Τέσσερις ημέρες πριν από το δημοψήφισμα το οποίο θα κρίνει την παραμονή ή όχι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Βρετανίας , η οποία βρίσκεται ακόμη υπό το κράτος του σοκ που προκάλεσε η δολοφονία μιας βουλευτίνας, πολλοί πολιτικοί, ανάμεσά τους ο Νάιτζελ Φάρατζ και ο Τζέρεμι Κόρμπιν, παρεμβαίνουν σήμερα σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Όσο για τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, θα απαντήσει σε ερωτήσεις του κοινού απευθείας στο BBC το βράδυ.
Ωστόσο η προεκλογική εκστρατεία, η οποία αναστάληκε μετά τη δολοφονία στη μέση του δρόμου της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, δεν αναμένεται ουσιαστικά να επαναληφθεί πριν από την Τρίτη, δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, με ένα ντιμπέιτ που θα πραγματοποιηθεί στο Στάδιο Γουέμπλεϊ ενώπιον 6.000 ανθρώπων.
Σαράντα οκτώ ώρες μετά τη δολοφονία της βουλευτίνας, η οποία είχε έντονη εμπλοκή στην εκστρατεία για την παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ, η συγκίνηση είναι ακόμη εξαιρετικά υψηλή.
Στο Μπίρστολ, το οποίο επισκέφθηκε την Παρασκευή ο Ντέιβιντ Κάμερον, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής της Εργατικής αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, οι κάτοικοι, συχνά με δάκρυα στα μάτια, συγκεντρώθηκαν το Σάββατο (χθες) στο κέντρο της πόλης για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
Η οικογένεια του θύματος ήρθε για να τους συναντήσει και να ευχαριστήσει για τις αμέτρητες εκδηλώσεις συμπάθειας.
Στέκοντας ανάμεσα στους γονείς της, η μικρότερη αδελφή του θύματος διάβασε μια δήλωση στην οποία αποτίει φόρο τιμής σε «μία απίστευτη γυναίκα». «Ήταν ένα ανθρώπινο πλάσμα , ήταν τέλεια», είπε.
Από το Λίβερπουλ μέχρι τη Γλασκόβη, αγρυπνίες πραγματοποιήθηκαν σε πολλές πόλεις.
Στο Λονδίνο, μπουκέτα λουλούδια εναποτέθηκαν στη μαούνα κοντά στην Tower Bridge όπου ζούσε με τον σύζυγό της, Μπρένταν, και τα δύο παιδιά τους, τριών και πέντε ετών.
Πολλοί ανώνυμοι απέτισαν φόρο τιμής στη βουλευτίνα, που υποστήριξε ένθερμα τα δικαιώματα των προσφύγων.
Ανάμεσά τους, η Άλις Πουλ, 40 ετών, η οποία δηλώνει ότι «διερχόμαστε μια δύσκολη περίοδο στο Ηνωμένο Βασίλειο ως εάν το μίσος να έχει απελευθερωθεί». Η Τζο Κοξ «αγωνιζόταν πάντα κατά αυτών των σκοτεινών δυνάμεων», προσθέτει.
Οριακό προβάδισμα στο Bremain
Εν τω μεταξύ, η εκστρατεία που τάσσεται υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμφανίζεται να επανακτά οριακό προβάδισμα, σύμφωνα με δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν χθες.
Μια σφυγμομέτρηση της δημοσκοπικής εταιρείας YouGov που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times έδειξε πως η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ επανέκτησε οριακό προβάδισμα (44% - 43%) έναντι όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την ΕΕ (Brexit).
"Μπαινουμε στην τελευταία εβδομάδα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος (Πέμπτη 23 Ιουνίου) και παρατηρείται μια μεταστροφή της δυναμικής η οποία εμφανίζονταν να κυριαρχεί", δήλωσε ο Άντονι Γουέλς, διευθυντής της YouGov.
Η δημοσκόπηση βασίστηκε σε συνεντεύξεις που δόθηκαν την Πέμπτη και την Παρασκευή, με την εφημερίδα όμως να σχολιάζει ότι η μεταστροφή αυτή δεν αποτύπωσε τις αντιδράσεις από την δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ την Πέμπτη.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ανοδική τάση των ποσοστών υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ αποτελεί μια αντανάκλαση των αυξανόμενων ανησυχιών ανάμεσα στους ψηφοφόρους για τον οικονομικό αντίκτυπο που θα επιφέρει ένα Brexit.
Μια άλλη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας που δημοσιεύτηκε το Σάββατο και διεξήχθη την Τετάρτη και την Πέμπτη κατέγραψε μειωμένο προβάδισμα δύο μονάδων υπέρ του Brexit.
Σε μια τρίτη δημοσκόπηση της εταιρείας Survation που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Observer φέρνει το ποσοστό υπέρ της παραμονής στο 45% έναντι 42% που τάσσεται υπέρ της αποχώρησης. Προηγούμενη δημοσκόπηση του Survation, που είχε δημοσιευθεί την Πέμπτη, λίγη ώρα πριν από τη δολοφονία της Τζο Κοξ, έδινε στο 42% το «In» και στο 45% το «Out».
Παράλληλα, μια τέταρτη δημοσκόπηση της Opinium καταγράφει τα ποσοστά και των δύο εκστρατειών στο 44%.
Η εφημερίδα Mail τάχθηκε δημοσίως υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, ενώ η Sunday Times κάλεσε τους αναγνώστες της να ψηφίσουν υπέρ του Brexit.
σχόλια