Το Ισραήλ πραγματοποίησε μέρος της επίθεσης με μηχανισμό του με στόχο τη Χεζμπολάχ κρύβοντας εκρηκτικά μέσα στις μπαταρίες βομβητών που εισήχθησαν στον Λίβανο, σύμφωνα με δύο υψηλόβαθμους Λιβανέζους αξιωματούχους ασφαλείας, οι οποίοι είπαν ότι η τεχνολογία ήταν τόσο προηγμένη που ήταν ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμη.
Οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Λιβάνου εξέτασαν μια σειρά ελεγχόμενων εκρήξεων ορισμένων από τους παγιδευμένους βομβητές, καθώς συνεχίζονται οι έρευνες για το ποιος κατασκεύασε τις ασύρματες συσκευές επικοινωνίας και πώς έφτασαν στα χέρια της Χεζμπολάχ. Οι βομβητές που χρησιμοποιήθηκαν στις ελεγχόμενες εκρήξεις ήταν απενεργοποιημένοι τη στιγμή της επίθεσης στις 17 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι δεν έλαβαν το μήνυμα που προκάλεσε την έκρηξη των παγιδευμένων συσκευών.
Εκατοντάδες βομβητές που χρησιμοποιούσαν μέλη της οργάνωσης εξερράγησαν μία ημέρα μετά την ανατίναξη χιλιάδων βομβητών της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο. Οι εκρήξεις σκότωσαν δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ. Συνολικά, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον δύο παιδιών, και τραυματίστηκαν σχεδόν 3.000, σύμφωνα με τις λιβανέζικες υγειονομικές αρχές, πολλοί από τους οποίους ήταν άμαχοι.
Το Ισραήλ δεν σχολίασε άμεσα τις επιθέσεις, αλλά το CNN έμαθε ότι οι εκρήξεις ήταν αποτέλεσμα κοινής επιχείρησης της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ, της Μοσάντ, και του ισραηλινού στρατού. Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, αναγνώρισε σιωπηρά τον ρόλο της χώρας του την επόμενη ημέρα της επίθεσης τηλεειδοποίησης, επαινώντας «εξαιρετικά επιτεύγματα, μαζί με τη Shin Bet, μαζί με τη Μοσάντ». Τόσο ο Λίβανος όσο και η Χεζμπολάχ έχουν κατηγορήσει το Ισραήλ για τις επιθέσεις.
Μία από τις πηγές ασφαλείας του Λιβάνου είπε στο CNN ότι ο τρόπος με τον οποίο είχε κρυφτεί το εκρηκτικό υλικό μέσα στις μπαταρίες των τηλεειδοποιητών ήταν τόσο περίπλοκος που δεν μπορούσε να ανιχνευθεί, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω το είδος των ελέγχων που είχαν περάσει οι συσκευές πριν εισέλθουν στη χώρα. Η δεύτερη υψηλόβαθμη πηγή ασφαλείας είπε ότι είχε εξετάσει έναν από τους παραβιασμένους τηλεειδοποιητές και είδε την ελεγχόμενη έκρηξή του. Είπε στο CNN ότι το εκρηκτικό υλικό ήταν «δεμένο» μέσα στην μπαταρία λιθίου του βομβητή και ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμο. Πρόσθεσε ότι δεν είχε ξαναδεί κάτι παρόμοιο.
Ένας αυτοσχέδιος εκρηκτικός μηχανισμός έχει πέντε βασικά εξαρτήματα: Μια πηγή ενέργειας, έναν πυροκροτητή, έναν πυροκροτητή, μια εκρηκτική γόμωση και μια θήκη για να τα τοποθετήσετε όλα. Ο Sean Moorhouse, πρώην αξιωματικός του βρετανικού στρατού και ειδικός εξουδετέρωσης εκρηκτικών, είπε ότι μόνο ένας πυροκροτητής Και θα χρειαζόταν εκρηκτική γόμωση για να οπλιστούν οι βομβητές, οι οποίοι έχουν ήδη τα άλλα τρία εξαρτήματα. «Έπρεπε να γίνει με τέτοιο τρόπο για να γίνει αόρατο», είπε ο Moorhouse, προσθέτοντας ότι ένας τρόπος για να γίνει αυτό θα μπορούσε να ήταν η τροποποίηση της ίδιας της μπαταρίας – εμφύτευση ενός ηλεκτρονικού πυροκροτητή και μικρής εκρηκτικής γόμωσης μέσα στο μεταλλικό περίβλημά της, που θα έχουν καταστήσει αδύνατη την ανίχνευση με απεικόνιση, για παράδειγμα με ακτίνες Χ.
Άλλοι εμπειρογνώμονες που εξέτασαν το υλικό των εκρήξεων είπαν επίσης ότι εκρηκτικοί μηχανισμοί φαινόταν να ήταν κρυμμένοι στους βομβητές, υποδηλώνοντας μια περίπλοκη επίθεση στην αλυσίδα εφοδιασμού στην οποία εμπλέκεται ένας κρατικός παράγοντας.
Αυτό συμφωνεί με τις αρχικές εκτιμήσεις των λιβανικών αρχών. Η αποστολή του Λιβάνου στα Ηνωμένα Έθνη ανέφερε σε επιστολή που εστάλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την περασμένη Παρασκευή ότι μια προκαταρκτική έρευνα διαπίστωσε ότι οι συσκευές επικοινωνίας είχαν εμφυτευθεί με εκρηκτικά πριν φτάσουν στη χώρα, παραποιημένα «με επαγγελματικό τρόπο» από «ξένες οντότητες».
Οι λιβανικές αρχές διαπίστωσαν ότι οι συσκευές πυροδοτήθηκαν στέλνοντάς τους ηλεκτρονικά μηνύματα, σύμφωνα με την επιστολή, την οποία είδε το CNN. Το Ισραήλ ήταν υπεύθυνο για την πραγματοποίηση των επιθέσεων, οι οποίες πυροδότησαν χιλιάδες συσκευές ταυτόχρονα, είπε η αποστολή του ΟΗΕ στον Λίβανο.
Με πληροφορίες από CNN