Νέος νόμος στη Βολιβία μείωσε τα επιτρεπτά όρια εργασίας από τα 14 χρόνια στα 10 και έγινε η πρώτη χώρα παγκοσμίως που νομιμοποιεί την παιδική εργασία. Τα παιδιά 10 χρονών μπορούν να δουλεύουν υπό γονική εποπτεία, ενώ από 12 έτη και άνω μπορούν να συνάπτουν κανονικά συμβόλαια.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο νέος νόμος συγκέντρωσε πολλές επικρίσεις. Καταρχάς, παραβιάζει τη συνθήκη του ΟΗΕ η οποία δεν επιτρέπει την παιδική εργασία κάτω των 14 ετών. Όπως ισχυρίζονται και ανθρωπιστικές οργανώσεις ο νέος νόμος της Βολιβίας πάει κόντρα στο ρεύμα, καθώς το Μεξικό έχει θέσει ως ελάχιστο όριο τα 15 χρόνια και η Χιλή τα 16.
Η Human Rights Watch πιστεύει ότι ο νέος νόμος θα αποτελέσει οδηγό και για άλλες χώρες και θα ωθήσει γενιές παιδιών με ελάχιστη μόρφωση και χαμηλά εισοδήματα ως ενήλικες.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση του Μοράλες, ο οποίος δούλευε και ο ίδιος από την ηλικία των 14 ετών, αντικρούει τις επικρίσεις προτάσσοντας ρεαλιστική οπτική. "Αντί να αγνοήσουμε το πρόβλημα, θέλουμε να εγγυηθούμε τα δικαιώματα και την εργασιακή ασφάλεια των παιδιών". Περισσότερα από ένα εκατομμύριο παιδιά κάτω των 17, εργάζονται σήμερα στη χώρα, κυρίως στους τομείς της υφαντουργία, σε φάρμες, ως πλανόδιοι πωλητές, αχθοφόροι και συλλέκτες φύλλων κακάο.
σχόλια