Το Βρετανικό Μουσείο βοήθησε να αποκαλυφθεί μια νέα «γραμμή παραγωγής» πλαστών αρχαιοτήτων, που πιθανόν να κατέληγαν στα χέρια ανυποψίαστων συλλεκτών, έναντι χιλιάδων λιρών.
Το μουσείο με ανακοίνωσή του γνωστοποίησε την υπόθεση, που αφορούσε φορτίο το οποίο εντόπισαν οι βρετανικές τελωνειακές αρχές τον περασμένο Ιούλιο, στο αεροδρόμιο Χίθροου. Σε δύο κοντέινερ βρέθηκαν εκατοντάδες πλαστές αρχαιότητες που υποτίθεται ότι ήταν από τη Μεσοποταμία και πιθανολογείται ότι προήλθαν από τη Μέση Ανατολή.
Τα κοντέινερ είχαν σταλεί από το Μπαχρέιν, προς μια ιδιωτική διεύθυνση στη Βρετανία. Ανάμεσα στα αντικείμενα, που με μια πρώτη ματιά έμοιαζαν να είναι αρχαιότητες της Μεσοποταμίας, υπήρχαν πήλινα ειδώλια, ζωόμορφα αγγεία και περίπου 190 πήλινες πλακέτες με σφηνοειδούς τύπου γραφή.
«Ήταν σαν όλο το είδος της αρχαίας γραφής της Μεσοποταμίας να υπήρχε σε ένα φορτίο, έτοιμο για έναν ενημερωμένο αγοραστή. Όμως υπήρχε ένα πρόβλημα, κανένα από τα αντικείμαν δεν ήταν αρχαίο. Κάποιες επιγραφές περιείχαν πραγματικά σύμβολα και ένα φυλαχτό αναμφισβήτητα ήταν αντίγραφο αυτού που βρέθηκε στο Νιμρούντ, στο Ιράκ. Οι υπόλοιπες επιγραφές ήταν χάος συμβόλων, κάποια επινοημένα, άλλα αναποδογυρισμένα, ένα απόλυτο συνονθύλευμα που δεν έβγαζε κανένα νόημα όταν το διάβαζε κανείς», αναφέρει το Βρετανικό Μουσείο στην ανακοίνωσή του.
Δεν ήταν όμως το μοναδικό που παρατήρησαν οι ειδικοί του μουσείου, αφού διαπίστωσαν ότι οι επιγραφές είχαν ψηθεί σε σύγχρονο φούρνο και δεν είχαν στεγνώσει στον ήλιο. Επιπλέον, το ίδιο υλικό κατασκευής τους δεν ήταν το «σωστό» για αυτές τις περιπτώσεις, ενώ και το μέγεθος και το πάχος τους δεν αντιστοιχούσε στις διαστάσεις των αυθεντικών. «Ένα κοινό σφάλμα των πλαστογράφων που δουλεύουν με βάση φωτογραφίες και δεν αντιλαμβάνονται την πραγματική διάσταση αυτών των αντικειμένων», σημειώνει το Βρετανικό Μουσείο.
Η πλαστογράφηση πήλινων πλακετών είναι κάτι που γίνεται εδώ και τουλάχιστον δύο αιώνες, σημειώνεται στην ανακοίνωση, όμως το Βρετανικό Μουσείο επισημαίνει ότι «είναι η πρώτη φορά που έχουμε δει πλαστά αυτού του συγκεκριμένου τύπου. Είναι μια νέα γραμμή παραγωγής που στοχεύει σε ιδιώτες με μικρή ή καμία γνώση για τα αυθεντικά.
Τώρα, αυτές οι πλαστές αρχαιότητες θα χρησιμοποιηθούν για εκπαιδευτικούς σκοπούς από το Βρετανικό Μουσείο και κάποιες από αυτές θα εκτεθούν.
σχόλια