Αυστραλία: Πέρασε την καραντίνα φτιάχνοντας ένα Γιγάντιο Κουκαμπούρα που γελάει

Αυστραλία: Πέρασε την καραντίνα φτιάχνοντας ένα Γιγάντιο Κουκαμπούρα που γελάει Facebook Twitter
0

Το γιγάντιο κουκαμπούρα είναι από τα πιο όμορφα πράγματα που θα θυμάται ο κόσμος από την εποχή του lockdown στην Αυστραλία λόγω της πανδημίας.

Ο δρ Farvardin Daliri, ακαδημαϊκός και καλλιτέχνης, βρήκε έναν ευφάνταστο και αρκετά εντυπωσιακό τρόπο για να περνάει τον χρόνο του στο σπίτι του στην Αυστραλία.

Δημιούργησε το γλυπτό των 750 κιλών, το οποίο γελά, προσφέροντας απλόχερα χαρά και αισιοδοξία στους περαστικούς. Κυκλοφόρησε δε, και επίσημα πια, το τεράστιο πουλί (το κουκαμπούρα) αυτή την εβδομάδα στους δρόμους του Μπρίσμπεϊν και σύντομα σκοπεύει να το φτάσει ως το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Τάουνσβιλ.

«Άρχισα να το δημιουργώ τα Χριστούγεννα. Μετά όμως, το σχέδιο άλλαξε και αποφάσισα να το κάνω να γελάει και να έχει κίνηση. Τότε δεν το ολοκλήρωσα. Αλλά όταν ξεκίνησε η εφαρμογή των μέτρων για την πανδημία είχα αρκετό χρόνο για να το ολοκληρώσω και να το κάνω να γελάει» είπε στον αυστραλιανό Guardian.

Ο Farvardin Daliri, ο οποίος μένει στο Τάουνσβιλ, αλλά βρισκόταν στο Μπρίσμπεϊν λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, είπε ότι το πουλί είχε σχεδιαστεί για ένα φεστιβάλ που γιορτάζει την πολυπολιτισμικότητα και την αλληλεγγύη της κοινότητας.

Γεννημένος ο ίδιος στο Ιράν, σπούδασε γλυπτική στην Ινδία πριν μεταναστεύσει στην Αυστραλία και έχει ήδη δημιουργήσει ένα γιγαντιαίο χαλί- φίδι, το οποίο αποτελεί τουριστικό αξιοθέατο στο Μπουρντέκιν.

«Είναι έργο αγάπης», είπε στον Guardian της Αυστραλίας. «Το φεστιβάλ που έχουμε στο Τάουνσβιλ, 25 χρόνια τώρα, υμνεί την ενότητα στην πολυμορφία». Αυτό είναι το μότο του, λέει.

«Εγγενή ζώα και πουλιά, σχετιζόμαστε με όλα αυτά, με τον ίδιο τρόπο. Είναι ένα σημείο μετάβασης από το «Είμαι μετανάστης» στο «Έχω φτάσει». Αυτά τα τοτέμ μας κάνουν να νιώθουμε σαν να φτάσαμε επιτέλους στον προορισμό μας.

Αυτό είναι το κοινό έδαφος. Η γη και ο βιότοπος, που ανήκουν στους αυτόχθονες επί χιλιάδες χρόνια τώρα. Αυτό είναι. Σε αυτήν τη χώρα, τα πουλιά γελούν με εμάς».

Το γιγαντιαίο πουλί τώρα θα ενταχθεί στις τάξεις των άλλων διάσημων «μεγάλων πραγμάτων» της Αυστραλίας, από το Μεγάλο Πρόβατο (Μερινό) έως τη Μεγάλη Μπανάνα και το Μεγάλο Καρπούζι.

Αυστραλία: Πέρασε την καραντίνα φτιάχνοντας ένα Γιγάντιο Κουκαμπούρα που γελάει Facebook Twitter
Το Μεγάλο πρόβατο της Αυστραλίας

Αλλά σε αντίθεση με τα υπόλοιπα έργα, ο δημιουργός του λέει ότι το Μεγάλο Κουκαμπούρα ήταν εκπληκτικά στενό και ελαφρύ.

Έχει ύψος 4,5 μέτρα, μήκος 8,5 μέτρα, αλλά πλάτος μόλις 2,5 μέτρα και έχει και πατέντα ρυμούλκησης.

Ωστόσο, όπως δήλωσε ο καλλιτέχνης στο Guardian Australia το τελικό προϊόν ήταν το αποτέλεσμα «πολλών μικρών εφευρέσεων».

Το αμάξωμα είναι κατασκευασμένο από περισσότερους από 100 ατσάλινους κύκλους, που συνδέονται μεταξύ τους, με ένα ράμφος από φάιμπεργκλας και ένα προσαρμοσμένο ηχοσύστημα, που δημιουργεί το χαρακτηριστικό γέλιο.

«Οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν πόσο στενό είναι. Μπορώ να το μετακινήσω και να το περιφέρω και αυτό γιατί ισορροπεί στην ουρά, και όχι σε όλο το βάρος του. Είναι μια χαλύβδινη κατασκευή, πλήρως σχεδιασμένη σε ένα ρυμουλκούμενο σκάφους, βασικά είναι ενωμένη στο πλαίσιο. Αλλά μοιάζει χνουδωτή, ελαφριά και ταλαντευόμενη, έτοιμη να πέσει ανά πάσα στιγμή.» λέει ο Daliri.

«Βλέπετε το κουκαμπούρα να κάθεται σε ένα κούτσουρο στο τρέιλορ, αλλά στην ουσία είναι ένα ατσάλινο πλαίσιο. Το σημείο επαφής είναι ελάχιστο, αλλά βασικά είναι ένας χαλύβδινος άξονας. Ισορροπεί το βάρος από το ράμφος στην ουρά. Είναι πολύ ισορροπημένο» προσθέτει δημιουργός.

Είπε δε, πως από τη στιγμή που η κόρη του ανέβασε στο twitter ένα σύντομο κλιπ με το πουλί, κατακλύστηκε από μηνύματα συμπαράστασης και υποστήριξης.

«Οι άνθρωποι το λατρεύουν. Το έχω στην πίσω αυλή μου εδώ και μερικούς μήνες. Το αστείο είναι ότι δεν σχεδίασα τίποτα για τα μέσα ενημέρωσης. Κάναμε μερικές εκατοντάδες δοκιμαστικά μέτρα. Ελέγξαμε όλο το υπόλοιπο, ο μηχανισμός του γέλιου λειτουργούσε. Πολλοί άνθρωποι βλέπουν κλεφτά περνώντας από την άκρη του δρόμου ένα τέρας να κάθεται εδώ και θέλουν να μάθουν τι είναι» λέει.

Τα προηγούμενα χρόνια, ο Daliri έχει φτιάξει και άλλα γιγάντια ζώα μεταξύ των οποίων ένα κοάλα για το φεστιβάλ του Τάουνσβιλ.

«Κάνω αυτά τα πράγματα για την κοινότητα, τα σχολεία και τις τοπικές κυβερνήσεις. Θα ήθελα πολύ να με καλέσει όποιος θέλει κάτι παρόμοιο. Αυτό φτιάχνει το κέφι στους ανθρώπους».

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ