Το Λονδίνο δρομολογεί νομοσχέδιο για να γίνει η ιρλανδική, επίσημη γλώσσα στη Βόρεια Ιρλανδία, παρά τις διαχρονικές ανησυχίες των «ενωτικών» ότι μια τέτοια απόφαση θα υπονομεύσει τη βρετανική εθνική ταυτότητα.
Ο υπουργός της Βόρειας Ιρλανδίας, Μπράντον Λιούις επιβεβαίωσε την εν λόγω εξέλιξη, η οποία είχε αποτελέσει επανειλημμένα δέσμευση απέναντι στην αυτονομιστική πλευρά της βορειοϊρλανδικής κοινότητας.
Το τοπικό κόμμα «Sinn Féin» που στα ιρλανδικά σημαίνει «ο εαυτός μας» χαιρέτισε την ανακοίνωση του Λιούις ως εκπλήρωση των δεσμεύσεων από τη λεγόμενη Συμφωνία του Saint Andrews το 2006. Σημειώνεται ότι το εν λόγω κόμμα αποτελεί την πρώην πολιτική πτέρυγα του IRA.
«Θα δούμε επιτέλους την κατάργηση της αρχαϊκής αντι-ιρλανδικής νομοθεσίας με επίσημη αναγνώριση της ιρλανδικής γλώσσας για να επιτραπεί στους ανθρώπους να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και στα δικαστήρια μέσω της Ιρλανδίας», δήλωσε η ηγέτης του Sinn Féin, Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ.
Απογραφή του 2011 διαπίστωσε ότι μόνο το 3,7% των κατοίκων της Βόρειας Ιρλανδίας αυτοπροσδιορίζονταν ως άπταιστοι στα ιρλανδικά, αλλά το υπουργείο Παιδείας άρχισε να επενδύει τα τελευταία χρόνια σε σχολεία ιρλανδικής γλώσσας μετά και την άνοδο της δημοτικότητας Sinn Féin.
Σήμερα, περίπου 40 σχολεία ιρλανδικών για παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών λειτουργούν για την καθολική κοινότητα της περιοχής ενώ στο δυτικό Μπέλφαστ τα ιρλανδικά προωθούνται ως προτιμώμενη γλώσσα.
Στις αρχές Μαΐου, το Sinn Féin εξασφάλισε το 29% των ψήφων στις τοπικές εκλογές, έναντι του 21,3% για το συντηρητικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Β. Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Με πληροφορίες από Politico