Οι αρχές της Βραζιλίας υποσχέθηκαν να προστατεύσουν τη δημοκρατία και ανέλαβαν δράση, αφού χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου Ζαΐρ Μπολσονάρου εισέβαλαν στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το προεδρικό μέγαρο και στη συνέχεια προκάλεσαν καταστροφές σε κτίρια της χώρας.
Η πρωτεύουσα της Βραζιλίας έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τις 30 Ιανουαρίου. Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1.200 άτομα έχουν συλληφθεί, δήλωσε σήμερα το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης,
Μέσα στην οχλαγωγία, υποστηρικτές του Μπολσονάρου ζητούσαν στρατιωτική επέμβαση είτε για να επαναφέρουν τον ακροδεξιό Μπολσονάρου στην εξουσία, είτε για να εκδιώξουν τον πρόσφατα ορκισθέντα αριστερό Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, δημιουργώντας καταστάσεις χάους και καταστροφών που είχαν εντυπωσιακές ομοιότητες με την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ.
What do you see in Brazil that is similar to what happened w/the US? ⤵️ pic.twitter.com/FAWGW8H79x
— HealnLuv (@HealnLuvHistory) January 9, 2023
Οι ταραξίες που μπήκαν σε κρατικά κτήρια έσπασαν παράθυρα, έριξαν έπιπλα, πέταξαν στο έδαφος υπολογιστές και εκτυπωτές. Τρύπησαν έναν τεράστιο πίνακα του Emiliano Di Cavalcanti σε πέντε σημεία, ανέτρεψαν το τραπέζι στο οποίο συνεδριάζουν οι δικαστές του Ανώτατου Δικαστηρίου, ξήλωσαν μια πόρτα από το γραφείο ενός δικαστή και βανδάλισαν ένα εμβληματικό άγαλμα έξω από το δικαστήριο.
Não há mais nada a dizer: VERGONHA! O Brasil está sob uma cruel ditadura. Isso nunca aconteceu em nossa história. pic.twitter.com/lsamM78xV7
— Coronel Amaro (R1) (@Amaro_Coronel) January 9, 2023
Οι αρχές φρόντισαν να δείξουν ότι κινούνται για να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις στο δημοκρατικό κράτος δικαίου της Βραζιλίας. Σε συνέντευξη Τύπου αργά την Κυριακή, ο υπουργός θεσμικών σχέσεων της Βραζιλίας δήλωσε ότι τα κτίρια θα ελεγχθούν για στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων δακτυλικών αποτυπωμάτων και πλάνων, ώστε να λογοδοτήσουν οι ταραξίες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβιο Ντίνο δήλωσε ότι οι πράξεις ισοδυναμούν με τρομοκρατία και πραξικοπηματική ενέργεια και ότι η αστυνομία έχει αρχίσει να εντοπίζει όσους πλήρωσαν για τα λεωφορεία που μετέφεραν τους διαδηλωτές στην πρωτεύουσα.
«Δεν θα καταφέρουν να καταστρέψουν τη δημοκρατία της Βραζιλίας. Δεν θα δεχτούμε τον δρόμο της εγκληματικότητας για να διεξάγουμε πολιτικούς αγώνες στη Βραζιλία. Ένας εγκληματίας αντιμετωπίζεται ως εγκληματίας» ανέφερε.
Ολιγωρία των αρχών;
Μέχρι στιγμής, περισσότερα από 1.200 άτομα έχουν συλληφθεί, δήλωσε τη Δευτέρα το γραφείο Τύπου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Όμως η αστυνομία άργησε αισθητά να αντιδράσει -ακόμη και μετά την άφιξη περισσότερων από 100 λεωφορείων- κάνοντας πολλούς να αναρωτιούνται αν οι αρχές είτε απλώς αγνόησαν τις πολυάριθμες προειδοποιήσεις, είτε υποτίμησαν τη δύναμη των διαδηλωτών, είτε ήταν κατά κάποιο τρόπο συνένοχες, σχολιάζει το Associated Press.
Οι εισαγγελείς στην πρωτεύουσα δήλωσαν ότι οι τοπικές δυνάμεις ασφαλείας ήταν τουλάχιστον αμελείς, ενώ ένας ανώτατος δικαστής έθεσε προσωρινά σε διαθεσιμότητα τον περιφερειακό κυβερνήτη. Ένας άλλος δικαστής κατηγόρησε τις αρχές ότι δεν κατέστειλαν γρήγορα τον εκκολαπτόμενο νεοφασισμό της Βραζιλίας, προσθέτοντας ότι θα θεωρηθούν ποινικά υπεύθυνες.
Συγκρίσεις με Τραμπ
«Ο Μπολσοναριανισμός μιμείται τις ίδιες στρατηγικές με τον Τραμπισμό. Η δική μας 8η Ιανουαρίου - μια πρωτοφανής διαδήλωση στην πολιτική της Βραζιλίας - είναι σαφώς αντιγραμμένη από την 6η Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο», δήλωσε στο Associated Press ο Πάουλο Κάλμον, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Μπραζίλια. «Τα σημερινά θλιβερά επεισόδια αποτελούν μια ακόμη προσπάθεια αποσταθεροποίησης της δημοκρατίας και αποδεικνύουν ότι ο αυταρχικός, λαϊκιστικός ριζοσπαστισμός της ακροδεξιάς της Βραζιλίας παραμένει ενεργός υπό τις εντολές του πρώην προέδρου Μπολσονάρου, του "Τραμπ της Λατινικής Αμερικής"».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έγραψε στο Twitter ότι οι ταραχές αποτελούν «επίθεση στη δημοκρατία και στην ειρηνική μεταβίβαση της εξουσίας στη Βραζιλία» και ότι ανυπομονεί να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Λούλα.
Σε συνέντευξη Τύπου από την πολιτεία Σάο Πάολο, ο Λούλα διάβασε ένα πρόσφατα υπογεγραμμένο διάταγμα για την ανάληψη του ελέγχου της ασφάλειας από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Είπε ότι πρέπει να τιμωρηθούν οι λεγόμενοι «φανατικοί φασίστες», καθώς και όσοι χρηματοδότησαν τις δραστηριότητές τους, και κατηγόρησε επίσης τον Μπολσονάρου ότι ενθάρρυνε την εξέγερσή τους.
Ο Μπολσονάρου απέρριψε την κατηγορία του νέου Βραζιλιάνου προέδρου αργά την Κυριακή. Με ανάρτηση στο Twitter, έγραψε ότι η ειρηνική διαμαρτυρία είναι μέρος της δημοκρατίας, αλλά ο βανδαλισμός και η εισβολή σε δημόσια κτίρια είναι «εξαιρέσεις στον κανόνα». Δεν έκανε καμία συγκεκριμένη αναφορά στις ενέργειες των διαδηλωτών στη Μπραζίλια.
«Είναι προφανώς ο πνευματικός μέντορας αυτού που συμβαίνει, οπότε δεν μπορεί να αποστασιοποιηθεί από αυτό», δήλωσε ο Mario Sérgio Lima, πολιτικός αναλυτής της Medley Advisors. «Αυτές οι ομάδες δημιουργήθηκαν από τον ίδιο, από τον ριζοσπαστισμό που επέβαλε στην πολιτική. Δεν υπάρχει τρόπος να το αναιρέσουμε αυτό. Φαίνεται ότι η ομάδα του έχει ήδη περάσει τον Ρουβίκωνα».
Την εισβολή καταδίκασαν, ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδάς και πολλές λατινο-αμερικανικές χώρες.
Την καταδίκη του για την εισβολή των υποστηρικτών του πρώην προέδρου Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, στο προεδρικό μέγαρο και στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας, εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.
Deeply concerned & appalled by ydy's assaults on democratic institutions in Brasilia, Brazil
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) January 9, 2023
Greece strongly condemns the attacks & fully supports President @LulaOfficial, democratically elected by the Brazilian people, his Government and Brazil's legislative & judicial bodies pic.twitter.com/F06v2lpQOK