Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ιδρύσει νέο «υπουργείο Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» που θα προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές στον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό με επικεφαλής τον Έλον Μασκ.
Μία ενδιαφέρουσα πτυχή αυτής της πρωτοβουλίας είναι το όνομα του νέου υπουργείου που θα αναλάβει ο Έλον Μασκ.
Στα αγγλικά, το ακρώνυμο Department of Government Efficiency, όπως είναι ο πλήρης τίτλος του, σχηματίζει τη λέξη DOGE, όπως άλλωστε φρόντισε να διευκρινίσει σε παρένθεση και η σχετική ανακοίνωση του προέδρου Τραμπ. Πιθανότατα, η επιλογή αυτού του ονόματος δεν είναι τυχαία, καθώς ο Ελον Μασκ έχει εκφράσει πολλές φορές το ενδιαφέρον του για το Dogecoin, ένα κρυπτονόμισμα που δημιουργήθηκε ως αστείο αλλά η αξία του εκτοξεύτηκε όταν έγινε «viral».
— Elon Musk (@elonmusk) November 13, 2024
Βασικός λόγος πίσω από τη δημοφιλία του λεγόμενου «memecoin», ένας νεολογισμός που χαρακτηρίζει τα όχι και τόσο σοβαρά κρυπτονομίσματα, ήταν το σύμβολό του, ένα σκυλί της ράτσας shiba-inu. Η σκυλίτσα Kabosu έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ζώα στο διαδίκτυο όταν το 2010 μια φωτογραφία της, στην οποία ποζάρει με διπλωμένα πόδια και μια περίεργη έκφραση, έγινε ένα από τα αγαπημένα memes των social media
Inspired by Legacy, the dog behind Doge pic.twitter.com/tclFFixCbR
— Kabosu (@kabosu) November 7, 2024
Ελον Μασκ και Dogecoin: Μία σχέση αγάπης
Σύντομα οι χρήστες του διαδικτύου άρχισαν να κάνουν photoshop το πρόσωπο της Kabosu πάνω σε ο,τιδήποτε μπορεί να σκεφτεί κανείς. Όπως φαίνεται από την πληθώρα αναρτήσεων που έχει κάνει για το κρυπτονόμισμα αλλά και την ίδια τη σκυλίτσα, ο Έλον Μασκ είναι προφανέστατα μεγάλος υποστηρικτής του Dogecoin. Ή τουλάχιστον σίγουρα ήθελε να δει την τιμή του να «σκαρφαλώνει».
Μπορεί τον τελευταίο καιρό να ασχολείται περισσότερο με την αμερικανική πολιτική σκηνή, αλλά τα τελευταία πέντε χρόνια ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει κάνει δεκάδες αν όχι εκατοντάδες αναφορές στο Dogecoin. Το 2021 είχε υποσχεθεί ότι θα φέρει κυριολεκτικά το doge «στο φεγγάρι», στο πλαίσιο κάποιας αποστολής της SpaceX, ενώ δύο χρόνια αργότερα αποφάσισε να κάνει το πρόσωπο της σκυλίτσα Kabotsu το λογότυπο του Twitter, αντικαθιστώντας για λίγες ημέρες το παραδοσιακό μπλε πουλί.
SpaceX launching satellite Doge-1 to the moon next year
— Elon Musk (@elonmusk) May 9, 2021
– Mission paid for in Doge
– 1st crypto in space
– 1st meme in space
To the mooooonnn!!https://t.co/xXfjGZVeUW
Σε μία άλλη περίσταση, ο Μασκ είχε αναρτήσει φωτογραφία ενός άλλου σκύλου της ράτσας shiba-inu, παρουσιάζοντας τον ως τον «νέο διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter» στους δεκάδες εκατομμύρια ακολούθους του. Κάθε φορά, λοιπόν, που ο νοτιοαφρικανικός επιχειρηματίας μιλούσε για το Dogecoin, η τιμή του έκανε «ράλι».
The new CEO of Twitter is amazing pic.twitter.com/yBqWFUDIQH
— Elon Musk (@elonmusk) February 15, 2023
Γιατί ο Μασκ ασχολείται τόσο πολύ με το Dogecoin;
Η συχνότητα με την οποία ο Νοτιοαφρικανικός δισεκατομμυριούχος μιλούσε για το συγκεκριμένο κρυπτονόμισμα έκανε κάποιους να πιστεύουν ότι προσπαθούσε να χειραγωγήσει την τιμή του για να επωφεληθεί ο ίδιος, σύμφωνα με μήνυση που κατατέθηκε κατά του Μασκ από επενδυτές που ισχυρίζονται ότι έχασαν δισεκατομμύρια δολάρια ως αποτέλεσμα.
Φυσικά, η δημιουργία ενός νέου υπουργείου με το ακρωνύμιο DOGE εκτόξευσε για άλλη μία φορά την τιμή του Dogecoin, η οποία τα τελευταία 24ωρα έφτασε στο δεύτερο υψηλότερο σημείο της ιστορίας του.
Τώρα, όμως, ο όρος DOGE, πέρα από τα κρυπτονομίσματα, θα συνδέεται με τις προσπάθειες του ρεπουμπλικανικού κόμματος να κάνει την ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ πιο αποδοτική και λιγότερο σπάταλη. Μαζί με τον Έλον Μασκ, στη διοίκηση του νέου «υπουργείου Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας» θα βρεθεί ο Βίβεκ Ραμασουάμι, επίσης ρεπουμπλικάνος επιχειρηματίας που ενστερνίζεται τις απόψεις οικονομικού φιλελευθερισμού.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της τοποθέτησής του στο νέο υπουργείο αποτελεσματικότητας, ο πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου προχώρησε σε ένα μπαράζ αναρτήσεων στο Χ, δίνοντας στίγμα των προθέσεών του.
Αρχικά απάντησε σε όσους υποστηρίζουν ότι η νέα αυτή κυβερνητική υπηρεσία αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία. «Απειλή για τη Δημοκρατία; Όχι, απειλή για τη γραφειοκρατία» απάντησε ο Νοτιοαφρικανικός μεγιστάνας.
Threat to democracy?
— Elon Musk (@elonmusk) November 13, 2024
Nope, threat to BUREAUCRACY!!!
Στη συνέχεια επανέφερε ένα βίντεό του στο οποίο μιλούσε για την περικοπή ομοσπονδιακών υπηρεσιών λέγοντας τότε ότι υπάρχουν περίπου 428 και γράφοντας στην ανάρτησή του «99 ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι περισσότερες από αρκετές».