Διάγγελμα Πούτιν για τις συντάξεις - Στα 60 θα συνταξιοδοτούνται οι γυναίκες, στα 65 οι άνδρες

Διάγγελμα Πούτιν για τις συντάξεις - Στα 60 θα συνταξιοδοτούνται οι γυναίκες, στα 65 οι άνδρες Facebook Twitter
EPA
0

Σε τηλεοπτικό διάγγελμα προς τους πολίτες της χώρας προχώρησε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, για τη μεταρρύθμιση στο συνταξιοδοτικό, που έχει προκαλέσει έντονες επικρίσεις.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι η ηλικία συνταξιοδότησης των γυναικών στη Ρωσική Ομοσπονδία θα πρέπει να είναι 60 χρόνια, αντί τα 63 που είχε προτείνει νωρίτερα η Ρωσική κυβέρνηση, και τα 65 για τους άνδρες.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε λάθος τις προτάσεις που είχε κάνει η νωρίτερα η κυβέρνηση, να συνταξιοτούνται δηλαδή οι γυναίκες στα 63 χρόνια από τα 55 που συνταξιοδοτούνται σήμερα.

Διευκρίνισε όμως ότι είναι απαραίτητη η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό σύστημα, προκειμένου να είναι βιώσιμο για αρκετά χρόνια. Τόνισε επίσης οτι το προσδόκιμο ζωής των Ρώσων είναι το υψηλότερο παγκοσμίως.

«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη απόφαση, παρακαλούμε να το αντιμετωπίσετε με κατανόηση», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πούτιν και πρόσθεσε ότι είναι απαραίτητο να διατηρηθούν οι «συνταξιοδοτικές παροχές» για όσους δεν έχουν ακόμη συνταξιοδοτηθεί

Για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις ο Ρώσος πρόεδρος πρότεινε να μειωθεί η συντάξιμη ηλικία κατά τρία χρόνια, δίνοντας το δικαίωμα για τις γυναίκες μέχρι τα 37 τους χρόνια και για τους άνδρες έως τα 42.

Το δικαίωμα αυτό έχουν οι εργαζόμενοι σε τομείς όπως οι ανθρακωρύχοι, αυτοί που εργάζονται σε χημικές βιομηχανίες, θύματα του Τσερνόμπιλ καθώς και αυτοί που ανήκουν σε μικρούς αυτόχθονες πληθυσμούς του Βορρά.

Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο ποινικής ευθύνης για όσους απολύουν πολίτες που βρίσκονται σε ηλικία προ-συνταξιοδότησης. Εξήγγειλε επίσης και ένα μέτρο για όσους προετοιμάζονται τώρα να συνταξιοδοτηθούν. Αυτοί θα μπορούν να βγουν έξι μήνες νωρίτερα.

Ο Πούτιν είπε ότι δεν του αρέσει καμία από τις προτεινόμενες επιλογές για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και ότι οι Ρώσοι «δεν βλέπουν τίποτα καλό» καθώς δεν θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όπως το σχεδίαζαν.

Πρόσθεσε όμως, ότι με τη βοήθεια των προτεινόμενων αλλαγών η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να αυξήσει τις συντάξεις κατά χιλιάδες ρούβλια κάθε χρόνο. Προειδοποίησε ότι θα έρθει μία εποχή που το κράτος θα χάσει χρήματα εάν δεν γίνουν αυτές οι αλλαγές.

«Έχουμε πολλά να κάνουμε ... είναι όμως αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι ο ρυθμός αύξησης του προσδόκιμου ζωής των Ρώσων είναι ένας από τους υψηλότερους στον κόσμο», είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.

Οι προτάσεις του προέδρου θα επισημοποιηθούν ως τροπολογίες και θα υποβληθούν στην Κρατική Δούμα στο εγγύς μέλλον. Οι αλλαγές αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από το 2019.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ - Ria Novosti

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εταιρεία κατασκοπευτικού λογισμικού αποκλείει την Ιταλία μετά τη στοχοποίηση δημοσιογράφων που επικρίνουν τη Μελόνι

Διεθνή / Κολοσσός κατασκοπευτικού λογισμικού αποκλείει την Ιταλία μετά τη στοχοποίηση δημοσιογράφων που επικρίνουν τη Μελόνι

Η Paragon πρώτα απαίτησε από την Ιταλία να απαντήσει στους ισχυρισμούς για εκστρατεία παρακολουθήσεων και στη συνέχεια διέκοψε το συμβόλαιο - Έχουν στοχοποιηθεί και Έλληνες
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Ανασκευάζει το «σχέδιο Γάζα» ο Τραμπ: «Οι Παλαιστίνιοι... θα επανεγκατασταθούν σε μοντέρνα σπίτια»

Διεθνή / Ανασκευάζει το «σχέδιο Γάζα» ο Τραμπ: «Οι Παλαιστίνιοι θα επανεγκατασταθούν σε μοντέρνα σπίτια»

Με δηλώσεις του μέσω Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως οι Παλαιστίνιοι που θα εκδιωχθούν από τη Γάζα ώστε να ανοικοδομηθεί από τις ΗΠΑ, θα επιστρέψουν «σε καινούρια σπίτια»
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ ακυρώνει 4 δισ. δολάρια σε δεσμεύσεις προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα

Σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ανέφερε: «Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών αποσύρει κάθε εκκρεμή δέσμευση προς το Πράσινο Ταμείο για το Κλίμα»
LIFO NEWSROOM