Διεθνής Αμνηστία για Μιανμάρ: Δολοφονική μανία εναντίον διαδηλωτών- Θάνατοι που ισοδυναμούν με εξωδικαστικές εκτελέσεις

Διεθνής Αμνηστία για Μιανμάρ: Δολοφονική μανία εναντίον διαδηλωτών- Θάνατοι που ισοδυναμούν με εξωδικαστικές εκτελέσεις Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο στρατός της Μιανμάρ χρησιμοποιεί ολοένα και σε μεγαλύτερο βαθμό θανάσιμες τακτικές και όπλα που είναι κατάλληλα μόνο για το πεδίο της μάχης εναντίον των διαδηλωτών, αποκαλύπτει νέα έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Η Διεθνής Αμνηστία ανέλυσε περισσότερα από 50 βίντεο από τη συνεχιζόμενη καταστολή του κύματος διαμαρτυρίας που ξέσπασε στη Μιανμάρ μετά το πραξικόπημα. Η οργάνωση επιβεβαίωσε ότι οι δυνάμεις ασφαλείας φαίνεται να εφαρμόζουν σχεδιασμένες, συστηματικές στρατηγικές, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης χρήσης θανάσιμης βίας.

 

Πολλοί από τους σκοτωμούς που καταγράφηκαν ισοδυναμούν με εξωδικαστικές εκτελέσεις, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Το υλικό αυτό δείχνει ξεκάθαρα ότι ο στρατός της Μιανμάρ είναι σε μεγαλύτερο βαθμό οπλισμένος με όπλα που είναι κατάλληλα μόνο για το πεδίο της μάχης, όχι για ενέργειες αστυνόμευσης. Οι στρατιώτες συχνά εμπλέκονται σε απερίσκεπτη συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένης της αδιάκριτης ρίψης αληθινών πυρών σε αστικές περιοχές, τονίζει ακόμη η οργάνωση.

 

«Αυτές οι τακτικές του στρατού της Μιανμάρ κάθε άλλο παρά νέες είναι, αλλά η δολοφονική μανία τους δεν έχει καταγραφεί ποτέ σε livestreaming για να τη δει ο κόσμος», δήλωσε η Τζόαν Μάρινερ, επικεφαλής για κρίσεις στη Διεθνή Αμνηστία.

 

«Αυτές δεν είναι ενέργειες καταβεβλημένων στρατιωτών που παίρνουν κακές αποφάσεις. Είναι αμετανόητοι διοικητές που έχουν ήδη εμπλακεί σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, αναπτύσσοντας τα στρατεύματά τους και τις δολοφονικές μεθόδους τους ανοιχτά», τονίζει η ίδια.

 

Η Μάρινερ σημείωσε ότι για χρόνια οι μειονότητες είχαν δεχθεί το μεγαλύτερο πλήγμα από τη φρικιαστική βία του στρατού της Μιανμάρ, όπως και ότι- μαζί με άλλες οργανώσεις- η Διεθνής Αμνηστία έχει ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παραπέμψει το θέμα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

 

«Αντί για αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει κάνει τίποτα και σήμερα βλέπουμε τις ίδιες στρατιωτικές μονάδες να στρέφουν τα πυρά τους στους διαδηλωτές», υπογραμμίζει η Μάρινερ. «Οι στρατιωτικές αρχές πρέπει αμέσως να σταματήσουν τη θανάσιμη επέλασή τους, να αποκλιμακώσουν την κατάσταση σε όλη τη χώρα και να απελευθερώσουν εκείνους που κρατούνται αυθαίρετα», συμπλήρωσε.

 

Προσοχή σκληρές εικόνες

 

Σχεδιασμένη και προμελετημένη θανάσιμη βία


Η Διεθνής Αμνηστία ανέλυσε
55 βίντεο που καταγράφηκαν από τις 28 Φεβρουαρίου έως τις 8 Μαρτίου, από πολίτες και τα τοπικά ΜΜΕ σε διάφορες πόλεις της Μιανμάρ.

 

Πολλά από αυτά δείχνουν ότι η χρήση της θανάσιμης βίας γίνεται με σχεδιασμένο, προμελετημένο και συντονισμένο τρόπο, αναφέρει η οργάνωση.

 

Σε ένα βίντεο από περιοχή της Γιανγκόν στις 2 Μαρτίου ένας διοικητής στέκεται πίσω από στρατιώτη που χειρίζεται τουφέκι ελεύθερου σκοπευτή. Ο διοικητής φαίνεται να του δίνει οδηγίες να στοχεύσει τα πυρά σε συγκεκριμένους διαδηλωτές.

 

Σε βίντεο από τις 3 Μαρτίου από άλλη περιοχή της ίδιας πόλης, στρατιώτες οδηγούν έναν άνδρα προς μια ομάδα δυνάμεων ασφαλείας. Ο άνδρας δεν φαίνεται να προβάλει αντίσταση, όταν ξαφνικά ένας στρατιώτης πίσω του τον πυροβολεί. Αμέσως πέφτει κάτω και τον αφήνουν στον δρόμο, κατά τα φαινόμενα νεκρό, για αρκετά δευτερόλεπτα, προτού επιστρέψουν και τον απομακρύνουν σέρνοντας.

 


Άλλο βίντεο από αυτά που επαλήθευσε η Διεθνής Αμνηστία- από τις 28 Φεβρουαρίου- δείχνει στρατιώτη να δανείζει το όπλο του σε αστυνομικό δίπλα του. Ο δεύτερος σκύβει, στοχεύει και πυροβολεί ενώ οι γύρω του πανηγυρίζουν.

 

«Αυτό το περιστατικό δεν δείχνει μόνο ασυνείδητη περιφρόνηση για την ανθρώπινη ζωή- μετατρέποντας σε διασκέδαση το να πυροβολείς διαδηλωτές με πραγματικές σφαίρες- αλλά αποκαλύπτει σκόπιμο συντονισμό ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας», τονίζει η Τζόαν Μάρινερ.

 


Στις 5 Μαρτίου οι στρατιωτικές αρχές αρνήθηκαν τον ρόλο τους στους θανάτους και υποστήριξαν ότι «ασυνείδητοι άνθρωποι μπορεί να είναι πίσω από αυτές τις περιπτώσεις».

 

Όμως η Διεθνής Αμνησία ταυτοποίησε δυνάμεις ασφαλείας οπλισμένες με πλειάδα στρατιωτικών όπλων, ανάμεσά τους ελαφρά πυροβόλα, τουφέκια ελεύθερων σκοπευτών, ημιαυτόματα τουφέκια. Αυτά τα όπλα είναι εντελώς ακατάλληλα για χρήση στην αστυνόμευση διαδηλώσεων, επισημαίνει η οργάνωση. Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα διεθνή στάνταρντ, οι δυνάμεις ασφαλείας δεν πρέπει να χρησιμοποιούν πυροβόλα όπλα, εκτός αν υπάρχει άμεση απειλή θανάτου ή σοβαρού τραυματισμού και δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική, λιγότερο επικίνδυνη.

 

«Ο οπλισμός που χρησιμοποιεί ο στρατός της Μιανμάρ αποκαλύπτει σκόπιμη και επικίνδυνη κλιμάκωση των τακτικών», τονίζει η Μάρινερ και προειδοποιεί: «Είμαστε σε μια νέα θανάσιμη φάση της κρίσης».

 

Η Διεθνής αμνηστία επαλήθευσε υλικό με δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιούν θανάσιμα όπλα με τρόπο απερίσκεπτο, αδιάκριτο και που είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει θανάτους. Βίντεο από την 1η Μαρτίου δείχνει μέλη των δυνάμεων ασφαλείας πάνω σε φορτηγάκια, να πυροβολούν αδιακρίτως με αληθινές σφαίρες προς πολλαπλές κατευθύνσεις, μεταξύ άλλων και προς σπίτια.

 

«Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών, το Συμβούλιο Ασφαλείας και η διεθνής κοινότητα πρέπει να προχωρήσουν πέρα από τις εκφράσεις ανησυχίας και να δράσουν αμέσως, για να σταματήσουν οι παραβιάσεις και να αποδοθούν ευθύνες», τόνισε η Μάρινερ.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φωτογράφος από τον Λίβανο απαθανάτισε βόμβα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει πολυκατοικία

Διεθνή / Φωτογράφος από τον Λίβανο απαθανάτισε βόμβα δευτερόλεπτα πριν χτυπήσει πολυκατοικία

Παρά την προειδοποίηση για εκκένωση, ο  Hassan Ammar πήρε θέση σε ασφαλή απόσταση και έδειξε με τρία κλικ, τη στιγμή πριν, κατά τη διάρκεια της έκρηξης και μετά, όταν πια το κτίριο έχει ισοπεδωθεί
LIFO NEWSROOM
Ιαπωνία: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η πριγκίπισσα Γιουρίκο, το γηραιότερο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας

Διεθνή / Ιαπωνία: Πέθανε σε ηλικία 101 ετών η πριγκίπισσα Γιουρίκο, το γηραιότερο μέλος της αυτοκρατορικής οικογένειας

Είχε παντρευτεί τον αδελφό του αυτοκράτορα Χιροχίτο, ο οποίος ήταν παππούς του σημερινού αυτοκράτορα Ναρουχίτο - Μετά τον θάνατό της τα μέλη της αυτοκρατορικής οικογένειας μειώθηκαν σε 16
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ