Βρετανία: Ηλεκτρική ενέργεια χωρίς χρήση άνθρακα για μια εβδομάδα - Έγινε πρώτη φορά από το 1882

Βρετανία: Ηλεκτρική ενέργεια χωρίς χρήση άνθρακα για μια εβδομάδα - Έγινε πρώτη φορά από το 1882 Facebook Twitter
1

Για πρώτη φορά από τη Βιομηχανική Επανάσταση, το Ηνωμένο Βασίλειο παρήγε ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να χρησιμοποιήσει ούτε ένα γραμμάριο άνθρακα επί μία εβδομάδα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η διαχειρίστρια εταιρεία του δικτύου.

Η ESO διαπίστωσε ότι σήμερα στις 13.24 (ώρα Λονδίνου) η χώρα συμπλήρωσε μία ολόκληρη εβδομάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος χωρίς τη χρήση άνθρακα, αφού ο τελευταίος σταθμός που χρησιμοποιεί αυτό το είδος καυσίμου είχε αποσυνδεθεί από το δίκτυο ακριβώς πριν από επτά ημέρες. Κάτι τέτοιο συμβαίνει για πρώτη φορά αφότου λειτούργησε στο Ηνωμένο Βασίλειο η πρώτη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με άνθρακα, το 1882. Πριν από δύο χρόνια, η ESO είχε καταγράψει για πρώτη φορά μια ολόκληρη ημέρα χωρίς τη χρήση άνθρακα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

«Ολοένα και περισσότερη ανανεώσιμη ενέργεια τροφοδοτεί το σύστημά μας.Μέχρι το 2025, θα μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε το σύνολο του ηλεκτρικού δικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου χωρίς άνθρακα σε μόνιμη βάση», εξήγησε ο διευθυντής της διαχειρίστριας εταιρείας Φίνταν Σλάι. 

Το 2018 μόλις το 6% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στη Βρετανία προήλθε από τον άνθρακα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης. Το 43,9% της παραγωγής προήλθε από το φυσικό αέριο ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (άνεμος, ήλιος, βιομάζα και υδροηλεκτρικά φράγματα) παγήγαν το 27,5% του συνόλου. Αν προστεθεί στις ανανεώσιμες πηγές και η πυρηνική ενέργεια, τότε σχεδόν η μισή (49,5%) ενέργεια της χώρας προήλθε από τεχνολογίες που παράγουν ελάχιστες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης Greenpeace, ο Νταγκ Παρ, χαιρέτισε την εξέλιξη αυτή. «Πριν από μερικά χρόνια μας έλεγαν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα είχαμε φως χωρίς τον άνθρακα. Τώρα, ο άνθρακας εξαφανίζεται, προς όφελος του κλίματος και της ποιότητας του αέρα», είπε. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα να απαγορευτούν σταδιακά τα βενζινοκίνητα και ντιζελοκίνητα οχήματα, να βελτιωθεί η ενεργειακή απόδοση των κατοικιών, να μειωθεί η κατανάλωση κρέατος και να φυτευτούν εκατομμύρια δέντρα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο

LiFO politics / «Η Γερμανία δυσκολεύεται να βρει τη θέση της στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται»

Ο δημοσιογράφος του γερμανόφωνου Τύπου, Φέρρυ Μπατζόγλου, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το μετεκλογικό γερμανικό αδιέξοδο και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η μελλοντική κυβέρνηση της χώρας, για τον σχηματισμό της οποίας βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα –το οποίο ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές– και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
«Έχω τέσσερις ημέρες ζωής» ισχυρίζεται η γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / H γυναίκα που κατηγόρησε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση λέει ότι έχει λίγες ημέρες ζωής έπειτα από τροχαίο

Η γυναίκα επίσης υποστήριξε ότι είχε πέσει θύμα trafficking από τον δισεκατομμυριούχο Τζέφρι Έπσταϊν, ο οποίος ήταν φίλος του δούκα της Υόρκης
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια