BBC: Γιατί η Ρωσία θέλει απεγνωσμένα να καταλάβει τη Μαριούπολη

Τανκς στον δρόμο Facebook Twitter
Φωτ: GettyImages
0

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποτελεί εδώ και έξι μέρες πρωτοσέλιδο στα Μέσα Ενημέρωσης. Και ενώ οι επιθέσεις του ρωσικού στρατού συνεχίζονται και ο πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα, αναλυτές και ειδικοί επιχειρούν τα τελευταία 24ώρα να εξηγήσουν τις πολεμικές κινήσεις του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την έκτη ημέρα του ρωσικού σφυροκοπήματος στην Ουκρανία και την ώρα που η Μαριούπολη τελεί υπό πολιορκία, με τους κατοίκους να μένουν χωρίς ρεύμα, νερό και ίντερνετ, το BBC απαντά στο «Γιατί η Ρωσία θέλει απεγνωσμένα να καταλάβει» την πόλη. 

Όπως εξηγεί η μάχη μαίνεται εδώ επειδή η Μαριούπολη βρίσκεται σε βασική στρατηγική θέση στην Αζοφική Θάλασσα, διαιρώντας τις ρωσικές δυνάμεις στην προσαρτημένη χερσόνησο της Κριμαίας και τα αυτονομιστικά στρατεύματα που υποστηρίζονται από τη Μόσχα στην ανατολική Ουκρανία.

Εάν η Μόσχα καταφέρει να καταλάβει τη Μαριούπολη, τότε μπορεί να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα μεταξύ των δυνάμεών της στη νοτιοανατολική Ουκρανία και την Κριμαία.

Αλλά ίσως το πιο σημαντικό, η πόλη είναι επίσης σημαντικό λιμάνι. Σε κανονικούς καιρούς, τα πλοία εδώ εξάγουν σιτηρά σε όλο τον κόσμο, αλλά αν καταληφθεί η πόλη θα επιτρέψει στη Ρωσία να αντιμετωπίσει την παραπαίουσα επιχείρηση εφοδιασμού της, η οποία «βλέπει» δεκάδες δεξαμενές να ξεμένουν από καύσιμα στους αυτοκινητόδρομους της Ουκρανίας.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Διεθνή / Η Ρωσία παρέχει στη Βόρεια Κορέα ένα εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου, παραβιάζοντας τις κυρώσεις

Εκτός από το πετρέλαιο, η Βόρεια Κορέα έχει στείλει στη Ρωσία 16.000 κοντέινερ με πυρομαχικά, ενώ χιλιάδες Βορειοκορεάτες στρατιώτες φέρονται να βρίσκονται ήδη στη Ρωσία, συμμετέχοντας σε μάχες
LIFO NEWSROOM
Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Διεθνή / Από τον Καντάφι και τον Πούτιν στον Νετανιάχου - Τα εντάλματα σύλληψης του 21ου αιώνα

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) ιδρύθηκε το 2002 ως το πρώτο μόνιμο διεθνές δικαστήριο για την εκδίκαση εγκλημάτων που επηρεάζουν την παγκόσμια ειρήνη και ανθρωπότητα
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Διεθνή / ΗΠΑ: 3η εκτέλεση θανατοποινίτη με εισπνοή αζώτου στην Αλαμπάμα

Ειδικοί του ΟΗΕ προειδοποίησαν εναντίον της χρήσης αυτής της μεθόδου, επιχειρηματολογώντας πως ενδέχεται να αποτελεί μορφή «βασανιστηρίου» και πως είναι ξεκάθαρα «απαγορευμένη από το διεθνές δίκαιο»
LIFO NEWSROOM
Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Διεθνή / Νετανιάχου: Για νέα «δίκη Ντρέιφους» έκανε λόγο μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Το ΔΠΔ εξήγησε πως υπάρχουν «εύλογες αιτίες» να πιστεύει ότι οι Νετανιάχου και Γκάλαντ είναι «ποινικά υπεύθυνοι» ιδίως για το έγκλημα πολέμου της χρήσης του λιμού ως μεθόδου πολέμου, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, το έγκλημα της δολοφονίας, το έγκλημα του διωγμού και άλλες απάνθρωπες ενέργειες
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Διεθνή / Ο Τραμπ επιλέγει τη Λίντα ΜακΜάν για υπουργό Παιδείας - Εμπλέκεται σε υπόθεση σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει δεσμευτεί να καταργήσει το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ διότι «κατηχεί τους νέους με ακατάλληλο φυλετικό, σεξουαλικό και πολιτικό υλικό»
LIFO NEWSROOM