Την οργή του Μπενιαμίν Νετανιάχου προκάλεσε η πρόταση του Εμανουέλ Μακρόν να σταματήσουν οι παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ για τη Γάζα.
«Όλες οι πολιτισμένες χώρες θα έπρεπε να στέκονται σταθερά στο πλευρό του Ισραήλ. Ωστόσο, ο πρόεδρος Μακρόν και ορισμένοι άλλοι δυτικοί ηγέτες ζητούν τώρα εμπάργκο όπλων κατά του Ισραήλ. Ντροπή τους», δήλωσε ο Νετανιάχου σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του.
«Το Ιράν επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Χεζμπολάχ, στους Χούθι, στη Χαμάς και σε άλλους πληρεξουσίους του; Φυσικά και όχι» συνέχισε ο Νετανιάχου. «Ο άξονας του τρόμου παραμένει ενωμένος. Αλλά οι χώρες που υποτίθεται ότι αντιτίθενται σε αυτόν τον άξονα της τρομοκρατίας ζητούν εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ. Τι ντροπή!» είπε, διαμηνύοντας ότι «το Ισραήλ θα νικήσει με ή χωρίς τη βοήθειά τους».
My message to Macron >> pic.twitter.com/BHyh0Fso19
— Benjamin Netanyahu - בנימין נתניהו (@netanyahu) October 5, 2024
Σε απάντηση στη δήλωση Νετανιάχου, η γαλλική προεδρία εξέδωσε ανακοίνωση αργά το Σάββατο, στην οποία επαναλαμβάνει την υποστήριξη της Γαλλίας προς το Ισραήλ. «Μια άμεση κατάπαυση του πυρός είναι απαραίτητη τόσο στη Γάζα όσο και στο Λίβανο για να σταματήσει η κλιμάκωση της βίας, να απελευθερωθούν οι όμηροι, να προστατευθεί ο πληθυσμός και να βρεθούν οι πολιτικές λύσεις που είναι απαραίτητες για την ασφάλεια του Ισραήλ και όλων των άλλων στη Μέση Ανατολή» ανέφερε η ανακοίνωση.
«Η Γαλλία είναι ο ακλόνητος φίλος του Ισραήλ. Τα λόγια του κ. Νετανιάχου είναι υπερβολικά και άσχετα με τη φιλία μεταξύ Γαλλίας και Ισραήλ» τόνισε το Ελιζέ.
Αργότερα χθες, Σάββατο, σε σύνοδο κορυφής γαλλόφωνων χωρών, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι 88 γαλλόφωνες χώρες ψήφισαν ομόφωνα υπέρ της έκκλησης για κατάπαυση του πυρός στο Λίβανο, στο πλαίσιο της δέσμευσης για αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή. Οι ΗΠΑ, η Αίγυπτος, το Κατάρ και άλλες χώρες έχουν περάσει μήνες προσπαθώντας να συναρμολογήσουν μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά δεν έχουν καταφέρει να πείσουν τη Χαμάς και το Ισραήλ να συμφωνήσουν.
Μια προσπάθεια υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Γαλλίας για προσωρινή κατάπαυσης του πυρός στο Λίβανο οδηγείται επίσης σε αδιέξοδο.