Ο Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας πως εψεύσθη όσον αφορά τη συμφωνία 90 δισεκ. δολαρίων για τα υποβρύχια, υπόθεση που προκάλεσε σημαντική κλιμάκωση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Γάλλος πρόεδρος εκτόξευσε τις κατηγορίες περί ψεμάτων σε Αυστραλούς δημοσιογράφους στο περιθώριο της Συνόδου της G20 τη Ρώμη. Όπως είπε, τρέφει μεγάλο «σεβασμό και αισθήματα φιλίας» προς την Αυστραλία και τους Αυστραλούς, ωστόσο, ο σεβασμός μεταξύ εθνών πρέπει να είναι αμοιβαίος.
«Θα ήθελα να πω πως όταν σεβόμαστε, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να συμπεριφερόμαστε συμμορφούμενοι και με συνέπεια με αυτήν την αξία» τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς για το αν πίστευε πως ο Σκοτ Μόρισον τού είπε ψέματα, μη αποκαλύπτοντας τις μυστικές συνομιλίες με Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ για την απόκτηση πυρηνικών υποβρυχίων, στο πλαίσιο της συμφωνίας AUKUS, ο Μακρόν ήταν απροκάλυπτα ξεκάθαρος.
«Δεν το πιστεύω, το ξέρω» επιβεβαίωσε.
Από την πλευρά του, ο Σκοτ Μόρισον αρνήθηκε τις αιτιάσεις του Γάλλου προέδρου, επιμένοντας πως, κατά τη συνάντησή των δύο ηγετών στο Παρίσι μετά από τη Σύνοδο των G7 στα μέσα Ιουνίου, είχε πει στον Μακρόν πως τα συμβατικά υποβρύχια δεν ενέπιπταν στα στρατηγικά ενδιαφέροντα της Αυστραλίας.
Πρόσθεσε πως η συζήτηση αυτή είχε γίνει σε δείπνο στο Ελιζέ στις 15 Ιουνίου, «σε ένα στάδιο όπου δεν είχαμε καταλήξει σε κάποια συμφωνία με τις άλλες δύο πλευρές».
Ο ίδιος τόνισε πως κατανοούσε την απογοήτευση του Μακρόν, αλλά αυτό δεν θα τον αποτρέψει από τα σχέδιά του -τα οποία συνεπάγονται την εγκατάλειψη του συμβολαίου με τη Γαλλία.
Ο Μακρόν εξέφρασε αμφιβολίες στους Αυστραλούς δημοσιογράφους για την έγκαιρη άφιξη των πυρηνικών υποβρυχίων, σημειώνοντας πως αναθεωρήθηκε για 18 μήνες η βιωσιμότητα της συμφωνίας και τονίζοντας: «Καλή τύχη».
Ο Μόρισον εμφανίστηκε σίγουρος για την έγκαιρη απόκτηση των υποβρυχίων.
Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο του Aukus, ο Μόρισον εγκατέλειψε το συμβόλαιο με τη Γαλλία για την ανάπτυξη 12 πετρελαιοκίνητων υποβρυχίων, υπογράφοντας συμφωνία με τις ΗΠΑ για τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Η αλλαγή πλεύσης προκάλεσε τη μήνιν του Παρισιού που έκανε λόγο για «προδοσία», εξαπάτηση και «πισώπλατο μαχαίρωμα».
Με πληροφορίες από Guardian