Η Τζόρτζια Μελόνι δέχεται σφοδρή κριτική για την απελευθέρωση του Οσάμα Νατζίμ, με την ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργό να κατηγορείται ότι εξυπηρετεί την Τρίπολη όσον αφορά το μεταναστευτικό παρά το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για φερόμενα εγκλήματα πολέμου.
Μετά την αποβίβασή του από αεροσκάφος των ιταλικών μυστικών υπηρεσιών, ο Οσάμα Νατζίμ μεταφέρθηκε θριαμβευτικά στους ώμους του πλήθους των υποστηρικτών του που περίμεναν την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μιτίγκα της Τρίπολης.
Ο Νατζίμ, γνωστός και ως Αλμασρί, δεν ήταν ποδοσφαιριστής που έφερνε πίσω ένα τρόπαιο, αλλά επικεφαλής της αστυνομίας, καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για φερόμενα εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, περιλαμβανομένων φόνων, βασανιστηρίων και βιασμών.
Οι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησαν την Ιταλία για συνέργεια στην μακροχρόνια κακομεταχείριση μεταναστών και προσφύγων που κρατούνταν σε κέντρα κράτησης στη Λιβύη. Από την πλευρά τους, τα θύματα του Νατζίμ κατά τη διάρκεια της κράτησής τους στη διαβόητη φυλακή Μιτίγκα -μία από τις εγκαταστάσεις που ήταν υπό την εποπτεία του- θεωρούν ότι η Ιταλία «κατέστρεψε» την ήδη εύθραυστη ελπίδα τους για δικαιοσύνη.
Ο Λουίτζι Λι Γκότι, δικηγόρος και πρώην υφυπουργός Δικαιοσύνης της Ιταλίας, προσέφυγε κατά της Τζόρτζια Μελόνι για συνέργεια σε έγκλημα σε σχέση με την υπόθεση του Νατζίμ. Για τον επαναπατρισμό του, η Μελόνι κλήθηκε σε απολογία από το δικαστήριο της Ρώμης για σφετερισμό δημοσίων αγαθών και υποβοήθηση παράνομης πράξης, ενώ υπό δικαστική έρευνα βρίσκονται επίσης οι νυν υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, Κάρλο Νόρδιο και τον Αλφρέντο Μαντοβάνο αντίστοιχα.
Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας ισχυρίστηκε ότι το ένταλμα σύλληψης δεν είχε κοινοποιηθεί εγκαίρως στο ιταλικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως απαιτείται από τη νομοθεσία. Σύμφωνα με την ίδια, το ΔΠΔ εξέδωσε το ένταλμα σύλληψης αφού ο Οσάμα Νατζίμ Αλμάσρι είχε βρεθεί προηγουμένως σε τρεις ευρωπαϊκές χώρες για περίπου 12 ημέρες.
Ο Νατζίμ, ο οποίος διαθέτει επίσης τουρκική και δoμινικανική υπηκοότητα, έφτασε στην Ευρώπη από την Τρίπολη στις 6 Ιανουαρίου, κάνοντας στάση στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης πριν ταξιδέψει στο Λονδίνο. Μία εβδομάδα αργότερα, πήγε με τρένο στις Βρυξέλλες, πριν μεταβεί στη Γερμανία, όπου ενοικίασε αυτοκίνητο -χρησιμοποιώντας τουρκική άδεια οδήγησης- με σκοπό να το επιστρέψει στο Φιουμιτσίνο.
Το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ εκδόθηκε σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας, στις 18 Ιανουαρίου, την ημέρα που ο Νάγιμ έφτασε στο Τορίνο. Εκεί, παρακολούθησε έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ της Γιουβέντους και της Μίλαν και συνελήφθη σε δωμάτιο ξενοδοχείου την επόμενη ημέρα από την ιταλική αστυνομία, ύστερα από πληροφορία από την Ιντερπόλ.
Τα νέα για τη σύλληψή του κυκλοφόρησαν πρώτα στα λιβυκά κοινωνικά δίκτυα προτού αναφερθούν από τον Νέλλο Σκάβο, δημοσιογράφο της ιταλικής εφημερίδας Avvenire, μέσω ιταλικών πηγών. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο Νατζίμ είχε συλληφθεί από την ιταλική αστυνομία αφού το ΔΠΔ είχε εκδώσει ένταλμα σύλληψης. Ωστόσο, η ιταλική κυβέρνηση απέτυχε να επικυρώσει το ένταλμα και αντ' αυτού παρείχε κυβερνητικό αεροπλάνο για να τον επιστρέψει στην πατρίδα του από το Τορίνο.
Ενώ η Τρίπολη γιόρταζε, στην Ρώμη επικρατούσε οργή και απογοήτευση. Οι ηγέτες της ιταλικής αντιπολίτευσης ζήτησαν εξηγήσεις από την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι, ενώ οι επικριτές κατηγόρησαν την ιταλική ηγεσία ότι υποκύπτει στη Λιβύη λόγω της εξάρτησής της από τη βόρεια αφρικανική χώρα για να περιορίσει τη ροή των μεταναστών προς τις νότιες ακτές της Ιταλίας.
Με πληροφορίες από Guardian