Χρηματοδότηση ύψους σχεδόν 1,2 τρισεκ. δολαρίων μέχρι το 2023 θα χρειαστούν οι χώρες της Αφρικής προκειμένου να ξεπεράσουν την κρίση που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προς το παρόν λείπουν περίπου 345 δισεκατομμύρια.
Οι δεσμεύσεις από τους διεθνείς οργανισμούς και τους επίσημους διμερείς δανειστές καλύπτουν λιγότερο από το ένα τέταρτο των αναγκών, ενώ τα ιδιωτικά κεφάλαια παραμένουν πάντα περιορισμένα, ανέφερε η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην ομιλία της στη διαδικτυακή εκδήλωση «Κινητοποίηση υπέρ της Αφρικής».
Τον Απρίλιο το ΔΝΤ εκτιμούσε το έλλειμμα χρηματοδότησης στα 44 δισεκατομμύρια, μόνο για το 2020. Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι χώρες και οι θεσμοί να κινητοποιηθούν για να βοηθήσουν την Αφρική να ξεπεράσει την κρίση, συνέχισε.
Σύμφωνα με την Γκεοργκίεβα, η πανδημία δεν θα σταματήσει αν δεν ελεγχθεί προηγουμένως σε περιοχές του κόσμου όπως η Αφρική. Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι τα κρούσματα στην ήπειρο αυτή ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο και τουλάχιστον 23.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει.
Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 2,5%, τουλάχιστον φέτος, ποσοστό που είναι «ένα από τα χειρότερα αποτελέσματα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ήπειρο». Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάκαμψη θα αρχίσει από το 2021 αλλά το ΑΕΠ δεν θα φτάσει στο επίπεδο που ήταν πριν από την κρίση παρά μόνο το 2022. «Η επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών και η απώλεια θέσεων εργασίας μπορεί να προκαλέσουν μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών μέχρι και 12% φέτος», πρόσθεσε η Γκεοργκίεβα. Κατά συνέπεια, άλλα 43 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιέλθουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας στην Αφρική.
Το ΔΝΤ αύξησε σημαντικά την οικονομική βοήθειά του στην Αφρική, εκταμιεύοντας περίπου 26 δισεκ. δολάρια για περισσότερες από 40 χώρες φέτος, ποσό που είναι δεκαπλάσιο από τον ετήσιο μέσο όρο της τελευταίας δεκαετίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Συνέδεσε όμως αυτή την κατεπείγουσα βοήθεια με τον όρο να χρησιμοποιηθούν οι πόροι αυτοί για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πανδημίας. Οι χώρες θα πρέπει να δημοσιεύουν τακτικά εκθέσεις για να αποδεικνύουν τη διαφάνειά τους.
Το ΔΝΤ εκφράζει ικανοποίηση επειδή πολλές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει σχετικούς νόμους και συγκρότησαν όργανα ελέγχου, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και η Γκάμπια.
Με πληροφορίες του AFP/ΑΠΕ
σχόλια