Η υπηρεσία αντικατασκοπείας και ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου, MI5, ανήκει στον πυρήνα των μυστικών υπηρεσιών της Αγγλίας αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να ανοίξει δημόσιο λογαριασμό στο Instagram.
Η MI5 (Military Intelligence, Section 5) εστιάζει τους πόρους της σε ξένες απειλές, το κυβερνητικό αρχηγείο επικοινωνιών (GCHQ) και πληροφοριών άμυνας (DI). «Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχημένης κατασκοπείας; Να λαμβάνεις υπόψιν σου όλες τις πλευρές. Θα σου προσφέρει καλύτερη οπτική γωνία», σχολιάζουν οι διαχειριστές, αναρτώντας μια φωτογραφία από την γυάλινη οροφή, στο φουαγιέ της υπηρεσίας.
«Αυτή είναι η θέα που βλέπει το προσωπικό μας, καθώς εισέρχεται στα κεντρικά γραφεία της MI5 στο Thames House του Λονδίνου. Πίσω από αυτές τις πόρτες βρίσκονται μερικά από τα καλύτερα φυλασσόμενα μυστικά του Ηνωμένου Βασιλείου. Ακολουθήστε μας, καθώς ανοίγουμε τις πύλες μας στο Instagram, εξασφαλίζοντας για εσάς, μοναδικά στιγμιότυπα της ζωής μέσα στην MI5».
Ο διευθυντής της MI5, Κεν ΜακΚάλαμ, είχε ανακοινώσει προ καιρού την πρόθεση της υπηρεσίας να είναι πιο ανοικτή προς τους πολίτες. Προτρέποντας τους χρήστες της πλατφόρμας να ακολουθήσουν τη σελίδα, ο ΜακΚάλαμ σχολίασε: «Τώρα μπορείτε να γράψετε το δικό σας αστείο σχετικά με το αν σας ακολουθούμε ή όχι».
Ο λογαριασμός θα διοργανώνει συχνά συνεδρίες live ερωταπαντήσεων και θα επικοινωνεί ευκαιρίες καριέρας. Την πρώτη δημοσίευση της υπηρεσίας στο Instagram, σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Πρίτι Πατέλ, γράφοντας: «Σας ευχαριστούμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνετε, κρατώντας τη χώρα μας ασφαλή».
Η MI5 υπόσχεται να μοιραστεί ακυκλοφόρητο υλικό από ένα αχανές αρχείο πληροφοριών 112 ετών. Παράλληλα θα φέρει πιο κοντά στο κοινό εικόνες και εμπειρίες από πράκτορες πεδίου και υπεύθυνους παρακολούθησης, δίχως - εννοείται - να αποκαλύψει το παραμικρό για τις επιχειρήσεις της.
«Πρέπει να καταρρίψουμε τα εναπομείναντα στερεότυπα που μας θέλουν να πίνουμε μαρτίνι, αποκαλύπτοντας μερικά πράγματα για τη σημερινή εικόνα της ΜΙ5, ώστε οι πολίτες να μην νιώθουν αποκλεισμένοι», προσθέτει ο ΜακΚάλαμ που θέλει να «σπάσει τους φραγμούς» κοινωνικο-οικονομικών καταβολών, εθνικότητας, σεξουαλικότητας, φύλου και αναπηριών, που ενδέχεται να κρατούν μακριά υποψήφιους υπαλλήλους και πράκτορες πεδίου.
«Πολλά από αυτά που κάνουμε πρέπει να παραμείνουν αόρατα, αλλά το ποιοι είμαστε, δεν θα έπρεπε» να παραμένει κρυφό.