Νεκρή μέσα στην έπαυλή της στο Κένσιγκτον βρέθηκε η Ιρίνα Ιζμεστίεβα, η 52χρονη σύζυγος ενός Ρώσου ολιγάρχη οποίος φέρεται να εμπλεκόταν στην εκτέλεση συμβολαίων θανάτου.
Η αστυνομία που βρήκε της σορό της Ιζμεστίεβα, αφού εισέβαλε στο σπίτι της αξίας 10 εκατομμυρίων λιρών, επέμεινε ότι ο θάνατός της δεν αντιμετωπίζεται ως ύποπτος. Οι αξιωματικοί εισέβαλαν στο σπίτι, μετά από τηλεφώνημα φίλη της 52χρονης η οποία ανησυχούσε για εκείνη. Άτομα από το στενό οικογενειακό της περιβάλλον αναφέρουν ότι η Ιζμεστίεβα δεν αισθανόταν καλά, έχοντας επίμονα βήχα και λάμβανε αντιβίωση. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν είχε κορωνοϊό.
Η Ιρίνα έδινε νομική μάχη κατά της Μόσχας προκειμένου να αφεθεί ελεύθερος ο σύζυγός της. Έχοντας αποτύχει, είχε καταφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, όπως αναφέρει πηγή στη Daily Mail.
Ο σύζυγός της Ιγκόρ Ιζμεστίεφ είχε εξοργίσει τον κύκλο Βλαντιμίρ Πούτιν, καθώς αρνήθηκε να εκκενώσει και να πουλήσει βίλα της οικογένειας που ήταν κοντά στην επίσημη κατοικία του Ρώσου ηγέτη επίσημη κατοικία Novo-Ogaryovo.
Η διαμάχη ιδιοκτησίας ξέσπασε το 2006 όταν ο σύζυγος της Ιζμεστίεβα ενημερώθηκε ότι ο θόρυβος από τα τακτικά πάρτι με πυροτεχνήματά του ενοχλούσε τον Πούτιν, την τότε σύζυγό του Λιουντμίλα και τις δύο κόρες τους, καθώς και τα κατοικίδιά τους.
Ένας ακόμη πιο στενός γείτονας που φέρεται να εξοργίστηκε από τον Ιζμεστίεβ ήταν ο Nikolai Patrushev, τότε επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας FSB, διάδοχος της KGB, ο οποίος συνδέθηκε στη Βρετανία με την έγκριση της δηλητηρίασης του αντιφρονούντα Alexander Litvinenko, το 2006. Στον Patrushev, επί μακρόν γραμματέας του παντοδύναμου Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου, επιβλήθηκαν κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά τη δηλητηρίαση του πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι το 2018.
Στον μεγιστάνα του πετρελαίου και της ναυτιλίας Ιζμεστίεφ προσφέρθηκε συμφωνία για να πουλήσει την περιουσία του - πέρα από τον ποταμό Μόσχα από την προεδρική κατοικία - και να μετακομίσει αλλού, αλλά φέρεται να ζήτησε 42 εκατομμύρια ευρώ (35 εκατομμύρια £), όπως αναφέρθηκε εκείνη την εποχή.
Τότε, κατηγορήθηκε για «απληστία» και του είπαν ότι έχτισε παράνομα σε προστατευόμενη γη και πρέπει να την κατεδαφίσει με δικά του έξοδα. Στη συνέχεια, ξεκίνησε μια ποινική έρευνα εναντίον του για φερόμενη εντολή για δολοφονίες επί πληρωμή για τις οποίες στη συνέχεια καταδικάστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια, σύμφωνα με αναφορές.
Ο Ιζμεστιέφ παραμένει φυλακισμένος στη σκληρή φυλακή White Swan μαζί με κατά συρροή δολοφόνους και «κανίβαλους».
Ο κορυφαίος Ρώσος μετανάστης Evgeniy Chichvarkin, μεγιστάνας κινητών τηλεφώνων και εχθρός του Πούτιν, ο οποίος έφυγε από τη Μόσχα το 2009, έκανε για μία ακόμη φορά στην MI5 για να ερευνήσει τον θάνατο της Ιζμεστίεβα.
Ισχυρίστηκε ότι πέθανε εν μέσω μιας νέας ανατροπής σε μια διαμάχη ιδιοκτησίας που αφορούσε «τεράστια ποσά», αλλά δεν διευκρίνισε για ποια διαμάχη ήταν ή αν σχετίζεται με την προηγούμενη σύγκρουση για την απώλεια του σπιτιού της οικογένειας κοντά στην κατοικία του Πούτιν.