμπ νέων δασμών στο αλουμίνιο και στον χάλυβα, στους οποίους θα μπορούσαν να προστεθούν επιπρόσθετα εμπορικά μέτρα εναντίον της Κίνας, ιδιαίτερα σε σχέση με την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.»
Ο Λευκός Οίκος αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα την επιβολή νέων δασμών έως και 60 δισεκ. δολαρίων στις εισαγωγές από την Κίνα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει μια επιθετική απάντηση από τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Ανταποδοτικά μέτρα μπορεί να στοχεύσουν τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και ιδίως τη σόγια.
3.
«Η αντιμετώπιση ενός ενισχυμένου Πούτιν»
Ο Ρώσος ηγέτης εξασφάλισε την Κυριακή (18/3) μια τέταρτη θητεία χάρη σε μια εκλογική διαδικασία για την οποία, όπως και για τις περισσότερες τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν υποψίες για νοθεία. Αυτή την εβδομάδα ο Πούτιν έκανε λόγο για δημοκρατική εντολή, αν και το Κρεμλίνο φέρεται να έχει επέμβει στiς πλέον πρόσφατες εκλογές στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη και κατηγορείται από τις αρχές της Βρετανίας για την επίθεση εναντίον ενός Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα με θανατηφόρο νευροπαραλυτικό παράγοντα σε βρετανικό έδαφος.
4.
«Η ετοιμασία μιας ιστορικής συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Βόρειας Κορέας, που μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμη και τον Μάιο και μπορεί να μειώσει ή να αυξήσει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο πολέμου στην κορεατική χερσόνησο.»
Ο Τραμπ έχει επικριθεί επειδή αποδέχθηκε μια συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν. Ο Λευκός Οίκος τονίζει πως οι συνομιλίες πρέπει να οδηγήσουν στον τερματισμό του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.
5.
«Οι αυξανόμενες εντάσεις με το Ιράν καθώς πλησιάζει ο Μάιος τον οποίο ο Τραμπ έχει θέσει ως καταληκτική προθεσμία για τη λήψη απόφασης σχετικά με το αν θα αποσύρει τις ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία.»
Η κυβέρνηση Τραμπ επιδιώκει να αλλάξει την υπάρχουσα συμφωνία με την οποία ήρθησαν πολύχρονες κυρώσεις εναντίον της Τεχεράνης με αντάλλαγμα περιορισμούς στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Το μέλλον της συμφωνίας είναι αβέβαιο.
σχόλια